Czekaj, czekaj - ustalmy pewne sprawy najpierw Randall. Co dla mnie w aikido jest ważne, to to, że jest skuteczne. Dla Ciebie nie,
Twierdzenie że aikido jest relatywnie nieskuteczne, nie kłóci się z dążeniem do perfekcyjnego, a zatem skutecznego wykonywania jego technik.
Śmiem twierdzić, że skuteczności jaką już mam, nie osiągnie żaden z Twoich uczniów nawet po 30 latach robienia łorkałtu.
Jeśli tak istotna jest dla Ciebie skuteczność powinieneś udac się do tych, co sa skuteczni, podejrzec od nich metodologię i sprawdzać na nich techniki i własny progres. Tak to jesteś całkowicie niewiarygodny.
Stąd, jeżeli techniki aikido to tylko układy choreograficzne, to teza, że 'aikido i kobiety to pomyłka' jest fałszywa.
Brak jakiegokolwiek związku, a teza, jak już poprzednio napisałem, a poprawił aiki, brzmi "kobiety i budo", zakresowo zawiera w sobie aikido.
Moje argumnety nie odnosiły się do specyfiki aikido, wręcz przeciwnie, to kontradwersarze często wytykali, że aikido ze względu na lajtowy charakter nadaję sie dla kobiet.
Jeżeli zaś, idąc tym samym tokiem myśli, z kolei mężczyźni uprawiają aikido z myślą o samoobronie, to teza, że 'meżczyźni i aikido to pomyłka', jest prawdziwa.
Tylko że większość nie ćwiczy dla skuteczności. A budo nie jest przygotowaniem do walk w klatce. Ci co ćwiczą, z tego powodu, błądzą.
Od początku byłeś uprzedzony do tego co ja robię (Aikido Workout),
Nieprawda. Wytykałem Ci konkretne błędy, techniczne i metodologiczne. Spłyneło to po Tobie jak po kaczce i uznałeś że to złośliwa polska natura każe mi zdeptać twoje wspaniałe dzieło.
zatem nie dochodzi do Ciebie to, że forma jaką obrałem, by wykształtować odruchy warunkowe (skuteczność), nie jest istotna. Liczy się ilość powtórzeń.
Nie dochodzi, bo wiem, że forma jest równie istotna. Co z tego że powtórzysz 100000 razy, jeśli powtarzać będziesz coś, co kompletnie nie ma racji bytu w budo? Muszą być to właściwe powtórzenia, technicznie poprawne techniki, a jesli mają byc uwarunkownia odruchowe, to wraz z bodźcami warunkującymi /czyli atakami/. Możesz dobrać dowolną forme, o ile spełniac ona będzie te warunki.
To co robisz po prostu nie ma sensu, takiego jak chcesz by miało. To nie ma szans zadziałać, bo brak tam solidnych podstaw technicznych. Nie będę się powtarzał dlaczego, każdy co się cośtam zna i kapkę poobijał, to widzi jak na dłoni. Zresztą nie masz w zwyczaju ustosunkowywać się do problemów i zarzutów, na jakie wskazuję.
Zatem, masz jakies argumnety, odwracasz, czy dalej stawiasz zasłonę dymną?