Muay Thai - Wady i Zalety
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kurcze czlowieku sam zaczoles temat o wyzwiskach jakichs...wez sie ogarnijAha i jeszcze jedno to Temat o wadach i zaletach muay thai a nie o przezwiskach ludzi ktorzy sie nie znaja na sportach walki. PISZCIE O MUAY THAI
Napisano Ponad rok temu
jakis problem do mnie to wiadomosc prywatna!!!!!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
IMHO Dużo technik. Jeśli masz się bić w dystansie, to użyjesz np. prostych, "zamachowych", fronta, lowkicka, jeśli masz bliższy dystans/klincz to wchodzą sierpy, łokcie, kolana, do tego są obalenia.
Klincz to chyba najmocniejsza strona MT. Powiem nawet, że jeden ze znaków rozpoznawczych :wink: . Poza nim są łokcie i kolana (no i może lowkick, chociaż teraz pewnie ktoś powie, że jest formuła kicka z lowem itd.)- dozwolone chyba tylko w Muay Thai. Nacisk kładzie się raczej na siłę i to żeby jak najszybciej skończyć walkę. Techniki nie koniecznie mają "polot i finezję", ale przeciwnik je "czuje".
Kiedyś jak moi znajomi dowiedzieli się, że trenuję to pierwsze zdanie było typu "łua chińska sztuka walki" :wink: . Pomyśleli, że to jakieś "inne" karate, coś nieskutecznego, dziwnego, ale paru zdążyło się zdziwić :twisted: .
Do tego tradycja, pewna filozofia. Wiele osób to interesuje, mnie akurat nie bardzo :wink: , ale zaletą to jest. Takie pokonywanie bólu, przynajmniej ja się tego uczyłem. Fajna sprawa...
Wady:
Hmm... Wady zawsze można jakieś znaleźć. Nie rozumiem takich typu "brak parteru" itp. Po co? Nie na tym to polega...
Może dla niektórych wadą jest brak super obrotowych kopnięć z saltem nad przejeżdżającym pociągiem... MT jest nastawione na skuteczne techniki mnie się to podoba, może innym nie.
To chyba tyle, coś sobie przypomnę to dodam.
Pozdrawiam, Pitt 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
widze ze napisaliscie durzo o Muay Thai ale morze ktos nam napisze o Muay Boran!!??
Chyba nie, bo w Polsce nikt "tego" nie uczy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Muay thai wywodzi się z Tajlandii. Początek rozwoju starożytnego muay thai (tzw. muay boran), jako wyodrębnionego i posiadającego cechy charakterystyczne stylu walki wręcz, datuje się według źródeł archeologicznych na początek XIII wieku (era Sukhothai).
Źródło:[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jeden z pierwszych linków na google...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oki koniec oftopow bo za duzo w tym temacie juz tego
Napisano Ponad rok temu
Co do Muay Boran sadze ze byl lepszy od Muay Thai ale do sportow ringowych w dzisiejszych czasach sie nie nadaje i dla tego powstalo Muay Thai. Muay Boran bylo sztuka walki wojenna Tajowie uzywali jej w bojach wojennych. W blizkich starciach zaden zolnierz nie mial szans z Tajem. Jezeli chcecie cos wiecej przeczytac o histori Muay Thai i Muay Boran to zapraszam na oficjalna strone Muay Thai: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] 8) 8) to jest moja opinia jednak wy morzecie miec sprzeczna...........
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
a jednak :To są akurat fakty. Kiedyś w Tajlandii tak walczono. Nie chodziło jednak o to, żeby szkłem dodatkowo kaleczyć, a żeby pięści nie slizgały się po ciele przeciwnika.a wogole kto by slyszal zeby walczono na szklo przyklejone do rak
pierdu, pierdu
A jeszcze lepszą przyczepność zapewniały ( niekaleczące ) gwoździe :roll: .
Nie było żadnego kleju czy szkła tylko zwykły sznurek pełniący rolę dzisiejszych owijek i tyle.
W czasie panowania Króla Tygrysów zaczęto owijać ręce i przedramiona włosiem końskim. Miało to na celu dwie rzeczy - ochronę zawodnika i wyrządzenie większej szkody przeciwnikowi. Później włosie zostało zamienione na liny z konopi lub krochmalone paski bawełniane. Na specjalne walki oraz za obopólną zgodą zawodników potłuczone szkło mieszane z klejem było mocowane do owijaczy ochronnych.
zrodlo: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MIKE TYSON
- Ponad rok temu
-
muay thai i płock
- Ponad rok temu
-
Ciekawość co do kciuków :D
- Ponad rok temu
-
KONKURS - ILE NIEDOPOWIEDZEN JEST W TEJ INFORMACJI :):):)
- Ponad rok temu
-
Muay Boran oraz Krabi Krabong
- Ponad rok temu
-
Zapisy do grup początkujących i zaawansowanych MUAY THAI!!!
- Ponad rok temu
-
Problem z .................
- Ponad rok temu
-
Cieśliński zachował mistrzowski pas
- Ponad rok temu
-
Tae Tad prosba i info dla innych-zmiana adresu www Serafina
- Ponad rok temu
-
Pytanie do kickerow i front kicka