Witam, to mój pierwszy post. Pragnę na początek poinformować, że ukazał się wreszcie "Podręcznik szermierki samurajskiej Battodo" autorstwa Tomasza Piotrkowicza. Okładkę możecie zobaczyć tutaj:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Książka była długo zapowiadana, wiele razy przekładano premierę, ale zyskała na tym kilkadziesiąt stron. Koszt... ja kupiłem za 60 zł, ale ćwiczę w tej sekcji Battodo, więc miałem pewną zniżkę, trudno powiedzieć jaką.
Wydanie zawiera 240 str A4!!, na dobrym papierze, informacji na temat histori miecza, sztuki battodo, cięć, kata, tameshigiri i wielu innych rzeczy potrzebnych adeptom szkoły samurajów
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
W końcówce książki znajduje się relacja z tegorocznego Porando Tai Kai 2005. Książkę wydało Warszawskie Centrum Karate. Co powiedzieć więcej?? Wspaniałe zdjęcia, ładne szkice przygotowane specjalnie na tę książkę i co tu wiecej powiedzieć?? Ogólnie jak mogę ocenić książkę? Pewne rzeczy są troszkę źle pokazane (nie które cięcia tylko od przodu- co nie pozwala na ocenienie ułożenai rąk po cięciu itp., nie ma za wiele o wiązaniu hakamy, miecza- tz wszystko jest, ale tylko tak ogólnie) Denerwujące jest też pisanie o autorze w 3 osobie (Autor mówi, autor łamał już bokkeny z..., autor tamto...).
Książkę gorąco polecam, ale pamiętajcie- książka nigdy nie zastąpi żywego mistrza.