spoko psy, raczej spokojne chociaz to roznie bywa np: Yabar ktory przewija sie w rodowodach wielu psow byl ostrym psem, z tym ze on byl "po przejsciach" wagowo pasuje Tosy to jakies 60-70kg, czyli sama masa moze przewrocic, sa w Polsce dwa typy Tosiakow "dogowaty" i "mastifowaty" (to nieformalny podzial rasy, niemniej jest) no i co do obrony bo to wkoncu dzial ulica: Tosy to psy nadajace sie do obrony, mimo spokoju potrafia zareagowac, mowi sie ze "Tosa niegryzie" tylko powala i przytrzymuje, czesto hodowcy wciskaja takie banialuki zeby opchnac zczeniory rodzince z dziecmi, to bzdury oczywiscie, wkurzona Tosa idzie az wiory leca, ale stosunkowo ciezko wyprowadzic ja z rownowagi (to nie pit czy bulldog) jak przystalo na "Psa samurajow". Podobno kiedys zawodnicy sumo uczyli sie technik od tych psow, psy glownie uzywane do walk z psami wiec stosunkowo przyjazne dla ludzi a nietolerujace innych psow.
Znajoma hodowczyni ma ich ponad 10 sztuk
wiec czasem mam okazje jakas pomiziac, pocieszne, powolne (pozornie przypuszczam bo osobiscie niewidzialem ich w akcji) i kochane kolosy. Fajna rasa
ale ja wole bardziej aktywne psy i z wieksza werwa :wink:
PS
Oczywiscie poza znajomoscia pochodzenia i charakteru rodzicow wystepuja cechy osobnicze, jak u kazdej rasy.