joga i medytacja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja co prawda krótko ale chodziłem na hata-jogę i muszę ci powiedzieć, że joga jest świetna na kręgosłup i inne wady postawy. Niestety IMO musisz ćwiczyć pod okiem instruktora - tak naprawdę to on widzi czy dobrze=równo wykonujesz ćwiczenie. Sam tego nie zobaczysz i możesz jeszcze pogorszyć swoją sytuację.A jak sie ma joga do chorego kregoslupa(kłopoty z dyskami,skrzywienia itp.
Znacie może jakieś konkretne książki o jodze i medytacji(ale nie takich autorów jak Jan 'sadu'Wisnia czy Władek 'guru' Siekierka}
A i jeszcze jedno ci którzy myślą że joga to takie siedzenie na d… i medytowanie po prostu nie wiedzą nic o jodze. Joga to bardzo ciężkie ćwiczenia – chociaż statyczne to i tak się spocisz niemiłosiernie. Przy okazji nieźle rozciąga.
Napisano Ponad rok temu
Osobiście uważam, że medytowac można się nauczyc samemu - autopsja. Jogi raczej nie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak medytowałem to sie czułem świetnie i miałem silniejszą wolę, ale teraz nie medytuję, bo nie mogę znaleźć czasu wieczorem... wiem że gdybym się wziął to bym miał czas, ale nie potrefię - ale próbuję znów wyrobić w sobie ten nawyk, bo mi to potrzebne
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie. Mozna tez samemu wymyslic od nowa prad elektryczny i telewizor. Tylko 1. nie wiadomo czy nam sie uda 2. nie wiadomo po co.Osobiście uważam, że medytowac można się nauczyc samemu - autopsja.
Medytacja jest narzedziem, jesli sie nie wie co sie chce tym narzedziem robic to lepiej nie robic nic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS.: pisząc tego posta jadłem kwaśne jabłko
Napisano Ponad rok temu
Powiem Wam jeszcze, że "ja nie mam czasu" to najgorsza wymówka jaką można wymyśleć. Może na początku Joga wymaga czasu, bo trzeba się nauczyć oddychać, nauczyć asan, itp. Za to później, kiedy ma się to opanowane, Joga staje się czystą przyjemnością. Ja osobiście potrafię przyjść załóżmy o 3 w nocy i przed snem "zrobić" zestaw ćwiczeń relaksacyjnych, bo wiem, że nawet jak "stracę" te ok. 40 min., które od razu mogłem przeznaczyć na sen i odpoczynek, to dzięki Jodze wstanę rano lepiej wypoczęty, niż jakbym Jogi nie "zrobił".
Dlatego gorąco wszystkim Jogę polecam. A ludzi, którzy na temat Jogi wypowiadają się w negatywny sposób uważam za takich co to wydaje im się, że i bez Jogi potrafią być opanowani, ale tak naprawdę to ich umysł jest strasznie niespokojny.
Napisano Ponad rok temu
Joga słynie z rozciągnięcia, ale potrafi też zbudowac siłę (tę zdrową, bo z ciężarem ciała)
Nie uprawiam związanego z nią mistycyzmu, podobnie jak nie medytuję bo nie jest mi to potrzebne. Ponieważ ćwiczę sw uderzane to ta nabyta elastyczność bardzo mi pomaga!
Pewnie wiecie, ale podam to jeszcze raz. Trening BJJ w wykonaniu czołowych zawodników ponoć zawiera w dużej części na el. jogi (oczywiście el. pozatechniczne)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
lepiej z książek niż w ogóle.
Aczkolwiek proponowałbym w początkowym okresie jesli nie instruktora, to chociaż jakiegoś doświadczonego kolegę/żankę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak szybko wyleczyc przeziebienie?
- Ponad rok temu
-
WARSZTATY AKROBATYKI W KRAKOWIE
- Ponad rok temu
-