Muay Thai - Wady i Zalety
Napisano Ponad rok temu
trenuj nie pierdol!!!!!!rozrywki sory za blad :? :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie MT to fantastyczny sport. BArdzo mi się podoba.
Wady (wg mnie):
-techniki ręczne nie są na zbyt wysokim poziomie, prawie każdy zawodnik MT uczy się boksu (np. K1)
-zbyt otwarta garda (dla boksera bardzo dziurawa)
-techniki nożne zadawne po otwarciu gardy (skręt ciałą i odsłonięcie się rękami)
-techniki nożne bardzo "długie" zamachowe (problem gdy przesterzelisz i stajesz praktycznie bezbronny)
-zbyt frontalna pozycja
Zalety:
-klincz, klincz, klincz to wielka zaleta
-fajny sposób treningu (ciągle na sprzęcie)
-potężne kopnięcia
-kolana
-łokcie
-fajna tradycja (fajniej niż w kickboxingu, który nie posiada takich elementów)
Uważam, że MT to bardzo fajny sport, jako sposób samoobrony określam go jako średni, ponieważ inaczej walczy się w krótkich spodenkach na ringu a inaczej w tramwaju w dżinsach.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do technik ręcznych, zauważ ze tajowie umieją perfekcyjnie bić cepy we wszystkich płaszczyznach Np. Buakaw, który rok temu nie używał zbytnio rąk, a cały czas kopał, teraz jak zaczarowany lał Sato łapami i kilka razy kopnął wszystko da się połączyć...
Często widze też dyskusje na temat kb i mt i stwierdzam ze jednak thaiboxing nauczany przez trenerów kb i w klubach pzkb, to już nie jest to samo... klincz inaczej wygląda... nawet lowkicki w formule low, to co innego. O skuteczności nic nie mówie bo to pierwszy temat o kłótni, a tych co mają ochotę się kłócić odsyłam na Lumpine
Napisano Ponad rok temu
Ale w Polssce tak naprawdę niewielu jest trenerów z prawdziwego zdarzenia, i prawda jest taka, że nie sposób ćwicząc przez wiele lat karate, tae kwon do czy kickboxing nagle nauczać MT (bo modne).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wady (wg mnie):
-techniki ręczne nie są na zbyt wysokim poziomie, prawie każdy zawodnik MT uczy się boksu (np. K1)
-zbyt otwarta garda (dla boksera bardzo dziurawa)
-techniki nożne zadawne po otwarciu gardy (skręt ciałą i odsłonięcie się rękami)
-techniki nożne bardzo "długie" zamachowe (problem gdy przesterzelisz i stajesz praktycznie bezbronny)
-zbyt frontalna pozycja
Uważam, że MT to bardzo fajny sport, jako sposób samoobrony określam go jako średni, ponieważ inaczej walczy się w krótkich spodenkach na ringu a inaczej w tramwaju w dżinsach.
jo,
IMHO muay Thai jako typowa walka uderzana tychw ad ma o wiele mniej niż te wymieniłeś, o ile ma jakieś...
1.
W Zamierzeniu nie wygląda to tak jak pzredstawiłeś. To, że zawodnicy K1 uczą się boksu to źle świadczy o MT? ćwiczą też Kick boxing i inne zreczy. A co mają robić? na balet iść?
Techniki w MT są specyficzne, ale na tyle skuteczne, zeby sobie poradzić. Trzeba pamiętać, ze uderzenia proste, sierpowe czy haki nie są jedynymi technikami w MT i broń boże najczęsciej wykorzystywanymi.
2.Zbyt otwarta garda? ale która? bo jest wiele, i jeśli jedna ci nie odpowiada to pzrerzucasz sie na inną, nikt ci tego nie zabroni. Rece przy sobie i chronić morde. ot cała filozofia. Jeśli uważasz, że jest zbyt otwarta, to znaczy, że źle ją tzrymasz. Jeśli u zawodników K1 uważasz, ze jest zła, to trzymaj kurwa garde prawidłowo po kilkuminutach ciężkiej i w chuj męczącej walki, good luck!
3. Techniki nożne zadawane po otwarciu gardy? Gdzieś ty to kurwa widział? pod blokiem?
u mnie w życiu by to nie przeszło... paaaanie kochany......
4.Techniki nożne bardzo długie zamachowe... No tak, jak sie pzrestrzeli to sie od razu drugiego kopa wsadza, what's the fucking problem? a Low kick to szybka i wcale nie taka przestrzałowa technika...
5. zbyt frontalna pozycja... hmmmm, tu sie akurat nie potrafie wypowiedzieć, sorry :wink:
Piszesz jescze, że masz fajną forme treningu(ciągle na sprzecie)
A ja powiem tak:
Nie mierz Całej sztuki swoją miarą! To że ty gdzies tam trenujesz na spzrecie i widzisz takie a takie wady, to nie znaczy że całe MT takie jest.
Powiem nawet bardziej trescwie, non stop na sprzecie to jak non stop walenie gruchy.
wiecej sparringów, zadaniówek z partnerem- to sie naprawde przydaje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"W Zamierzeniu nie wygląda to tak jak pzredstawiłeś. To, że zawodnicy K1 uczą się boksu to źle świadczy o MT? ćwiczą też Kick boxing i inne zreczy. A co mają robić? na balet iść?
Techniki w MT są specyficzne, ale na tyle skuteczne, zeby sobie poradzić. Trzeba pamiętać, ze uderzenia proste, sierpowe czy haki nie są jedynymi technikami w MT i broń boże najczęsciej wykorzystywanymi"
Napisałem, że zawodnicy często uzupełnieją MT boksem, bo techniki ręczne nie są na najwyższym poziomie (o łokciach nie mówie, bo często na zawodach są zabronione)
"Jeśli u zawodników K1 uważasz, ze jest zła, to trzymaj kurwa garde prawidłowo po kilkuminutach ciężkiej i w chuj męczącej walki, good luck! "
Kolega znów nie zrozumiał, po ciężkiej walce rozłóż ręce a walka się szybko zakończy.
"Techniki nożne zadawane po otwarciu gardy? Gdzieś ty to kurwa widział? pod blokiem?
u mnie w życiu by to nie przeszło... paaaanie kochany...... "
W MT jest specyficzny sposób zadawanie kopnięć, ze skrętem całego ciała, przekręceniem rąk w przeciwną stronę do kopnięcia. Trudno to opisać ale trenujący wiedzą. Taka technika to prawdziwa siła kopnięcia, ale jest bardzo ryzykowna bo ręce nie są przy głowie.
"Techniki nożne bardzo długie zamachowe... No tak, jak sie pzrestrzeli to sie od razu drugiego kopa wsadza, what's the fucking problem? a Low kick to szybka i wcale nie taka przestrzałowa technika..."
Low Kick nie jest techniką zamachową ???? Nie jest wcale łatwo zadać kolejne kopnięcie po nieudanym przestrzelonym.
Zobacz jak walczą kickbokserzy, oni prawie po każdym kopnięciu powracają do pozycji. Ich kopnięcia nie są tak mocne ale bezpieczniejsze.
"Nie mierz Całej sztuki swoją miarą! To że ty gdzies tam trenujesz na spzrecie i widzisz takie a takie wady, to nie znaczy że całe MT takie jest.
Powiem nawet bardziej trescwie, non stop na sprzecie to jak non stop walenie gruchy. "
Uważam akurat, że techniki na sprzęcie są bardzo dobrze ćwiczone, a kolega znów nie zrozumiał mojej wypowiedzi. Bardzo dobrze że w MT jest tak dużo tarcz, różnych worków i ochraniaczy to pomaga trenować z dużą siłą a nie kopać w powietrze jak ma to miejsce np w karate. Nie pisałem o sparingach bo to przecież oczywiste że jest ich dużo (podobnie jak w Kickboxingu czy boksie).
Proponuje jedynie wyrażać się bardziej treściwie, mniej kwieciście i energię zachować na treningi zamiast na bezowocne obrzucanie się błotem.
Aha i proponuje przeczytać kilka razy wypowiedź zanim się kolega do niej ustosunkuje żeby nie robić potem z siebie kretyna.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Z jednym się tylko nie zgodzę.
Gdy uderza się np. prawą nogą okrężny na kopus to prawa ręka idzie w drugą stronę dla zachowania rónowagi i mocniejszego kopnięcia. Natomiast lewa ręka chroni głowę.W MT jest specyficzny sposób zadawanie kopnięć, ze skrętem całego ciała, przekręceniem rąk w przeciwną stronę do kopnięcia. Trudno to opisać ale trenujący wiedzą. Taka technika to prawdziwa siła kopnięcia, ale jest bardzo ryzykowna bo ręce nie są przy głowie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak nie ejst łatwo, to faktycznie, zachowaj enrgie na treningi i bardziej się do nich przykładaj;)Low Kick nie jest techniką zamachową ???? Nie jest wcale łatwo zadać kolejne kopnięcie po nieudanym przestrzelonym.
nie wiem co trenujesz, ale z tego co piszesz ciężko mi wywnioskować coś sensownego
EOT, bo do nikąd to nas nie zaprowadzi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MIKE TYSON
- Ponad rok temu
-
muay thai i płock
- Ponad rok temu
-
Ciekawość co do kciuków :D
- Ponad rok temu
-
KONKURS - ILE NIEDOPOWIEDZEN JEST W TEJ INFORMACJI :):):)
- Ponad rok temu
-
Muay Boran oraz Krabi Krabong
- Ponad rok temu
-
Zapisy do grup początkujących i zaawansowanych MUAY THAI!!!
- Ponad rok temu
-
Problem z .................
- Ponad rok temu
-
Cieśliński zachował mistrzowski pas
- Ponad rok temu
-
Tae Tad prosba i info dla innych-zmiana adresu www Serafina
- Ponad rok temu
-
Pytanie do kickerow i front kicka