Wydaje mi się, że potrzebna jest tu szczypta sprowadzenia na ziemię.
czy podpieranie się czyimś nazwiskiem uwiarygodni moje słowa ?
Zdecydowanie tak, bo źródło można zazwyczaj zweryfikować (ot, chociażby poprzez słowa kogoś, kto miał styczność z tą samą osobą). Tymczasem teorie przez Ciebie pozostają na poziomie własnych przemyśleń.
Osobiście uważam, że to, co napisałeś, jest - ciekawą, nie powiem, ale jednak - nadinterpretacją. Krzyż w kole nawiązuje do japońskiej heraldyki, jest estetyczną formą przedstawienia wszystkich informacji, równocześnie będąc jednym z najprostszych i najbardziej funkcjonalnych kształtów geometrycznych. Czy trzeba do wszystkiego, co się tyczy aikido mniej lub bardziej (tutaj: mniej), dopisywać niewydarzone mistyczne połączenia nieba i ziemi i miłości między aikidokami? Nie wydaje mi się.
Innych interpretacji możemy doszukiwać się np. w klasycznym podziale dojo na oś kamiza- shimoza, joseki-shimoseki. Nie uczymy się wyłącznie od nauczyciela i jego poprzedników ( nawiązanie do I osi) , ale także między sobą, czyli zarówno tych starszych sempai jak i młodszych kochai ( os horyzontalna).
To mi się podoba. Przy tej interpretacji bym pozostał. 8)
Gest Aiki oznacza przestrzeń pomiędzy ciałem a umysłem, między świadomością umysłową a świadomością cielesną. Aikido zarówno w swoim wymiarze fizycznym jak i filozoficznym jest spotkaniem obu tych energii.
Bo to - to już jest pseudo-natchniony bełkot, z którego nic nie wypływa. Co to jest "gest aiki" albo "przestrzeń pomiędzy ciałem a umysłem"? Których energii? "Świadomości umysłowej i cielesnej?" Ale gdzie ich spotkanie, skoro zdanie poprzedzające mówi, że są wyraźnie w aiki rozdzielone, że istnieje między nimi przestrzeń?
Tak, kilka zdań pod rozwagę.