Oto-nashi-no-ken
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W środe na Marymonckiej ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]) są treningi z bronią.Czy ktoś mógłby przybliżyć mi szczegóły tego zagadnienia?
Napisano Ponad rok temu
Ten system jest dobry dla ludzi co maja kilkudziesiecioletnie doswiadczenie w cwiczeniu bronia, a nie dla poczatkujacych. Bez cwiczenia porzadnych blokow w pierwszej fazie nauki nie ma mowy o 'bezkontaktowym' cwiczeniu bokenem. Bedzie to tylko marna imitacja. Szczescie ze ci ludzie nie musza swoich umiejetnosci sprawdzac w warunkach, kiedy by ich zycie od tego zalezalo
Coz za wielka pomylka. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Obiecuje ze jesli tylko kiedykolwiek zawitam w Kanadzie to zjawie sie u Ciebie z wielka przyjemnoscia...
Napisano Ponad rok temu
Z moich skromnych doswiadczen z cwiczeniem bokenu w stylu H.Kobayashi, to jak zwykle u nich zaczeli budowac dom od dachu, a fundamentow niet.
Ten system jest dobry dla ludzi co maja kilkudziesiecioletnie doswiadczenie w cwiczeniu bronia, a nie dla poczatkujacych. Bez cwiczenia porzadnych blokow w pierwszej fazie nauki nie ma mowy o 'bezkontaktowym' cwiczeniu bokenem. Bedzie to tylko marna imitacja. Szczescie ze ci ludzie nie musza swoich umiejetnosci sprawdzac w warunkach, kiedy by ich zycie od tego zalezalo
Coz za wielka pomylka. :roll:
Masz racje drogi Szczepanie - Twoje doswiadczenia sa bardzo skromne :roll:
Mam nadzieje, ze przy cwiczeniu "porzadnych" blokow w pierwszej fazie nauki nie zdarzylo Ci sie "porzadnie" uderzyc w glowe.
Napisano Ponad rok temu
Aaaa!!! to ty cwiczysz miecz??? a od kiedy dokaldnie? O ile sobie dobrze przypominam, to na poczatkum jak sie zapisales na forum, nie widziales zadnej potrzeby cwiczenia mieczem? :wink:Szczepanie, chyba po raz kolejny bede musial Cie poprosic o wspolny trening z mieczem jak bedziesz w Polsce
Obiecuje ze jesli tylko kiedykolwiek zawitam w Kanadzie to zjawie sie u Ciebie z wielka przyjemnoscia...
Napisano Ponad rok temu
A ty drogi gogatsu, cwiczyles z sensei'em kiedykolwiek w zyciu? 8)Masz racje drogi Szczepanie - Twoje doswiadczenia sa bardzo skromne :roll:
Mam nadzieje, ze przy cwiczeniu "porzadnych" blokow w pierwszej fazie nauki nie zdarzylo Ci sie "porzadnie" uderzyc w glowe.
Co do uderzania w glowe, to owszem, nie raz, ostatnio za pomoca jo przywalilem w nos Majce bo zle blok zalozyla.... Wiesz my sie miedzy soba naparzamy na full power
Osobiscie nie zlicze ile razy mi ialem guzy na glowie, polamane palce, czy rozcieta skore po uderzeniach bokena. No ale to normalka.
Napisano Ponad rok temu
Voivod, nie pachnie ci to ewidentnym brakiem kontroli? ;-)
irimi, pakujący walizki
Napisano Ponad rok temu
Gdzie tam brak kontroli, u Szczepana...? Widocznie zasluzyla...Przywalił Majce jo w nos! 8O
Voivod, nie pachnie ci to ewidentnym brakiem kontroli? ;-)
irimi, pakujący walizki
Jak chlop baby nie bije, to jej watroba gnije... 8)
PS. Chyba Cie za takie posadzenie zaraz nie wyp...rzuca...?
Napisano Ponad rok temu
No taaa... Jedne pary sobie jak te kanareczki z dziubka do dziubka, a inne się naparzają na macie... Dla każdego coś dobrego.Co do uderzania w glowe, to owszem, nie raz, ostatnio za pomoca jo przywalilem w nos Majce bo zle blok zalozyla.... Wiesz my sie miedzy soba naparzamy na full power Osobiscie nie zlicze ile razy mi ialem guzy na glowie, polamane palce, czy rozcieta skore po uderzeniach bokena. No ale to normalka.
Napisano Ponad rok temu
Tak, tak, lać ile wlezie i słuchać czy żyje, a najlepiej to miękkim kijem. :wink:Widocznie zasluzyla... Jak chlop baby nie bije, to jej watroba gnije... 8)
ligeia, zmęczona, jakby ją kto kijem na treningu obił :roll: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Czymże jednak me plugawe zachowanie usprawiedliwię?
Ano sadzę ja sobie, że po wyjaśnieniach Gogatsu i SoS'a oraz info Garry'ego osoby chłonne wiedzy na temat mogą spokojnie udać się na trening i szukać odpowiedzi.
Ale oto... z daleka jakbym dostrzegł światełko. Tak, poznaję, to kaganek oświaty (czyt.: PRAWDY), klasyczny wtręt do tematu, lecz nie na temat, mający wszystkim otworzyć oczy, na nagą prawdę o (tu akurat) Kobayashi aikido. A czy ocenianie było sensem pytania postawionego przez Kendokę?... :roll: Nie dostrzegłem, ale faktem jest: mam dioptriów ujemnych kupę całą.
Se myślę, że jak ktoś tak, czy śmak aikido ćwiczy, to raczej wie dlaczego. Jeden czyni to unikając kontaktu z mieczem, bo czegos w tym szuka, inny wali ile fabryka dała i blokuje z całej epy, bo w tym widzi sens swej drogi, inny pewnie to blokowanie ma już za sobą i dalej szuka, bo go paluchy połmane bolą, jeszcze inny może całkiem po omacku, bo taka wola jego... I pewnie każdy z nich świadom jest co i po co czyni... Jeśli nie, to... przecież jego problem. Zastanawia mnie jeno: po cóż zatem te ciągłe wyprawy krzyżowe (krzyżackie)?
PS. "Chorągiew kaliska, sieradzka! Wesprzeć prawe skrzydło!!!" - Władek J.
Napisano Ponad rok temu
- Nawalanie mieczem w miecz (Oto Nashi Pschypie Dashi) prymitywne i pierwotne.
- bezdzwieczny miecz. Normalnie bez kontaktu wogóle (Oto nasi No Ken)
- Miecz niewidzialny. ( Oto Nashi Nie Widashi) Najbaerdziej szlachetna forma - owoc milionóf lat ewolucji.
Adepci udają tylko że mają miecze. konieczna jest do tego wizualizacja foniczna - zaciskamy mocno szczęki i mówimy SZSZ. ten dzwiek towazyszy cieciu, ktorego nie ma.
jest to sztuka maxymalnie rewolucyjna i szlachetna bo zawsze celne cięcia nie powodują żadnych kontuzji ani obrazeń.
miłość harmonia w rytmie szsz
pozno juz
ide spac
... sorry
Napisano Ponad rok temu
albo świzzzzd... mówimy SZSZ. ten dzwiek towazyszy cieciu, ktorego nie ma.
Napisano Ponad rok temu
albo świzzzzd... mówimy SZSZ. ten dzwiek towazyszy cieciu, ktorego nie ma.
a jak cięcie dochodzi celu to...pizzzzd... ojej, poniosło mnie
:wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
sekcje
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Yasuno Masathosi shihan (7 dan aikikai).
- Ponad rok temu
-
Zmiana godziny stażu z G.Savegnago w sobotę !!!
- Ponad rok temu
-
Najśliczniejszy instruktor..
- Ponad rok temu
-
Staż z Asai sensei
- Ponad rok temu
-
Najlepszy mistrz
- Ponad rok temu
-
Filmy z Tomiki aikido.