Jakieś słowo na droge?? :D
Napisano Ponad rok temu
PS. Jestem z Brzegu, i tez sie tu zapisuje, może ktoś też tu uczęszcza na treningi, to będe posiadał informacje ze źródła
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale będe dobrej myśli, głównie mi chodzi o to, żeby se troche mięśnie wyrobić i lepiej sie bić... eee... znaczy bronić Ciekawe jak to będzie za pół roku\ rok\ dwa ciekawe...
Czekam na post Randalla
Morphy, niczego się nie obawiaj i przygotuj się na to, że nic ci nie będzie wychodzić przez jakieś 2 miesiące. Bądź dobrej myśli. Sluchaj trenera.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sekcja Valetudo cie czeka Morphy, a jak wolisz coś mniej hardcore to kickboks, muaythai. Jak chcesz szybko się czegoś nauczyć /rok czy dwa/ to kombinacja thai/kik + judo/bjj, jakaś siłka.
Dobrze jest dodać sobie jakiś kombat, np kravata, jako uzupelnienie podstawowego treningu.
O aikido do walki zapomnij, tylko sie rozczarujesz. To nie kwestia czasu lecz kostrukcji systemu.
Napisano Ponad rok temu
Sekcja Valetudo cie czeka Morphy, a jak wolisz coś mniej hardcore to kickboks, muaythai. Jak chcesz szybko się czegoś nauczyć /rok czy dwa/ to kombinacja thai/kik + judo/bjj, jakaś siłka.
Dobrze jest dodać sobie jakiś kombat, np kravata, jako uzupelnienie podstawowego treningu.
Czyli:
thai/kik + judo/bjj + Krav maga/ jakiś inny kombat + silka
...
Normalny czlowiek nie jest w stanie trenować w ten sposób, a szczególnie nowicjusz. Zakadasz mylnie, że każdy jest fanatykiem sztuk walki. Dajesz nowicjuszowi program przekrojowy dla fanatyka.
Morphy wybierz jeden styl. Idź na aikido i zobacz czy ci to odpowiada. Czy jesteś w stanie robić coś takiego przez cale życie nie widząc wymiernych efektów. To trzeba pokochać, a jeśli nie to nie ma to sensu. Potrenuj tak ze 2 miesiące, zobacz co to jest to aikido, i z czym się to jje. Jeżeli Ci nie będzie pasować to wybierz coś innego. Np. Judo. Piękny sport, w samoobrobnie też się przyda.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Aikido
- Karate
- Taekwondo
- Capoera
To wszystko dostępne u mnie w mieście (Brzeg: 30 KM do Opola, 45 KM do Wrocławia), więc widzicie że dużego wyboru nie ma, mysle też o Taekwondo, ale już sam nie wiem
Napisano Ponad rok temu
Wszystko już zalezy od indywidualnych zapatrywań trenerów, czyli stopień utradycyjnienia/usprtowienia treningów.
W tkd mają słabiutką pracę rąk, przez co niemalże wszyscy uzupełniają treningi o boks jakiś. To musisz iść i zobaczyć. Ochraniacze i sparingi, zapaleńcy jacyś bedą to sie poduczysz - podstawa.
Z karate jest podobnie, przyzwyczaisz sie do bólu, siły wyrobisz i kondycji. Kilkaset pompek na treningu potrafi zdziałać cuda. :twisted: Jeśli nie w głównej linii treningu, to na pewno jacyś zapaleńcy będą, co będą robic normalne sparingi /szczęka +rękawice/.
Capoeira zajebiscie wyrabia koordynacje i ogólną sprawność motoryczną. Dużo lasek chodzi stosunkowo. Fajna zabawa, kiedyś chciałem się zacząć w capoeira bawić nawet, ale w Lublinie to partyzantka straszna.
Aikido... Jaki styl? Kto uczy i od kogo się ten ktoś uczy? Aikido jest tak zróznicowane że jeden styl będzie calkiem niepodobny do drugiego i to pod względem technicznym, metodologii nauczania, intensywności treningów, technik. Z pewnością z tych możliwości: najsłabiej wyrabia siłę, sprawność ogólną i kodycyję, pod tym względem wygrywa capo.
Kontuzje zaliczysz wszędzie, różne, zależnie od stylu.
Napisano Ponad rok temu
Ide na Taekwondo, bo mam niedaleko kilku znajomych chodzi i chyba sie bardziej wyrobie niż na Aikido, a z Karate to już sam nie wiem czy jest, kiedyś chyba było
Napisano Ponad rok temu
zalozcie sobie szkole samoumartwiania albo co
przegladajac posty z tego dizalu to jak sie poojawia randal tudziez inni niektorzy to ciagle czytam ze jak chcesz sie nauczyc bic to sie zapisz na silke kika, miał tał, labo inne tazanie w kale. to ja nie rozumiem to na huj wy sie tu wypowiadacie
nie rozumiem po co dzial 'AIKIDO' miesci sie na vortalu sztuk walk.
to mam taka propozycje to moze przeniescie to na forum o tancu noweoczesnym albo na forum jakiesjs literatury fantastycznej albo modelarstwa
no czasem to moj waclaw wiednie jak czytam niektore posty randalla
wszystkeigo dobrego
niech wszechswait bedzie z wami zjednoczony
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taka sobie balerina
- Ponad rok temu
-
Iaido i aikido
- Ponad rok temu