Bunkai Bassai
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo moze autor nagrania nie mial nic do powiedzenia w temacie. jesli trzymasz lewa reka a prawa walisz w nos to potem w sam raz odsuwasz pacjenta od siebie.miałem okazje obejrzeć gdzieś film interpretacji tego ruchu, lewa ręka przechwyca uderzenie a druga to kumade, uderzenie otwartą dłonią w nos ale nagranie nie tłumaczyło tego przesunięcia w tył
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja jestem dosc krytycznie nastawiony do tych zasad. zreszta byl ciekawy watek tutaj o pochodzeniu kata. poza tym jesli potraktujesz trzy ostatnie ruchy jako jedna kombinacje to mimo dodania czegos w srodku calosc skonczy sie shuto w szczeke lub szyje. bedzie w zgodzie z twoja interpretacja i moja.Na Okinawie ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to czy wybierzesz sciagniecie lewa reka, czy zejscie z linii to akurat w interpretacji kata jest jednakowo uprzywilejowane. wybor zalezy od predyspozycji. podobnie kilka wariantow mozna wymyslec do pierwszych ruchow heian nidan i wielu innychlewa ściąga ...
Napisano Ponad rok temu
ręka, która jest ściągana to zbicie ciosu
no to teraz do rozwazenia: dlaczego kierunek bloku i wzroku sie nie pokrywaja w takim ruchu?
Napisano Ponad rok temu
sktoce wspomniany watek: bo byc moze kata powstawaly przez przypadek i byly wynikiem potrzeby wymyslenia czegos.Czamu z dystansem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale ja to doskonale znam z treningow. nie mam nic przeciwko temu. ale nie o tym zaczela sie rozmowa. skoro kuz ustaliles jaka moze byc interpretacje to moze skonstruuj nastepne ciekawe pytaniezwruć uwage na prace rąk, jedna jest najpierw z przodu(zbicie) druga w tym czasie robi zamach(to uderzenie). Teraz wyobraź sobie to w realiach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to podyskutujemy jutro. zaczynam ogladac 'aleksandra'. 170 minut a jutro do pracy ...Fajnie się z tobą gaduliło, ale chyba na razie nie mam żadnych zagadnień do obgadania chyba że masz jakiś zapytanka co do mojej wizji innych kombinacji
Napisano Ponad rok temu
Kata w wersji japońskiej nei sa dokładnym zapism tego co nalezy robić. Np. Heian Nidan. Pierwszy ruch w kata jest do przodu, podczas gdy naprawde przed chwytem z tyłu będziemy się bronić cofając się.
Jest wiele takich przypadków. Techniki z różnych kata można ze sobą łączyć w kombinacje. One często się zazębiają. Taki np. Tekki shodan, najczęściej przez ludzi z Japońskiego karate określany jako walka przed ścianą lub nad przepaścią to cos zupełnie innego w oryginale.
Co do omawianego kata to był u nas w klubie przez jakiś czas człowiek który od kilku lat na Okinawie mieszka i troche treningów z nim mieliśmy. Pokazał o co chodzi w tej kombinacji, jest to wyciągnięcie z rzutem.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oyama karate godło?? or something like this
- Ponad rok temu
-
RADO-RYU nowy odlam Kyokushin
- Ponad rok temu
-
"Sztywne" karate :-(
- Ponad rok temu
-
TRANSMISJA Z HEINA
- Ponad rok temu
-
SKAKANIE PRZEZ KIJ
- Ponad rok temu
-
Sekcje KK w Krakowie??
- Ponad rok temu
-
Etyczne lub nieetyczne zachowania karateków
- Ponad rok temu
-
Powinni tego zabronić :/ Reklama pewnej szkoły... karate?
- Ponad rok temu
-
Zawody Karate Shotokan
- Ponad rok temu
-
mistrz karata
- Ponad rok temu