Kanetsuka Sensei i "butelka";)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kanetsuka sensei jest mistrzem Aikido, ale nie jest mistrzem dydaktyki, co nie zmienia faktu, że to co próbuje pokazać uważam za bardzo ważne i cenię wyżej niż takie czy inne techniki.
Napisano Ponad rok temu
Majówkowa Yoshi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yoshi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście bez wypicia zawartości. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Kanetsuka sensei ma niesamowicie "ciężki" w odbiorze przekaz, choć na pewno ważny, bo jak twierdzi mówi o absolutnych podstawach. Niestety nie na moją to percepcję, szczególnie techniki z butelką czy jo i wieszakiem na ubrania... 8O Myślę, że stażowanie z nim nie wystarcza dla zrozumienia: raczej należało by obcować z sensei Kanetsuka na codzień w jego dojo. Wtedy może... Przyznaję się bez bicia: ja nic z tego nie kumam, a jak widziałem miny egzaminowanych, albo patrzące na siebie pary mające 30 sekund na wykonanie technik to myslę, że nie byłem odosobniony... Co zrobić, taki przekaz...
Asai sensei: bez niespodzianek, kto bywał na stażach ten zna aikido sensi'a, trochę odczuwam nadgarstki, ale fajnie było.
Fujimoto: to co lubię najbardziej, niesamowita praca biodrami. Fantastyczny ruch. poklon
Generalnie: dla każdego coś ciekawego.
No i toaścik wznosimy (kto był na biesiadzie, ten pamięta ;-) ):
Niech se żyje nasze kochane aikido 100 lat!
Napisano Ponad rok temu
Asai sensei koncentrowal sie w trakcie treningu na jednej technice. Pierwsze 2 treningi shihonage. Potem nikkyo i dzisiaj kaeshi waza - nikkyo do sankyo, sankyo do sankyo i kontr kontr technika przy sankyo do sankyo do... nie wiem jak to sie zwie.
Fujimoto sensei pokazywal duzo ruchu, zwracal uwage na forme, bliski kontakt z uke. Bardzo duze wrazenie zrobily na mnie szybkie, bliskie wejscia w atak (szczegolnie te, ktore robil na pokazie pod koniec). Cwiczylismy rozne techniki - dzisiaj np. bylo kilka wersji ikkyo i iriminage z yokomen uchi. Sensei ma niesamowite poczucie humoru i bardzo ciekawy sposob prezentowania technik np. demonstracja tachi waza kokyu ho z wykorzystaniem kapelusza
Podsumowujac, bylo to wspaniale doswiadczenie, mysle, ze kazdy uczestnik cos wyniosl z tego stazu. Kazdy z shihanow robi inne aikido, inaczej je przekazuje, ale chodzilo im w moim odczuciu o te same podstawy. Ci co nie byli niech zaluja.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Asai sensei - najczystsze ruchy, żadnego zginania się w pół czy podskakiwania. Pan bardzo zasadniczy i poukładany - to przez 40 lat w Niemczech?
Fujimoto - ten koleś ma 60 lat !?! Byłem drugi raz - bardzo podobają mi się jego ruchy, to coś jak we Wrocławiu tylko bez użycia siły
Egzamin. To jak prowadził go Kanetsuka to jego sprawa, skoro został o to poproszony, jednak wielki minus dla Piotra, że nie pozwolił koleżance tłumaczyć całości - to musiało być frustrujące dla zdających: Kanetsuka mówi bardzo niewyraźnie i kiepskim angielskim - założę się, że część zdający nie rozumiała poleceń i uwag prowadzącego. Egzamin był trudny (głównie hanmi-handachi i suwari waza), ale prawie wszystkie techniki były pokazywane na stażu (wiem , że trudno w to uwierzyć )
Brawa dla kolegi Irimi za wznoszone toasty! Niech żyje Aikido! 100 lat!
Jeden drobiazg mnie ciekawi: dlaczego Prezydent PFA w liście , który wystosował (miły gest) nie podpisał się jako Prezydent, tylko posłużył sie funkcją jaką pełni w administracji państwowej?
Napisano Ponad rok temu
No niech zgadne, potrzeba pochwalenia sie nowym biurkiem?***
Jeden drobiazg mnie ciekawi: dlaczego Prezydent PFA w liście , który wystosował (miły gest) nie podpisał się jako Prezydent, tylko posłużył sie funkcją jaką pełni w administracji państwowej?
Jak dziecko, qrczaki, jak dziecko..... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Fujimoto - ten koleś ma 60 lat !?! Byłem drugi raz - bardzo podobają mi się jego ruchy, to coś jak we Wrocławiu tylko bez użycia siły
eeee?
Napisano Ponad rok temu
Pmasz, wszystko sie wydalo, walisz silowe, to juz jest prawdziwy KONIEC!
eeee?
-> Jaded, to co uzywal Fujimoto sensei jak nie sile? :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Siłę partnera + swoją technikę.
...
Oczywiście wspaniale się sprawdza pod warukiem, że uke pracuje. Co sensei podkreślał kilka(naście) razy.
A ma ktoś już fotki?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam fotki i film z treningow,egzaminow i pokazow..mala obrobka :wink: (lekkie zwiekszenie predkosci itp.) :wink: i nikt sie nie przyczepi ze to balety :wink:
No to zamieść filmy Pokazy shihanów były superowe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
- Ponad rok temu
-
- Ponad rok temu
-
- Ponad rok temu