Bai yuan tongbei tuishou
Napisano Ponad rok temu
pokazales nam wlasnie, ze potrafisz tylko wymadrzac sie. zamieszczac klipy i pisac pierdoly o kungfu kazdy potrafi, tworzac przy tym otoczke tajemniczosci. tak robia wszyscy sciemniacze. kiedy pada proste pytanie o realne zastosowania tych akcji to chowaja glowe w piasek nie wiedzac jak wybrnac z sytuacji. i taka jest prawda.
po to jest te forum by poruszac takie sprawy. nie wystarczy tylko autoreklama moderatorow i poglad, ze wszyscy maja sluchac bo my wiemy najlepiej. jako uzytkownik forum mam takie prawo by zadawac pytania, jesli nie w swoim to przynajmniej w czyims imieniu.
czyzbym zachwial Twoje pyszalkowate alter ego?
Napisano Ponad rok temu
Ja teoretycznie trenuję Zhou Jia, "teoretycznie" ponieważ nauczyciel sporo pozmieniał korzystając z własnych doświadczeń i nie jest dla mnie jasne co jest "oryginalne" a co jego wkładem. W każdym razie mój nauczyciel uczy trzymania łokci przy ciele i nie wysuwania ich do przodu, chociaż oczywiście nie ma to nic wspólnego z gardą bokserską. Tak więc nie w każdym kung fu ręce są wysunięte.Nie ma problemu. Za dużo piw było wczoraj i coś tam namotałem W sumie pewnie chodziło mi o to, że ręce wysunięte do przodu powodują zbytnie otwieranie się a z cofniętymi rękoma (łokcie bliżej ciała) da się to samo robić z większą szczelnością.
Co do akcji doprowadzania do kontaktu z ręką przeciwnika to jak Tomasz napisał wiele akcji jest wykonywanych w celu sprowokowania przeciwnika żeby się otworzył na właściwą akcję.
I jeszcze do -DMR-: czy to Ty, VindDragon? Długo Cię tu nie było...
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie. VingDragon był chyba jednak trochę spokojniejszy w dyskusji. A poza tym DMR ma podaną lokalizację HongKong. No chyba, że Ving ćwiczy tam z Houghtonem i Lau Kar Yungiem.
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie. VingDragon był chyba jednak trochę spokojniejszy w dyskusji. A poza tym DMR ma podaną lokalizację HongKong. No chyba, że Ving ćwiczy tam z Houghtonem i Lau Kar Yungiem.
Kurczę, mam nadzieję że off top zostanie mi wybaczony ale moje przesłanki:
VingDragon to Dariusz M. Różański -> blisko stąd do DMR
domena vingdragon.com wygasła -> może VingDragon wyniósł się z USA, może do HongKongu
Dobra, to teraz z powrotem na temat. Jeśli chodzi o pokazywanie technik w zastosowaniach realych, to jest bardzo chujowa metoda nauczania początkujących, bo nie będą w stanie nic złapać i w efekcie będą kaleczyć i się stresować. A Tomasz pisał że wideoklipy są z treningu więc o czym mowa? Tak więc mimo że oczywiście było by ciekawie zobaczyć działanie tych technik "w praniu" to krytyka wideo treningowych że nie są realistyczne jest pozbawiona sensu.
Napisano Ponad rok temu
Brawo za spostrzegawczosc i dedukcje dr Watsona! tak, to ja Ving i podpisuje sie pod tym obiema lapami. Niestety, zbieg pewnych przykrych okolicznosci oraz osli upor jednego z bylych moderatorow spowodowaly, ze zablokowano mi moje stare konto. Oczerniono mnie publicznie wiec olalem forum i nie angazowalem sie w dalsze rozmowy. Teraz jest troszke inaczej wiec jestem.czy to Ty, VindDragon?
BTW. jak sami zauwazyliscie, lubie powroty w wielkim stylu
Napisano Ponad rok temu
po "dzidek" byłem na bank pewien że to ty :wink:
Napisano Ponad rok temu
I zawsze możesz iść na potrenować z Mistrzem Tomka, On Nigdy nie odmawia
i temat zamknięty.... bo ...jak nie doświadczysz to dalej będziesz prosił o realne filmy...
tak czy inaczej wszystkiego dobrego
I miło że znowu z nami jesteś
Napisano Ponad rok temu
A tak swoją drogą to jak jesteś tak blisko chin ludowych to przejedź sie tam i porównaj z tym g... co ci dają w hong kongu
powiem tak: te gowno podaja wszedzie, nie zaleznie od kontynentu i kraju pochodzenia. prawda jest taka ze kungfu umarlo wraz z nadejsciem karabinu - dowodem tego bylo powstanie bokserow, nastepnego spustoszenia dokonala rewolucja kulturalna za czasow Mao, wiec czego sie tu spodziewac po tylu latach i pokoleniach?
dopiero w ostatnich 30 latach kiedy filmy z Brucem Lee staly sie modne, ludzie zaczeli przypominac sobie ze cos tam bylo w ich rodzinach, jakies machanie konczynami. zaczeli, odkopywac, tworzyc i sciemniac zeby zarobic na miske ryzu. temu sie akurat nie dziwie.
I zawsze możesz iść na potrenować z Mistrzem Tomka, .... bo ...jak nie doświadczysz to dalej będziesz prosił o realne filmy...
...i dlatego wlasnie prosze o pokazanie tych samych rzeczy tylko w bardziej realnym wykonaniu. przez ostatnie lata mialem okazje spotkac sie i uczyc od wielu ludzi, i wielu wciskalo mi kit, dopoki sie nie postawilem. przestalem wchodzic im w tylek i skamplec o wiedze jak to zazwyczaj sie robi. przestalem im wierzyc na slowo i wierzyc w mity; poprostu zaczalem ich na......c !!! nie jest to najlepsza metoda na budowanie dobrych relacji ale w moim przypadku poskutkowalo. jedni bali sie ze mna cwiczyc i odmawiali, inni probowali wcisnac swoje magie i nie dali rady mnie przekonac, z innymi utrzymuje staly kontakt do tej pory.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam Tomka i innych
Napisano Ponad rok temu
poszedlem ostatnio na trening swoj, i nauczyciel nam pokazywal jakas aplikacje na bazie kontry na cios prosty. Ja patrze i mysle "nie ma huja, jak on to tak robi to skontruje go z 2 reki na bank" no i zapytalem, nauczyciel mowi zebym zrobil ten prosty - tam gdzie teraz cwicze jest taka zasada ze wlasciwie mozesz walic z calej sily z dowolnej reki w nauczyciela tylko musisz sie liczyc z adekwatna odpowiedzia:) - ja wale lewy prosty i nie zadazylem tego prawego za bardzo wypuscic bo dostalem w ryj. jak juz prszestaly mi leciec lzy i gile po strzale w nos to dostalem wyjasnienie natomiast jakbym to zobaczyl na filmie do dzis bym myslal ze koles pokazuje bzdure.
Kazdy widzi co chce na bazie swoich doswiadczen i to moga byc diametralnie rozne rzeczy.
Napisano Ponad rok temu
Wracając do tematu..... szczerze....gdybym osobiście nie miał możliwości poćwiczyć z Mistrzem Li to te klipy.... byłyby tylko klipami :wink: ...ale miałem tą możliwość i byłem zachwycony tym jak On generował siłę z "niczego" i jak mimo 65 lat się ruszał I jak pier.... to.... kurcze...skąd ta Moc....
Tak myslę sobię , że Ukyjo ( przepraszam jak źle napisałem)ma rację , co innego oglądać a co innego poczuć :wink:
pozdrawiam i ma nadzieję ,że będziemy w stanie rozmawiać ( bo to strasznie trudne przez inetrnet)
:wink:
Napisano Ponad rok temu
zgadzam sie z tym, ale pewne sposoby wykonywania technik pozostaja niezmienne, i one swiadcza o skutecznosci. jezeli ktos wykonuje technike w sposob 'szkoleniowy' i tak powiela przez lata to ja raczej watpie w jej realnosc, tymbardziej ze 'tym starym chinczykom' slowo sparring jest obce.Kazdy widzi co chce na bazie swoich doswiadczen i to moga byc diametralnie rozne rzeczy.
nie wazne tu czy ja mam akurat racje, staram sie 'stapac mocno po ziemi' i szukam realnych zastosowan starych technik. moje doswiadczenia bazuja glownie na odmianach Wing Chun i Weng Chun. Jak pisalem wczesniej, malo kto potrafil mnie przekonac co do skutecznosci ich systemu. Dopiero ostra wymiana technik dala im do myslenia i zaczeli rozumiec moj tok myslenia.
Owszem sa perelki wsrod tych starych pokolen z zasadami jak napisal WuXia, jednak to nie zmienia faktu, ze malo kto z nich cwiczy realnie. Napisalem rowniez w poscie, ze nie watpie w umiejetnosci Sw. Tomasza z Pekinu ani jego mistrza i ze moga to byc dobre techniki. Poprosilem tylko o bardziej realne ich przedstawienie.
Razi mnie to, ze za bardzo wierzy sie w techniki i wykonanie mistrza. Nikt nie smie watpic, bo tak pokazal mistrz i tak ma byc. Tak sie pozniej nagrywa, uczy i powiela i tak juz zostaje.
Dla przykladu: moi nauczyciele tez potrafia przy...c, uzywajac ciala lub energii z sila (nie wiadomo skad) i wszytkie techniki dzialaja ze ho ho, ale tylko wtedy kiedy sie podkladam pod ta technike.
Problemy sie zaczynaja gdy tlumacze im o prawach ulicy. Wtedy pokazuja nawet te sekretne rzeczy zeby mnie przekonac. Mysle ze podobny dylemat maja Aikidocy, jezeli wiecie o czym mowie.
Napisano Ponad rok temu
Więc tak, DMR a może Ty po prostu jeszcze nie spotkałeś właściwych ludzi? Już na tym forum wiele razy była mowa, że kung fu w większości nie ma przesadnych wartości bojowych ale są jednak wyjątki. Których zapewne nie można spotkać w NY czy HK ale już w Pekinie na przykład to i owszem. Widzę, że absolutnie nie zakładasz takiej możliwości, że zaszurasz do jakiegoś chińskiego dziadka i dostaniesz taką fangę w czerep że Ci się oranżada z komunii odbije? Może więc po prostu pojedź i spróbuj? Na pewno Tomasz, Dacheng czy Wu Xia wskażą Ci odpowiednie osoby i adresy a ja Ci tylko mówię, żebyś do wskazanego gościa przyszedł i powiedział że jest "chusheng xai-jiao de xiang hua" oraz "wangba dan" i niech "cao ni ma"... Wtedy zobaczymy :-)
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na początek proponuję wizytę u Mistrza Tomka i czekam z zapartym tchem na Objawienie Nowego Wielkiego Proroka :wink:
p.s.
On pozwoli ci używać wszystkich twoich technik dowolnie i to w ruchu ( nie powie uderz mnie np. prostym w twarz) tak więc powodzenia i czekamy na sensacyjne wieści z pekinu
Napisano Ponad rok temu
Wu Xia, wez nie pierdol, nie mam takich przeslanek. poprostu interesuje mnie rzetelne podejscie do sprawy. jestem w tym zasranym kungfu od przeszlo 20 lat i mam dosc sciemniaczy.czekam z zapartym tchem na Objawienie Nowego Wielkiego Proroka
Napisano Ponad rok temu
p.s.
i kto tu pi....li chciałeś namiar? to dostałeś! Jedź i przekonaj się na własnej skórze a potem opisz swoje wrażenia , to może będziemy się lepiej rozumieli :wink: bo będziemy obaj wiedzieć o czym mówimy.
powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Prawdziwe informacje o CHOW GAR
- Ponad rok temu
-
wiele clipow chen taiji
- Ponad rok temu
-