Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bunkai Bassai

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Bunkai Bassai
Do kolegi risk przestałem tłumacyć sobie układy mówiąc dołużmy coś bo świetnie pasuje. Na Okinawie panowała bardzo ważna zasada, której cosik dzisiaj brakuje, czyli : "Kata pokazuje Ci jak się kończy kombinacja a nie zaczyna" to właśnie brak tego zamysłu stworzył rozumowanie, że trzeba coś dopowiedzieć.
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

miałem okazje obejrzeć gdzieś film interpretacji tego ruchu, lewa ręka przechwyca uderzenie a druga to kumade, uderzenie otwartą dłonią w nos ale nagranie nie tłumaczyło tego przesunięcia w tył

bo moze autor nagrania nie mial nic do powiedzenia w temacie. jesli trzymasz lewa reka a prawa walisz w nos to potem w sam raz odsuwasz pacjenta od siebie.
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oooooo i to ma już jakiś sens, lewa ściąga go na uderzenie nie trzeba już nic więcej to jest wystarczające obezwładnienie, odepchnięcie też ma jakiś sens :D
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na Okinawie ...

ja jestem dosc krytycznie nastawiony do tych zasad. zreszta byl ciekawy watek tutaj o pochodzeniu kata. poza tym jesli potraktujesz trzy ostatnie ruchy jako jedna kombinacje to mimo dodania czegos w srodku calosc skonczy sie shuto w szczeke lub szyje. bedzie w zgodzie z twoja interpretacja i moja.
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Teraz sprubujmy przeżucić to na Shotokan. Ja zaobserwowałem, że shuto uke w kata jest wykożystywane w nastempujący sposób: ręka, która jest ściągana to zbicie ciosu a shuto uderzenie. Czyli wszystko gra, robimy to co wyżej i odpychamy przeciwnika. A dopowiem, że jeżeli jest kilka pod rząd shuto to jest poprostu zabawa techniczna, zbicie lewej ręki wroga potem prawej i uderzenie. Ta kie moje małe wnioski z obserwacji.
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

lewa ściąga ...

to czy wybierzesz sciagniecie lewa reka, czy zejscie z linii to akurat w interpretacji kata jest jednakowo uprzywilejowane. wybor zalezy od predyspozycji. podobnie kilka wariantow mozna wymyslec do pierwszych ruchow heian nidan i wielu innych
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czamu z dystansem...
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ręka, która jest ściągana to zbicie ciosu

no to teraz do rozwazenia: dlaczego kierunek bloku i wzroku sie nie pokrywaja w takim ruchu?
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

napisałem lewa bo akurat tak to było w kata :D
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czamu z dystansem...

sktoce wspomniany watek: bo byc moze kata powstawaly przez przypadek i byly wynikiem potrzeby wymyslenia czegos.
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przez chwile nie myśl o shuto jako bloku tylko kombinacji, zbicie i szybka kontra...
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zwruć uwage na prace rąk, jedna jest najpierw z przodu(zbicie) druga w tym czasie robi zamach(to uderzenie). Teraz wyobraź sobie to w realiach
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zwruć uwage na prace rąk, jedna jest najpierw z przodu(zbicie) druga w tym czasie robi zamach(to uderzenie). Teraz wyobraź sobie to w realiach

ale ja to doskonale znam z treningow. nie mam nic przeciwko temu. ale nie o tym zaczela sie rozmowa. skoro kuz ustaliles jaka moze byc interpretacje to moze skonstruuj nastepne ciekawe pytanie
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmmm ciekawych pytań pragniesz :D
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...w sumie to całe Bassai już mam bo z resztą się już uporałem
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fajnie się z tobą gaduliło, ale chyba na razie nie mam żadnych zagadnień do obgadania chyba że masz jakiś zapytanka co do mojej wizji innych kombinacji
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fajnie się z tobą gaduliło, ale chyba na razie nie mam żadnych zagadnień do obgadania chyba że masz jakiś zapytanka co do mojej wizji innych kombinacji

to podyskutujemy jutro. zaczynam ogladac 'aleksandra'. 170 minut a jutro do pracy ...
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie ma sprawy do jutra i miłego oglondania 8)
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

a ja wam polecam zanim zaczniecei się zastanawiać nad bunkai, to obejrzeć oryginalne wykonani konkretnych kata w wersjach z Okinawy. Czasem szok bierze ze to to samo kata :) I bunkai łątwiej zrozumieć w tych starych wersjach.

Kata w wersji japońskiej nei sa dokładnym zapism tego co nalezy robić. Np. Heian Nidan. Pierwszy ruch w kata jest do przodu, podczas gdy naprawde przed chwytem z tyłu będziemy się bronić cofając się.

Jest wiele takich przypadków. Techniki z różnych kata można ze sobą łączyć w kombinacje. One często się zazębiają. Taki np. Tekki shodan, najczęściej przez ludzi z Japońskiego karate określany jako walka przed ścianą lub nad przepaścią to cos zupełnie innego w oryginale.

Co do omawianego kata to był u nas w klubie przez jakiś czas człowiek który od kilku lat na Okinawie mieszka i troche treningów z nim mieliśmy. Pokazał o co chodzi w tej kombinacji, jest to wyciągnięcie z rzutem.
  • 0

budo_kayo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Drogi kolego jeśli czytałeś wcześniejsze posty to za pewne zuważyłeś, że odnosiliśmy się do pierwowzoru nawet został zamieszczony link w jednym poście. Wiem, że w ten sposób łatwiej wchodzi i to od dawna. Przybliż mi twoją wizje tej kombinacji :D cały czas jestem otwarty na propozycje 8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024