Skocz do zawartości

Zdjęcie

WORLD SHOTOKAN INSTITUTE W.S.I.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2184 odpowiedzi w tym temacie

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: WORLD SHOTOKAN INSTITUTE W.S.I.

Szkoda koks że nie było tego widać na zawodach :)

bez urazy nie mam na myśli Ciebie

Spoko, chociaz masz racje bo sie nie popislem, zdecydowanie moj najgorszy wystep. Kontuzja piszczeli odnowila mi sie na rannym treningiu i balem sie o noge z lekka, a z drugiej strony nie lubie isc na pierwszys ognien i zaczynac.... No ale nie bede sie tlumaczyl, bylo jak bylo i tyle :) :)

... no chyba że na tym polega wasze kumite na treningu

Fakt faktem, wydaje mi sie ze cwiczymy troche ostrzej kumite od reszty, ale trzeba rozgraniczyc to co robimy na treningu od zawodow,a chlopkaow ponioslo, wiesz adrenalina i burza hormonow zdzialy swoje :) :) :)
  • 0

budo_dan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Adrenaliną i burzą hormonów to można tłumaczyć pójście na dziewczyny ale nie na zawody...
W zawodach takie podejście jest po prostu niedopuszczalne i oznacza ni mniej ni więcej tylko brak należytej kontroli. Brak kontroli przekłada się najczęściej na urazy kolegi z którym się walczy. A gdzie jest tu odpowiedzialność ?! Odpowiedzialność za swoje czyny i za swojego partnera ?
Wydaje mi się, że nie należy próbować gry w szachy jeśli się nie umie grać w warcaby !!! Kontrola techniki = kontrola samego siebie. Walka bez kontroli to zwykła bójka - warto chyba o tym pamiętać zapisując się do kolejnego turnieju...
  • 0

budo_vodniak
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zgadzam sie z Danem... Karate jest, moim zdaniem, sztuka nie tylko walki,lecz takze zdolnoscia opanowywania emocji co w walce wydaje sie byc kluczem do zwyciestwa. I to zwyciestwa,w ktorym nie przeciwnik cierpi,ale ja wygrywam, nie krzywdzac przy tym nikogo!.Tak przynajmniej ma to wygladac na zawodach,ktore sa przeciez TRENINGIEM i to wydaje mi sie jest godne uwagi i zapamietania. Kiedy ponosza mnie emocje,musze je opanowac,kiedy czuje,ze opadaja,musze je takze opanowac... Zwyczajnie mowiac musze trzymac swoje emocje na wodzy,umiec wygrac z reakcajmi swojego ciala,pokonac stress i opanowac siebie... trzeba wygrac z wlasna psychika-i to mysle jest domena wielkich mistrzow! Brzmi patetycznie i dumnie,jednak ja nie mowie,ze to osiagnalem,lecz jest to cel ,do ktorego daze i ktory w przyszlosci mam nadzieje osiagnac. Zycze spbie sam powodzenia,bo pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy jak trudne jest zadanie,ktore sobie wyznaczylem:) Tak na koniec,to chcialem wyrazic slowa uznania dla senseia Neugebauera,ktory w wieku 41 lat zdobyl trzeci puchar swiata!!! Jestem naprawde pelen podziwu,oczywiscie apolitycznie:)
  • 0

budo_amaroth
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wydaje mi się, że nie należy próbować gry w szachy jeśli się nie umie grać w warcaby !!! Kontrola techniki = kontrola samego siebie. Walka bez kontroli to zwykła bójka - warto chyba o tym pamiętać zapisując się do kolejnego turnieju...

I właśnie dlatego oprócz treningów wezme udział w tym szkoleniu o którym pisano wcześniej. Takie coś (bynajmniej mojej jakże skromnej osobie) przyda się bardzo. Faktycznie jeżeli bym wziął udział w zawodach przedwcześnie "nie umiejąc grać w warcaby" to mogło by się to źle skończyć i minie się z celem. Tym bardziej ciesze się na to szkolenie. Pozdrawiam.
  • 0

budo_waloo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 162 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pytanko !!!!
Czy wy walczycie tak jak ci ludzie na Pucharze Świata w tradycyjnym??
  • 0

budo_waloo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 162 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bo jeśli tak to Neugebauer będzie mistrzem świata do 60-tki. Pozdrawiam.
  • 0

budo_dan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

K. Neugebauer to zawodnik wielkiej klasy i chociaż reprezentuje Polski Związke Karate Tradycyjnego a my z kolei Polski Związek Karate byłoby z naszej strony nikczemne gdybyśmy tego nie przyznali. Nie wiem jak walczono na Pucharze Świata ponieważ na nim nie byłem. Nie wiem kto startował poza Neugebauerem itp. Zdobycie tzw. Pucharu Świata to zdobycie pierwszego miejsca na zawodach w których walczy ograniczona liczba zawodników z jednej federacji wg. określonych przepisów. Tak więc jak wygląda walka zależy m.in. od powyższych czynników. Poza tym nie wiem czy powinieneś sobie żartować z umiejętności tego zawodnika jeżeli z nim nie walczyłeś.
Ja z nim walczyłem na treningach w Łodzi i powiem krótko: znakomitej klasy fighter, szybki, bardzo silny, walczący kombinacjami, o wielkim sercu do walki... Cieszę się, że kiedyś był moim Kolegą.
Niestety obrazowość walki w ITKF-ie jest raczej mała, ale to juz wina przepisów. Dla laików nie rozumiejących tych przepisów poziom walki może się rzeczywiście wydawać kiepski i tylko to usprawiedliwia treść Twojego postu...
Pozdrawiam
dan
  • 0

budo_vodniak
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja na szczescie:D nie mialem okazji walczyc z senseiem Neugebauerem,ale mialem okazje widziec jego wystep chociazby w tegorocznych mistrzostwach Polski PZKT,kiedy startowalw kata druzynowym.Pamietam jak kiedys w karpaczu na obozie zdawalem u niego na 5 kyu,a teraz mialem okazje startowac z nim w jednej imprezie i to jak sadze(oczywiscie apolitycznie:) calkiem niezlej rangi i wysokiej klasy. Gwarantuje,ze to ogromne przezycie:) Jak dla mnie walki kumite na zawodach wg. zasad PZKT sa naprawde interesujace i chociazby troszeczke wprawionemu oku przynosza spora przyjemnosc z ogladania.Moze sa troszeczke za krotkie...jezeli jednak walcza zawdonicy wysokiej klasy,to wierzcie mi,ze jest co ogladac i podziwiac.Milego dnia!!! P.S.Tak a propos to szkoda,ze nie mozna zorganizowac zawodow,ktore bylyby stricte apolityczne i w ktorych mogliby wystartowac zawodnicy np.z Podkomisji i PZKT.Mysle,ze mogloby byc ciekawe widowisko:)
  • 0

budo_macp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 195 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po ostatnich zawodach zrodził się pomysł zorganizowania 2 x w roku jednodniowych spotkań wyłącznie dla zawodników chcących doskonalić swoje umiejętności w jiyu-kumite. Coś na kształt "wymiany uprzejmości" o których pisał w swojej autobiografii Mistrz G.Funakoshi.

=> DAN
Ciekawym dodatkiem przy okazji organizowanych szkoleń byłby "mini turniej" kumite dla chętnych juniorów i seniorów. Mata, sędziowanie jak na zawodach itp.

=> KOKS
Myślę, iż spokoju, opanowania, kontroli, taktyki walki bardzo trudno nauczyć się na treningach. Te cechy kształtują się dzięki licznym startom w zawodach. Nam po prostu tego brakuje... Brakuje nam otrzaskania - jak mawiał kiedyś DAN. Podobnie rzecz się ma w innych dyscyplinach sportowych.

Pozdrowienia
  • 0

budo_waloo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 162 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widziałem K. Neugebauera w akcji niejednokrotnie i śmiem twierdzić, że cechy które mu przypisujecie (tj.: szybkość itp.) to on miał, ale 13-15 lat temu, jak zdobywał pierwsze dla Polski ME w kumite indywidualnym (w Łodzi na początku lat 90-tych).
Poza tym widziałem również jak przegrywał walki w stylu shotokan np. z Markiem Kawką, który nawet teraz, mimo zaległości w treningu, jest dynamiczniejszy od Krzysztofa.
A i paru szybszych fighterów znalazło by się teraz w PZK (czy to w shotokanie czy WKF).

A co do walk w tradycyjnym, to wydaje mi się po prostu,że są bardzo statyczne i jakieś takie "sztywne" i nienaturalne w porównaniu chociażby z shotokanem WSKA/ESKA (że o WKF-ie nie wspomnę).

Nie obrażajcie się na mnie koledzy z tradycyjnego. Takie mam po prostu zdanie (chyba mogę??) na temat "waszego" kumite.Reszta jest jak najbardziej ok (kihon, kata, en-bu no i ten wasz profesjonalizm organizacyjny).

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę owocnej pracy.
  • 0

budo_ziellik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 353 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na temat K. Neugebauera powiem tylko jedno.Kilka lat temu widzialem jak na zawodach, duzej rangi juz nie pamietam jakie to byly zawody (chyba Puchar Swiata) po ataku mai-geri sensej K. Neugebauera wylapuje to kopniecie chwyta przeciwnika wycina go i kontratakuje lezacego zawodnika.Wszystko w idealneym tajmingu, dostal za to oczywiscie ippon.To bylo niesamowite.

Pozdrawiam
  • 0

budo_vodniak
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak ziellik ja tez pamietam ta akcje i byly to ostatnie zawody pucharu swiata,przed tegorocznymi. Byla po prostu niesamowita. Spoko,kazdy moze miec swoje zdanie i ja mu na pewno nie bede w tym przeszkadzal. A tak w gole ziellik,to ktory to zieliik-maly czy duzy teraz?:) jezeli jestes zielikiem,o ktorym mysle-takim chojnickim:) Pozdrawiam:D
  • 0

budo_chemik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 863 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja widziałem zawody ligii w Wa-wie i walke finałową KN z P. Kulczyńskim. Gdyby nie to, że w trakcie walki WK zmienił zasady z ippon-shobu na sanbon-shobu to starszy mistrz byłby przegrał.

Co nie zmienia faktu, że jest dobrym nauczycielem.
  • 0

budo_dan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Piotr Kulczyński też jest niezłym fighterem, kiedyś wspaniale tłukł się na zawodach z Marcinem Ejmą z Wałcza, kto to zaś był chyba starsi pamiętają... Szkoda, że odszedł od karate, zajął się biznesem w firmie ojca i urósł mu duży prezesowski brzuch :) :) :)
Przy okazji pozdrawiam wszystkich moich byłych uczniów !

WALO - oczywiście, że można mieć tu swoje zdanie i je wyrażać po to jest forum, ale widzisz kumite w karate tradycyjnym zawsze będzie dla osoby walczącej w WKF /jak my to określamy w karate skakanym/ statyczne. Inny cel i inne zasady obowiązują w obu dyscyplinach. WKF to rodzaj gry gdzie obowiązuje zasada tuch = point /dotknięcie = punkt/ która powoduje wystarczy dotknąc pola trafienia aby był punkt. Nie jest potrzebna ani siła, ani stabilnośc pozycji, itp. do czego to prowadzi można zobaczyć proponując przedstawicielom WKF ćwiczenie na makiwara. Patrzą na nią jak na jeża. Oczywiście mogą tu być wyjątki ale to nie zmienia reguły... W karate tradycyjnym wymagane jest użycie całego ciała, technika nie tylko musi być prawidłowo wykonana, i osiągnąć swój cel ale przede wszystkim musi zawierać maksymalną siłę przy zachowaniu kontaktu całych stóp z podłożem /kłania sie fizyka !!!/. Napewno orientujesz się, że takie nastawienie powoduje jakgdyby usztywnienie zawodnika, ale to tylko pozory. Tak naprawdę służy zwiększeniu realności techniki /todome - finishing blow/ i osiągnięciu maksymalnej siły w technice. Po co maksymalna siła na zawodach ? Bo zawody w karate tradycyjnym nie są celem treningu leczt środkiem i używa się ich /zawodów/ jako treningu do dalszego poznawania siebie i swojej techniki. Maksymalnej siły używa się także ze względu na to że karate tradycyjne traktuje się jako sztukę walki a nie sport walki... w sztuce walki nalezy stawić czoła każdemu dlatego nie ma kategorii wagowych itp. itd. Mógłbym tu zrobić naprawdę wykład ale nie o to chyba chodzi...
Tak więc w skakaniu, nie ma mocnych, napewno M.Kawka wygrałby na zawodach WKF z Neugebauerem natomiast na zawodach karate tradycyjnego w tym samym pojedynku dostał by od sędziów "muno" - czyli brak umiejętności do prowadzenia walki. Ponieważ żadna technika nie spełniałaby kryteriow todome. Tak więc porównywanie i przede wszystkim ocenianie innego karate zupełnie mija się z celem i zawsze przypomina mi wróżenie z fusów...
Na zawodach po uderzeniu w WKF cofacie rękę do hikite, czy w kata albo w kihonie wykonując zuki też tak robicie ? Odpowiem za Ciebie - Nie ! Czyli, inną technikę się uczę a jeszcze inna wykonuję ?! takich przykładów mógłbym wymieniać dziesiątki. Ale nie będę. celem mojej odpowiedzi nie jest dołowanie WKF-u ani jego ośmieszanie ale zwrócenie uwagi na fakt, iż nie należy oceniać innej dyscypliny nie mając o niej zbyt wielkiego pojęcia, bo to do niczego nie prowadzi....
Zresztą w każdej organizacji są ludzie wartościowi, oddani swojej sztuce lub swojemu sportowi i tacy nad którymi nie warto się rozwodzić.
Pozdrawiam i życzę owocnych treningów WKF
  • 0

budo_risk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...

To było mądre, dan. O to chodzi.
  • 0

budo_macp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 195 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...

Bardzo mądre.

PS. Oto link do stronki gdzie zamieściłem parę fotek z Turnieju w Czersku.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Myślę że spodobają się BaXowi :)

Pozdrawiam
  • 0

budo_ziellik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 353 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tak w gole ziellik,to ktory to zieliik-maly czy duzy teraz?:) jezeli jestes zielikiem,o ktorym mysle-takim chojnickim:) Pozdrawiam:D

Tak to ja starszy, chojnicki ziellik :P

...

Dobrze powiedziane, a wlasciwie napisane :P

Pozdrawiam
  • 0

budo_ziellik
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 353 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Macp fajne fotki sporo Baxa jest :)
Mnie sie najbardziej podoba

:)

Pozdrawiam
  • 0

budo_bax bunny
  • Użytkownik
  • Pip
  • 48 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Macp fajne fotki sporo Baxa jest :)
Mnie sie najbardziej podoba

:)

Pozdrawiam

hehe tak tak fota nie jest zła :P Ale ZKD moje nie jest najlepsze :( ale ogóle super fotki maciej !! przynieś mi na trening jak byś mógł w lepszej jakości :)
  • 0

budo_dan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 732 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Macp, naprawdę robisz coraz lepsze fotki... Czy chciałbys pełnić funkcję oficjalnego fotografa na zgrupowaniu z sensei Dario Marchini oraz sensei Cristina Restelii w Wałczu w marcu przyszłego roku ? Oczywiście to bedzie oznaczało, że mało poćwiczysz a dużo się napracujesz, ale za seminarium wtedy nie płacisz ? Co ty na to ? Potrzebne będzie ok. 300 fotek... :roll:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024