OT
Czy mógłbyś kolego Irimi zajrzeć do "Inboksu" bo wysłałem ci PW i nie wiem czy doszło, czy może masz mnie w nosie
![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kłopot z uke.
Zgodnie z formalnymi wymogami egzaminacyjnymi (których Kanetsuka sensei skrupulatnie przestrzegał) osoby zdające powinny miec uke ze stopniem co najmniej takim na jaki zdają. Czyli uke dla osoby zdającej na shodan winien mieć minimum 1 dan. Przy tak dużej liczbie zdających (grubo ponad 30 osób zdaje się) trudno było znaleść aż tylu uke będących yudansha. Stąd główny problem z uke a własciwie ich "niedosytem". Dość typowy zresztą...
Napisano Ponad rok temu
Jasne, ja tylko potwierdziłem, że zagraniczne "hakamy" robiły za uke. Czyżby rodzimi mistrzowie próbowali dyskretnie nie dopuścić do nadmiernej konkurencji na rynku? :twisted:Nie chodziło mi o to, że zagraniczni koledzy nie "kumali" polskiego, tylko, że polscy mistrzowie nie chcieli "ukować" swoim kolegom.
Napisano Ponad rok temu
Jasne, ja tylko potwierdziłem, że zagraniczne "hakamy" robiły za uke. Czyżby rodzimi mistrzowie próbowali dyskretnie nie dopuścić do nadmiernej konkurencji na rynku? :twisted:Nie chodziło mi o to, że zagraniczni koledzy nie "kumali" polskiego, tylko, że polscy mistrzowie nie chcieli "ukować" swoim kolegom.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hehhehe nie chce mnie sie rozwijac niczego - zwłaszcza ze ty Muha byłes ostatniio w Labaroche - widziałes wyścig uke a ty Kordi właśnie wróciłeś z San Diego - sami se piszcie
Napisano Ponad rok temu
No nie mogę się zgodzić, osób zdających na nidan i sandan było dosłownie kilka, natomiast na filmie z pokazów osób od nidan w górę jest całkiem sporo (nie mówię już o shodan), tak więc nie widać jakiegoś zatrważającego braku potencjalnych uke. Faktem jest też, że po rozpoczęciu egzaminów dużo osób, w tym judansha zmyło się z maty i poszło na trybuny.Jak sobie policzymy, że ludzie zdający na shodan mieli mieć po jednym uke, a zdajacy na sandan i nidan zdaje się po 3, to okaże, się że dość sporo yudansha jest potrzebne. Jeśli jeszcze kilka osób z 1 danem zdawało na 2 i kilka z 2 zdawało na 3, to liczba dostępnych uke gwałtownie się kurczy. I tak poprostu było. Wiem, bo byłem proszony na uke już dwa tygodnie wcześniej w obawie, że zabraknie ludzi, ale jako że do 1 dana mi jeszcze spoooro brakuje a Kanestuka sensei był stanowczy (w trakcie trwania egzaminu wyraźnie zaznaczył że uke muszą byc yudansha) to nie fikałem koziołków.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[
Tu pojawia się dobre pytanie, czy zdający w Opolu usiłowali popełnić rytualne samobójstwo podchodząc do egzaminu u shihana prezentującego inny styl, względnie inną jego odmianę? Czy nie było lepiej poprosić kogoś z własnego podwórka (osoby z 4-5 danem mają już chyba uprawnienia do nadawania stopni dan, przynajmniej 1.) żeby przeprowadził egzamin wg. takich zasad jakich się uczyli w dojo? Byłoby miło, kameralnie,
Napisano Ponad rok temu
Sęk w tym że osoby nawet z 5 danem w PSA nie mają uprawnień do nadawania stopni nie tylko dan ale nawet i kyu. Bowiem zgodnie z regulaminem Hombu Dojo tylko organizacja uznana oficjalnie za narodową organizację aikido(w Polsce taki status ma tylko PFA) otrzymuje z hombu prawo do egzaminowania na stopnie kyu i dan aikikai. PSA się stara ale wciąż nie uzyskała takiego statusu i dlatego musi korzystać z egzaminatorów zewnętrznych a kyu nadaje po prostu prawem kaduka. Ja osobiście się dziwię że osoby które ćwiczą pod kierunkiem Asai sensei decydowały się na zdawanie przed Kanetsuka sensei. Zdając przed tak wyrazistą osobowością aikido trzeba umieć pokazać, że zrozumieliśmy jego nauczanie i specyficzną metodę.[
Tu pojawia się dobre pytanie, czy zdający w Opolu usiłowali popełnić rytualne samobójstwo podchodząc do egzaminu u shihana prezentującego inny styl, względnie inną jego odmianę? Czy nie było lepiej poprosić kogoś z własnego podwórka (osoby z 4-5 danem mają już chyba uprawnienia do nadawania stopni dan, przynajmniej 1.) żeby przeprowadził egzamin wg. takich zasad jakich się uczyli w dojo? Byłoby miło, kameralnie,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I tam. Za to byli ci najśliczniejsi i ci co toasty wznoszą za 100 lat aikido... ;-)... Zastanawia mnie tylko dlaczego na stażu z 3 shihanami Aikikai (w tym członkiem rady technicznej Hombu Dojo) było tak mało ludzi z "jedynej organizacji w Polsce uznawanaj przez Hombu" (nie mogłem się powstrzymać
)
Napisano Ponad rok temu
(...) ...toasty wznoszą za 100 lat aikido... ;-)
(...)
Napisano Ponad rok temu
[ . "małość" redakcji przeszłą już chyba wszelkie granice.
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu