widzialemnie widziales egzaminów u kanetsuki,a ja widziałem
jesli zdales, to ok, jesli nie, to zastanow sie dlaczego...OWSZEM ZDAWAłEM I NIE UWAżAM,żE KASZANE ODSTAWIłEM
eot
Napisano Ponad rok temu
widzialemnie widziales egzaminów u kanetsuki,a ja widziałem
jesli zdales, to ok, jesli nie, to zastanow sie dlaczego...OWSZEM ZDAWAłEM I NIE UWAżAM,żE KASZANE ODSTAWIłEM
Napisano Ponad rok temu
A od kiedy to Aikido ma być łatwe i proste do przyswojenia 8O , ludzie to nie disco-polo. Aikido na poziomie, który pokazuje Sensei Kanetsuka wykracza poza tępe uczenie się i powtarzanie w nieskończoność prezentowanych technik. W jego wydaniu to jest już "tylko" nieskrępowany i wolny ruch. To właśnie S. Kanetsuka dał przykład maksymalnej prostoty Aikido, którą tak podziwiasz u S. Asai (btw, chyba ćwiczenia z S. Asai nie były takie proste, bo większość ludzi na macie miała problemy z shihonage, nie mówiąc już o tymże w 4 i 8 kierunkach :roll: ). Moim zdaniem przekaz był bardzo czytelny, problem w tym, że ciężko takie coś ćwiczyć na stażu, bo przecież nie ma jasno podanej sekwencji ruchów do powtarzania.Sposób przekazania był tragiczny,rozmawiając z aikodokami,którzy byli 1 raz że sa zdegustowani jak prowadził swoje zajęcia Kanetsuka,i raczej nie przyjadą następny raz na staz z nim.Sensei Asai pokazał to co proste i piękne,prostote.To co pokazuje Asai Fudzimoto jest bardzo czytelne,i łatwiejsze do przyswojenia.
No nie łam się, przynajmniej masz szpanerskie "krzaczki" nasmarowane na rękawieOWSZEM ZDAWAłEM I NIE UWAżAM,żE KASZANE ODSTAWIłEM.Jak bym zdawał u Asaja,to nie czuł bym zblazowania egzaminem
Napisano Ponad rok temu
Gdzie te czasy kiedy porażki przyjmowało sie z godnoscia. A do wielkich nauczycieli odnosiło sie ze skromnością.
Napisano Ponad rok temu
Gdzie te czasy kiedy porażki przyjmowało sie z godnoscia. A do wielkich nauczycieli odnosiło sie ze skromnością.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W trakcie ostatniego niedzielnego treningu (tego z ławeczkami, jo i wieszakiem na ubrania), jeszcze przed egzaminami, Kanetsuka sensei powiedział, że nigdy nie uważał siebie za nauczyciela... Może to skromność, może przenośnia, a może coś tym stwierdzeniu jest...
Napisano Ponad rok temu
A jak uważacie, co sensei M.Kanetsuka chciał przekazać ćwicząc w białym obi i bez hakamy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A i jeszcze jedno.
Pan który tłumaczył Fujimoto sensi zdaje się, że aikido nie uprawia wcale. Jednak był to już chyba jego trzeci staż (jako tłumacza) i od pierwszego w Legnicy, gdzie bywały wpadki tłumaczeniowe, zrobił ten pan znaczące postępy. Brawka!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak uważacie, co sensei M.Kanetsuka chciał przekazać ćwicząc w białym obi i bez hakamy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poklonto ja też dorzuce parę zdań bo tak sie składa, że mam doświadczenia które moga was zaciekawić. (...)
generalnie tłumaczenie sensei wygląda tak:
Sensei, pochylony, wykonuje tajemniczą technike na 3 z butelką helleny w dłoni, sok tryska radośnie, uke padają wszem i wobec... Sensei w swoim swiecie, mruczy do siebie, nocny akcent japoński.
- no to ja tak, łokiec tak a nie tak. chyba , że tak. Mój znajomy na duże nieszkanie w Katmandu a moj nauczyciel powiedział mi ze to jak bokken. Teraz zapomnijcie o aikido, zresztą co ja im bede mowił i tak nie zrozumieją. jak turbina w silniku hondy, bo honda ma najlepsze silniki....
tłumacz czerwony na twarzy , drżącym głosem acz głosem pewnym i zdecydowanym:
- łokieć ma być tak bo senseiowi powiedział to wielki nauczyciel w Katmandu. Nie myślcie teraz o aikido bo to jest jak praca z bokkenem. praca bioder jest jak praca turbiny np w silniku hondy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No oczywiście :-)mam nadzieje ze widac, że ja sobie nie robie żartów z Sensei tylko z nieporozumienia.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu