Skocz do zawartości

Zdjęcie

Shotokan na ulicy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
187 odpowiedzi w tym temacie

budo_hellrider
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 127 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Shotokan na ulicy

Czy określenie kickbokser w kimonie to powód do ujmy? Chciałem raczej wyrazić uznanie dla shotokanistów, którzy ostro trenują.

Jak się SZTUKĘ, podkreślam _SZTUKĘ_ walki trenuje, a nie jakiśtam byle sport co się tylko wierzga i tłucze w ochraniaczach, to kickboxer jest obraźliwe jak mało co. Rada na przyszłość- Markus- szacunku trochę do rozmówcy!!! :wink:
  • 0

budo_robot
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy określenie kickbokser w kimonie to powód do ujmy? Chciałem raczej wyrazić uznanie dla shotokanistów, którzy ostro trenują.

Jak się SZTUKĘ, podkreślam _SZTUKĘ_ walki trenuje, a nie jakiśtam byle sport co się tylko wierzga i tłucze w ochraniaczach, to kickboxer jest obraźliwe jak mało co. Rada na przyszłość- Markus- szacunku trochę do rozmówcy!!! :wink:

piszesz "byle sport"? i ty zadasz szacunku dla rozmowcy?
  • 0

budo_hellrider
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 127 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:wink:

Hmmm... Robot, następnym razem chyba oznaczę takiego posta na czerwono, np. tak:
ACHTUNG! WREDNY SARKAZM!
Przeczytaj, proszę, co napisałem jeszcze raz, popatrz na czerwony druk i... wyluzuj.
Pozdrawiam!
  • 0

budo_waloo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 162 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorry ale mnie już to nudzi. Uznajmy że każdy ma rację i będzie ok. pozdra
  • 0

budo_robot
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 554 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:wink:

Hmmm... Robot, następnym razem chyba oznaczę takiego posta na czerwono, np. tak:
ACHTUNG! WREDNY SARKAZM!
Przeczytaj, proszę, co napisałem jeszcze raz, popatrz na czerwony druk i... wyluzuj.
Pozdrawiam!

sorry nie wyczulem

Pozdr
  • 0

budo_matysshido
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie ma znaczenia jaki styl się trenuje. Ważne, że ćwiczysz, doskonalisz swoją kondycję, siłę, wytrzymałość. Dla mnie ważniejsza jest psychika!!!, którą stawiam w procentach mniej więcej 35% dla sprawności fizycznej, 65% dla psychiki, i tu niestety muszę się przyznać, że czasem brak mi drugiego punktu...szkoda, że pojawia się nie zawsze kiedy chcę ten motyw :cry:
  • 0

budo_karate_shotokan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie ma znaczenia jaki styl się trenuje. Ważne, że ćwiczysz, doskonalisz swoją kondycję, siłę, wytrzymałość. Dla mnie ważniejsza jest psychika!!!, którą stawiam w procentach mniej więcej 35% dla sprawności fizycznej, 65% dla psychiki, i tu niestety muszę się przyznać, że czasem brak mi drugiego punktu...szkoda, że pojawia się nie zawsze kiedy chcę ten motyw :cry:

Mialem chyba podobnie: brak 65% szans ;) . Doskonalic dobrze tez technike :wink:
  • 0

budo_yahara
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 69 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

chart ducha jest wazny i spokoj wewnetrzny:) jak sie masz juz z kims nawalac to stac walcz i czekaj na odpowiedni moment i wtedy wal po... :)
  • 0

budo_karate_shotokan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

chart ducha jest wazny i spokoj wewnetrzny:) jak sie masz juz z kims nawalac to stac walcz i czekaj na odpowiedni moment i wtedy wal po... :)

Juz sie na tym znasz co :P
  • 0

budo_yahara
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 69 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehe :)
moze nie ze znam ale tak sadze i pare juz mialem takich sytuacji. Po za tym trenuje sie po to zeby cos umniec nie wazne jaki sport walki i zakazdym razem jak jest jakas zaczepka to trzeba dac w ryja:) innej mozliwosci nie ma
  • 0

budo_karate_shotokan
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 211 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hehe :)
moze nie ze znam ale tak sadze i pare juz mialem takich sytuacji. Po za tym trenuje sie po to zeby cos umniec nie wazne jaki sport walki i zakazdym razem jak jest jakas zaczepka to trzeba dac w ryja:) innej mozliwosci nie ma

:D:D jest łamanie nóg rąk oraz wiele wiele innych rzeczy :D :D hehehe sztuka walki the best :twisted:
  • 0

budo_andy kk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak się zastanawiam, dlaczego tak debatujecie i przekonujecie się nawzajem, czy shotokan jest skuteczny na ulicy? Gdybyście tak naprawde byli tego pewni, ta dyskusja skończyłaby się bardzo szybko. Tego typu problemów nie mają bokserzy czy kickbokserzy; po prostu znają swoje umiejętności.
  • 0

budo_yahara
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 69 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

andy kk dobrze ale my sobie lubimy tutaj pogadac z karate shotokan :) :D
  • 0

budo_kselos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1657 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Tak się zastanawiam, dlaczego tak debatujecie i przekonujecie się nawzajem, czy shotokan jest skuteczny na ulicy? Gdybyście tak naprawde byli tego pewni, ta dyskusja skończyłaby się bardzo szybko. Tego typu problemów nie mają bokserzy czy kickbokserzy; po prostu znają swoje umiejętności.

Tego nigdy nie jest się pewnym:
Nie ma dwóch takich samych sytuacji.
Można mieć akurat gorsza dyspozycję, czy kontuzję, albo się zagapić, albo poślizgnąć, albo mieć pecha, albo przeciwników może być więcej, albo można trafic na kogoś lepszego czy sprytniejszego, albo uzbrojonego...
No bo co zrobi taki bokser, zapaśnik, judoka, kickbokser jak spotka kilku zainteresowanych jego portfelem panów z kijami i łomami na przykład???
Mozna by łatwo dojść do wniosku, że najlepiej jest chodzić liczną dobrze zorganizowaną i uzbrojoną grupą zamiast trenować Sztuki Walki ale....

...co będzie jak przyjdzie komunistyczna armia chińska z bronią atomową 8O 8O 8O

taki żart niedzielny

Pozdrawiam
  • 0

budo_bu-jin
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ćwicze karate shotokan od roku. Poświęcam się tej sztuce walki. Dużo czytam o wielkich mistrzach tego stylu. I mówie z ręką na sercu: KARATE SHOTOKAN TO COS WIĘCEJ NIŻ SZTUKA WALKI! Jeżeli treningi karate będą sie ograniczać tylko do tego co się dzieje w dojo wyniesiemy z nich minimalne doświadczenie. Shotokan to sztuka życia. Jeżeli poczytacie o wielkim karatece jakim był Gichin Funakoshi, zaczniecie doceniać jego nauki I ZACZNIECIE BYĆ WIERNYMI JEGO IDEAŁOM Zrozumiecie czym tak naprawde jest "DROGA PUSTYCH RĄK". Gdy zrozumiecie czym jest karate, nie bedzie wam straszna ulica, czy inne zagrożenia które mogą was spotkać w zyciu. Ja sam umiem mało, ale bede trenował i studiował wiedze o karate i postępował według zasad o których mówił Funakoshi.
OS!
  • 0

budo_satoru_minamoto
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

wow :roll: super tylko topic zdechl jakieś 4 miechy temu
  • 0

budo_bu-jin
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiem. Ale chciałem się wypowiedzieć na ten temat. Mimo wszystko cieszę się, że ktoś zapoznał się z moja opinią.
  • 0

budo_marjan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 544 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ćwicze karate shotokan od roku. Poświęcam się tej sztuce walki. Dużo czytam o wielkich mistrzach tego stylu. I mówie z ręką na sercu: KARATE SHOTOKAN TO COS WIĘCEJ NIŻ SZTUKA WALKI! Jeżeli treningi karate będą sie ograniczać tylko do tego co się dzieje w dojo wyniesiemy z nich minimalne doświadczenie. Shotokan to sztuka życia. Jeżeli poczytacie o wielkim karatece jakim był Gichin Funakoshi, zaczniecie doceniać jego nauki I ZACZNIECIE BYĆ WIERNYMI JEGO IDEAŁOM Zrozumiecie czym tak naprawde jest "DROGA PUSTYCH RĄK". Gdy zrozumiecie czym jest karate, nie bedzie wam straszna ulica, czy inne zagrożenia które mogą was spotkać w zyciu. Ja sam umiem mało, ale bede trenował i studiował wiedze o karate i postępował według zasad o których mówił Funakoshi.
OS!

człowieku na tym forum sa ludzie ktorzy swoj pierwszy rok treningu dawno zapomnieli. Karate moze byc sztuka zycia, jak nie masz innych autorytetow. Dla mnie to tylko sport. Nie musze o nikim czytac zeby lepiej sie bic, wystarczy ze bede wiecej siedzial na sali treningowej. Nie musze byc wierny jego idealom, bo od idealow i kodeksu moralnego mam kosciol. Tobie tez radze zaczac traktowac karate jako sport, bo juz widze ze ci zrobili wode z mozgu. Wejdz sobie na dzial ulica, obejrzyj film w topicu s*******y. A zrozumiesz ze ulica i trenowanie sw to dwie rozne sprawy.

Pozdro maniaku
  • 0

budo_kyokushin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 276 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oj marjan, ale chłopakowi nagadałeś. Niech ma jakiś cel w życiu, to prawda że dojo a ulica dwie różne rzeczy, ale jeśli będzie np. korzystał z "Karate to nie jest sztuka agresji" może na tym wyjść, pod warunkiem że nie napatoczy sie żaden debil który szuka zaczepki.

P.S. Bu-Jin obrałeś droge ale nie ufaj jej bezgranicznie bo czasami możeś sie rozczarować, więc miej pewną dozę reazlizmu i nie żyj tylko złudzeniami jaki to jestem dobry i debeściarski, a moje umiejętnośći napewno pozwolą mi pokonać każdego zbira- tak nie jest, rzeczywistość jest brutalna.
  • 0

budo_bu-jin
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dostałem lekcje pokory. Dzięki. Ale z tym traktowaniem karate jako sport nie moge się zgodzic. Po prostu czuje, że to coś więcej. Nie umiem tego wyjaśnić. Zbyt wielka tardycja i korzenie w tym wszystkim tkwią. A tak w ogóle to macie racje. Za mało umiem żeby poruszać takie tematy. Pogadamy za pięć lat :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024