PODEJŚCIE
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak tam w sporcie. Za to w karate zenkutsu, inne pozycje, lowkicki i inne rzeczy sa znane od wiekow. Jesli cos jest do dzis uznawane za podstawy we wszystkich stylach, a ktos tego nie rozumie, to przynajmniej mozna by sie zastanowic dlaczego tak jest, a nie oceniac z perspektywy jakiegos kick-boxingu czy podobnej kopaniny.czy widziales kiedy aby ktos walczyl (walka sportowa - Shiai) w zenkutsu-dachi??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zacytowalem fragment, w ktorym napisales, ze "pozycje klasyczne" i "pozycja walki". To czym sa pozycje klasyczne jak nie pozycjami walki. Nie walczysz w tych pozycjach?Bodiharma czytaj dokladniej co pisze. Napisalem ze teoretycznie specjalnie zeby unkinac glupich dyskusji. Fakt jest faktem czemu nie zaprzeczysz ze najpierw karatecy sie ucza stabilnych, jak sam napisales, pozycji a potem ucza sie walczyc w pozycji krotszej, wezszej itd. ktora nazwalem "pozycja walki". Ze nie wspomne o gardzie i takich innych drobiazgach..
Napisano Ponad rok temu
Zacytowalem fragment, w ktorym napisales, ze "pozycje klasyczne" i "pozycja walki". To czym sa pozycje klasyczne jak nie pozycjami walki. Nie walczysz w tych pozycjach?
Nie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Andy... w ogole to sie walczy :-) Kumite no kamae to widzialem kiedys na oyamie i nie roznilo sie od boksu albo kick-boxingu. Prosilem jednak, zeby nie oceniac pozycji karate z perspektywy jakichs innych rzeczy. Rozne kluby karate roznie eksperymentuja ale trzeba wiedziec co jest karate a co dodal instruktor. Nie chce tu zaczynac o stylach takich i takich, ale rzeczywiscie sa takie gdzie sa "pozycje walki" i "pozycje Klasyczne". W karate od wiekow pozycje tzw. klasyczne sa pozycjami walki.Nie Bodhidarmo. Nie walczy sie w pozycjach klasycznych takich jak zenkutsu,kokutsu itp.Pozycja do walki to kumite no kamae bardzo zblizona do boxerskiej
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W ogole to spac mi sie chce. Dobrej nocy panowie :-)
Napisano Ponad rok temu
pozdr!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Perminator jesli trenujesz shotokan to moze to po prostu kwestia stazu :-) Mnie zaczelo wychodzic po dwoch latach, ale meczylem podstawy w kazdej wolnej chwili
Pozdrawiam.
To niby znaczy ze po dwu latach treningu bede walczyl w zenkutsu dachi... Nie, nie dziekuje...
Nie wiem co masz na mysli. Jesli trenujesz tradycyjne karate to faktycznie tam walczy nawet na zawodach w takich, dla mnie, "dziwacznych" pozycjach wiec moze dlatego mamy odmienne zdanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moim zdaniem zadna pozycja nie sluzy do stania bo w walce trzeba byc ruchliwym i przemieszczac sie caly czas, niestety dlugie postawy nie bardzo sie do tego nadaja ale ich skrocone wersje sa bardzo naturalne.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ja bym tak od razu klasycznych postaw i ich przydatnosci w walce nie przekreslal. bo tak, stoje w kumite dachi, wystarczy zebym przeniosl ciezar ciala na przednia noge i mam zenkutsu, przenosze na tylna i przekrecam tulow mam kokutsu dachi (forma uniku), przekrecam przednia stope i mam sanchin itd, itd.
moim zdaniem zadna pozycja nie sluzy do stania bo w walce trzeba byc ruchliwym i przemieszczac sie caly czas, niestety dlugie postawy nie bardzo sie do tego nadaja ale ich skrocone wersje sa bardzo naturalne.
pozdrawiam
tak, ale skrocone wersje to zupelnie inne pozycje:
zenkutsu dachi -> motto dachi
kokutsu dachi -> renoji dachi (T dachi)
pozdr!!
Napisano Ponad rok temu
tak, ale skrocone wersje to zupelnie inne pozycje:
zenkutsu dachi -> motto dachi
kokutsu dachi -> renoji dachi (T dachi)
pozdr!!
Wlasnie, a poza tym chyba przesadziles z tym "ugieciem nogi". Moje zenkutsu dachi jest prawie dwa razy dluzsze od pozycji w jakiej sie poruszam jak walcze.
Napisano Ponad rok temu
kokutsu --> T dachi, nie do konca bo w kokutsu obnizasz jeszcze troszke srodek ciezkosci i prawie calkowicie obciazasz noge zakroczna zwiekszajac jednoczesnie dystans z przeciwnikiem. wiec mozliwa jest kombinacja zejscie z kumite dachi do kokutsu z blokiem i kontratak przez przejscie do skroconego zenkutsu z gyaku-zuki. w tym przypadku balans cialem zwieksza sile Twojej kontry. pewnie, ze mozna ta prosta kombinacje wykonac stojac przez caly czas w kumite dachi, ale wykorzystujac zmiane postawy zysujemy 2 rzeczy. po pierwsze przy zejsciu do kokutsu zwiekszamy dystans, nejako uciekajac od ataku a potem przechodzac do krotkiego zenkutsu i wykonujac cios prosty zwiekszamy znacznie jego sile. i w takim sensie uwazam postawy klasyczne za baaardzo przydatne.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
mxc78
kokutsu --> T dachi, nie do konca bo w kokutsu obnizasz jeszcze troszke srodek ciezkosci i prawie calkowicie obciazasz noge zakroczna zwiekszajac jednoczesnie dystans z przeciwnikiem. wiec mozliwa jest kombinacja zejscie z kumite dachi do kokutsu z blokiem i kontratak przez przejscie do skroconego zenkutsu z gyaku-zuki. w tym przypadku balans cialem zwieksza sile Twojej kontry. pewnie, ze mozna ta prosta kombinacje wykonac stojac przez caly czas w kumite dachi, ale wykorzystujac zmiane postawy zysujemy 2 rzeczy. po pierwsze przy zejsciu do kokutsu zwiekszamy dystans, nejako uciekajac od ataku a potem przechodzac do krotkiego zenkutsu i wykonujac cios prosty zwiekszamy znacznie jego sile. i w takim sensie uwazam postawy klasyczne za baaardzo przydatne.
pozdrawiam
a co z szybkoscia uderzenia??
czy nie uwazasz ze przestawienie przedniej nogi za bardzo spowalnia technike??
a z tego co mi wiadomo sila uderzenia to energia kinetyczna... E=0,5*m*v
pozdrawiam!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pasy do Kimonka
- Ponad rok temu
-
kulanie sie na macie w kyokushin...
- Ponad rok temu
-
Jakie kimonko???
- Ponad rok temu
-
WORLD SHOTOKAN INSTITUTE W.S.I.
- Ponad rok temu
-
Kupie czarne Obi...
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Christophe PINNA
- Ponad rok temu
-
...i po seminarium we WROCŁAWIU
- Ponad rok temu
-
Hargei ,hara ,ki
- Ponad rok temu
-
Wadoryu karate
- Ponad rok temu
-
Tradycjonaliści, lubicie walczyć? A jak tak, to czy to źle?
- Ponad rok temu