widzisz mnie sie wydaje ze tutaj raczej wiekszosc osob nudzi sportowe wushu i nie rozumiem dlaczego mamy przyczyniac sie do jego rozwoju....
Przesadzasz... nie tyle nudzi co jest calkowicie poza kregiem zainteresowania
Napisano Ponad rok temu
widzisz mnie sie wydaje ze tutaj raczej wiekszosc osob nudzi sportowe wushu i nie rozumiem dlaczego mamy przyczyniac sie do jego rozwoju....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Przesadzasz... nie tyle nudzi co jest calkowicie poza kregiem zainteresowania" - to ślicznie. ciekaw jestem tylko dlaczego tak jest. no ale to już dyskusja na inny temat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hyhy rozumiem - widzę że zostałem zbyty oraz obdarzony uśmiechem wyższości;). no cóż - skoro nie mamy po co dyskutować to nic już nie mówię. prócz tego że - to forum jak mi sięwydaje jest jednym z wielu kółek wzajemnej adoracji - które nie podlegają krytyce ani nie szanują odmiennych poglądów. takie własnie odnoszę wrażenie po tej krótkiej polemice.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie są to moje idee ale idee obecne we współczesnym świecie od ponad pół wieku. jingsai wushu to jeden z kierunków rozwoju chińskich sztuk walki - bez względu na to czy Szanowne Forum zechce to przyjąć do wiadomości czy nie. osobiście bardzo szanuję chuantong wushu i szkoda że jego zwolennicy od przyjęcia pewnych współczesnych zjawisk (co nie znaczy że muszą sięz nimi utożsamiać) wolą je ignorować lub lekceważyć - czyli według mnie - po prostu chować głowę w piasek.
Napisano Ponad rok temu
nie są to moje idee ale idee obecne we współczesnym świecie od ponad pół wieku. jingsai wushu to jeden z kierunków rozwoju chińskich sztuk walki - bez względu na to czy Szanowne Forum zechce to przyjąć do wiadomości czy nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
im dłużej ćwiczę tym bardziej jestem zdania że stwierdzenie "celem sztuk walki jest walka" jest zupełnie nietrafione i dośc prymitywne.
Napisano Ponad rok temu
im dłużej ćwiczę tym bardziej jestem zdania że stwierdzenie "celem sztuk walki jest walka" jest zupełnie nietrafione i dośc prymitywne. nie jest nim też zdobywanie medali na zawodach sportowych. najważniejszy jest wg mnie rozwój (wewnętrzny i zewnętrzny) ćwiczącego - który może mieć miejsce zarówno kiedy ćwiczymy walkę, jak i kiedy jej nie ćwiczymy. dlatego uważam że dziś zarówno ćwiczenie sztuk walki dla samej walki - jak i ćwiczenie dla medali jest dewiacją. stąd myślę że w istocie drogi jingsai wushu i chuantong wushu w istocie nie są sobie tak odległe a nieporozumieniem jest tylko wpadanie w skrajności.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wszystko ślicznie. tyle że w chinach jest również i wielu zwolenników współczesnego wushu
chciałbym przypomnieć że zawody na temat których piszemy(?) były
zawodami zarówno sportowymi jak i tradycyjnymi.
Napisano Ponad rok temu
takie grono profesjonalistów
jako uczestnicy czy choćby widzowie - poza Krzysiem który wpadł na gale i zjechał ją doszczętnie. być może gdyby Wasza krytyka przerodziła się w działanie bardziej konkretne to Mistrzostwa Polski stałyby na wyższym poziomie? a może nie stałyby...
W Festiwalu mogą wziąć udział wszyscy członkowie Polskiego Związku Wushu (PZWS) oraz szkoły i organizacje należące do członków PZWS
Napisano Ponad rok temu
być może gdyby Wasza krytyka przerodziła się w działanie bardziej konkretne to Mistrzostwa Polski stałyby na wyższym poziomie? a może nie stałyby...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do "grona profesjonalistów" to widzę że sami się z tego śmiejecie (dość przykre zjawisko chyba...),
MMP są zarówno dla konkurencji TRADYCYJNYCH jak i sportowych.
Napisano Ponad rok temu
to prawda i z tym nie polemizuję. twierdzę jednak że czasy się zmieniły i można uprawiać sztukę walki pod np. kątem zdrowia, estetyki czy ogólnego rozwoju psychofizycznego - nie skupiając się na sprawności w walce.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu