Skocz do zawartości

Zdjęcie

bokserski prosty a karateckie tsuki - co lepsze i do czego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
224 odpowiedzi w tym temacie

budo_telex
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 676 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: bokserski prosty a karateckie tsuki - co lepsze i do czego?

spróbuj mi jakoś udowodnić, że cios wyprowadzany z gardy może być (u tego samego człowieka) silniejszy, niż cios wyprowadzany z bioder, bo jakoś nie bardzo chce mi sie w to uwierzyć...

Sprawdz kim jest Benny Urquidez.
Ponizej masz cytat na z jego ksiazki pt: "Trening i metoda walki"

Czy mocniejszy jest tradycyjny cios odwrocony czy cios krzyzowy z prawej ?

Cios krzyzowy z prawej. Przy wykonywaniu ciosu odwroconego biodra musza byc usztywnione, wiec sa w pewnym momencie ograniczeniem dla tej techniki. Przy ciosie krzyzowym z prawej wykorzystuje sie caly ciezar ciala, bez koniecznosci usztywniania jakiejs jego czesci. Kiedy biodra sa usztywnione uniemozliwiaja one tak szybkie wykonanie uderzenia jakie mozna uzyskac przy ciosie krzyzowym z prawej. Cios krzyzowy z prawej, jako technika nie wymagajaca zadnych usztywnien, jest bardziej plynnym ruchem.

Jesli to Cie nie przekona to moze choc zrodzi watpliwosci :wink: :D
  • 0

budo_patrol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 524 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chcialem cos napisac, ale nic mi do glowy nie przychodzi.

Nie ma w Wawie zadnego klubu, gdzie ludzie boks cwicza, zebys sobie mogl chociaz obejrzec, o czym chcesz pisac, zanim zaczniesz to pisanie?

Skad Wy bierzecie takie teksty...?

Hmm.... ale ja tu nie widzę argumentu kontrującego dla wypowiedzi PWLa, uważasz, że pisze on bzdury, ale nie napisałeś dlaczego.

Musiałes to napisać? przez Ciebie musze przeczytać co Pwl nawypisywał tak mnie zaciekawiłeś ... a sam zobacz ile tego jest

Mate, przecież nikt ci nie każe tego czytać. Chciałem jednak zaznaczyć, że dyskusja na tego typu forach polega na tym, żeby przeczytać co druga strona ma do powiedzenia i ustosunkować się do tej wypowiedzi, a jeżeli traktujesz wszystkie posty z równą ignorancją to po co w ogóle piszesz w tym temacie?
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I nie, nie zmienię zdania... spróbuj mi jakoś udowodnić, że cios wyprowadzany z gardy może być (u tego samego człowieka) silniejszy, niż cios wyprowadzany z bioder, bo jakoś nie bardzo chce mi sie w to uwierzyć...

Przez internet mam Ci cos "udowadniac"?

Sorka, ale ile Ty masz lat?

Przejdz sie do ktorego z n-klubow bokserskich w Wawie i popros, zeby Ci pokazali te ciulate "5% z tsuki" - nie bedziesz sie musial wysilac na jakas "wiare", poczujesz.

Moze nawet zrozumiesz, o co w tym uderzaniu w ogole chodzi i, ze to, czy reka przed ciosem jest przed szczeka, czy oparta o biodro, jest sprawa trzecioplanowa...
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cios krzyzowy z prawej. Przy wykonywaniu ciosu odwroconego biodra musza byc usztywnione, wiec sa w pewnym momencie ograniczeniem dla tej techniki. Przy ciosie krzyzowym z prawej wykorzystuje sie caly ciezar ciala, bez koniecznosci usztywniania jakiejs jego czesci. Kiedy biodra sa usztywnione uniemozliwiaja one tak szybkie wykonanie uderzenia jakie mozna uzyskac przy ciosie krzyzowym z prawej. Cios krzyzowy z prawej, jako technika nie wymagajaca zadnych usztywnien, jest bardziej plynnym ruchem.

Jesli to Cie nie przekona to moze choc zrodzi watpliwosci :wink: :D

Ok, przyznam, że mnie zaintrygowałeś :> Nawet wyszperałem gdzieś z jakiegoś anglojęzycznego forum dość sensowną dyskusję na ten temat:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

W sumie to czuję się zmuszony do korekcji mojego stanowiska, bo faktycznie chyba za bardzo to spolaryzowałem :> Chodzi mi raczej o to, co jeden z dyskutantów na tamtym forum słusznie zauważył:

As for power itself, Karate tends to concentrate on the one punch, one kill attitude whereas boxers tend to go in combonation (it is a sport and scoring points is what they want if they don't get a knock out), this basically means there is less emphasis is making individual punches stronger, like in karate but making the combination of punches work (...)

Mniej więcej to miałem na myśli (sorry, jeśli faktycznie nieco niefortunnie to wyraziłem), zresztą jeśli przeczytałeś cały mój post to chyba z kontekstu taki wniosek się nasuwa.
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm.... ale ja tu nie widzę argumentu kontrującego dla wypowiedzi PWLa, uważasz, że pisze on bzdury, ale nie napisałeś dlaczego.

A jakiego "argumentu" sie spodziewasz?

Mam przepisac ksiazke o tym, jak sie uderza prawy prosty? Bylo i na forum poszukaj sobie Dołączona grafika

...skoro Ci sie juz (czy innym bokserom-teoretykom) d... nie chce ruszyc do najblizszego klubu bokserskiego/kickbokserskiego, zeby nie powtarzac jakichs niestworzonych historii, tylko zobaczyc, o co wlasciwie chodzi...

Jak cwiczylem -nascie lat temu kyokushin, to tez rozni "specjalisci" od tsuki nam opowiadali, dlaczego "ciosy bokserskie", ktory widzieli najwyzej w TV, sa do dupy, znam to.

Teraz wiekszosc tych sekcji karate (przynajmniej roznych odmian kyoka), w ktorych rzeczywiscie sie walczy, a nie tylko cwiczy kata i jakies uklady, przynajmniej wspolpracuje z bokserami, zeby sie od nich uczyc uderzen rekami i pracy nog.

Ciekawe, czemu...?
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sztuki walki. Walki rozumianej nie sportowo, tylko w sposób klasyczny, często na śmierć i życie

Tak jesli mówisz o walce z użyciem broni. To że można kogoś zabić gołymi rekami to bzura dla zidiociałej widowni filmów karate (choć i te straciły juz na popularnośc) Jesli ja nie jestem dla Ciebie autorytem to może jest nim Tony Casale ktory uwarza tak samo (patrz budokan 1/03)

Pokaż mi kogoś, kto ćwiczy 30 lat kick-boxing

Benny "the jet" Urchides

Czy jest ono naiwne? Raczej nie, bo opieram je na pewnych racjonalnych podstawach, przesłankach i doświadczeniach

jest naiwne bo faktów nie oszukasz. Żaden karateka z tradycyjnego stylu NIE MA SZANS w k1 czy w ufc

To tak jak z budową domu

dlaczego Wy wszyscy bawicie sie w porównania zamiast patrzeć na turnieje midzystytole. K1 jest wyznacznikiem stuteczności stylu ale Ty tego nie rozumiesz NIE WAZNE CO WIESZ WAZNE CO MOZESZ UDOWODNIC

A w sytuacji walki 1v3, gdzie czas płynie na twoją niekorzyść, musisz umieć powalić przeciwnika jak najszybciej, bo każda sekunda zwiększa ryzyko tego, że przegrasz

W takiej sytuacji nie ma ze przegrasz wygrywasz jesli ujdziesz cały Walisz w szczeke najwiekszego a jak reszta nie spasuje to uciekasz A jak chcesz powalić przeciwnika to... brak mi juz cierpliwości

spróbuj mi jakoś udowodnić, że cios wyprowadzany z gardy może być (u tego samego człowieka) silniejszy, niż cios wyprowadzany z bioder, bo jakoś nie bardzo chce mi sie w to uwierzyć

Mam Cie dosyć

Warto by chyba poszerzyć nieco wiedzę o Muay Thai.
Tak jak Ty to opisujesz, traktowany jest tajski boks

Warto by chyba poszerzyć wiedze z terminologi bo o ile mi wiadomo ten sam sport określany jest jako tajski boks muai thay czy thai boksing (cikawe jak to bedzie po rosyjsku) a muay boran to tradycyjne muay thai :wink:
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przez internet mam Ci cos "udowadniac"?

A ja, głupi, myślałem, że dyskutuje się po to, żeby przekonać drugą stronę do swoich racji :(

Sorka, ale ile Ty masz lat?

Ujmę to filozoficznie: wystarczająco dużo, żeby móc pisać własne zdanie i wystarczająco mało, żeby się tego nie wstydzić :>

Przejdz sie do ktorego z n-klubow bokserskich w Wawie i popros, zeby Ci pokazali te ciulate "5% z tsuki" - nie bedziesz sie musial wysilac na jakas "wiare", poczujesz.

Przecież nie napisałem, że cios bokserski to "5% z tsuki", to był przejaskrawiony przykład mający na celu obrazowe przedstawienie pewnej koncepcji. I raczej nie mam wątpliwości, że dobry bokser by mnie, obrazowo mówiąc, stłukł na kwaśne jabłko. Ani też nie było moim celem udowadnianie wyższości jednej sztuki nad drugą (pewnie niepotrzebnie użyłem terminu "zdegenerowany"). Po prostu chodzi mi o to, że w starciu z wyszkolonym przeciwnikiem musimy poświęcić częśc mocy ciosu kosztem jego szansy trafienia. Inaczej wszyscy waliliby na zawodach klasyczny cep z półmetrowego zamachu :>

Moze nawet zrozumiesz, o co w tym uderzaniu w ogole chodzi i, ze to, czy reka przed ciosem jest przed szczeka, czy oparta o biodro, jest sprawa trzecioplanowa...

Nie no, nie muszę być jakimś wybitnym teoretykiem sztuk walki, żeby rozumieć fakt, że jednak długość zamachu ma pewien wpływ na siłę ciosu. Chociaż faktycznie zamach nie musi być akurat brany z biodra, ale to było takie dość "klasyczne" porównanie.
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy możesz podać źródło, w którym opisana jest ta walka (autor, tytuł, rok wydania, wydawnictwo - cokolwiek o tym źródle wiesz). Bzrdzo proszę.
Interesuje mnie to żywo, a Funakoshi nie wspomina o tej walce w swojej biografii.

Nie moge ale wiem o tym z postu Pawła Zółkowskiego znanego jako Boruta (bardzo go cenie za fachowa wiedze i racjonalne podejsce do sprawy. Nie dziw sie ze Funakoshi o tym nie wspomina bo czym tu sie chwalić
Ps. oddał ciastka nie kanapki
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pwl jak wyladujesz kiedyś w szpitalu to wyplujesz to wszystko co tu wypisałes
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak jesli mówisz o walce z użyciem broni. To że można kogoś zabić gołymi rekami to bzura dla zidiociałej widowni filmów karate (choć i te straciły juz na popularnośc) Jesli ja nie jestem dla Ciebie autorytem to może jest nim Tony Casale ktory uwarza tak samo (patrz budokan 1/03)

Early in his life, Soke Kubota sought to test the effectiveness of karate and so engaged a 200-lb. Boar in the jungles of Japan. He killed the boar with a single blow to the head, but still carries a five-inch scar on his leg as a souvenir of the battle

Rozumiem że to też bajka dla dzieci?
  • 0

budo_sanjuro yojimbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oczywiście to co napisałem wyżej było do Mate... :oops:
  • 0

budo_sanjuro yojimbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cytat:

Ooooo... 8O Ktoś napisał z sensem, dokładnie na temat i jeszcze podał źródło!!! :D
Wyrazy uznania, jakkolwiek Benny chyba autorytetem w żadnym tradycyjnym stylu karate chyba niestety nie był... Tym niemniej jego argument jest dość rzeczowy.
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Early in his life, Soke Kubota sought to test the effectiveness of karate and so engaged a 200-lb. Boar in the jungles of Japan. He killed the boar with a single blow to the head, but still carries a five-inch scar on his leg as a souvenir of the battle

Rozumiem że to też bajka dla dzieci?

Dziecko drogie czy w świetego Mikołaja tez wierzysz?
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja, głupi, myślałem, że dyskutuje się po to, żeby przekonać drugą stronę do swoich racji :(

Dyskutowac mozna, kiedy ma sie wspolny jezyk.

A teraz ja mowie o rzeczach, o ktorych Ty nie masz za bardzo pojecia, jak wynika z Twoich postow.

Skad to wiem? Bo cwiczylem kilka lat karate, a oprocz tego liznalem troche boksu - naprawde niewiele, ale wystarczajaco, zeby moc stwierdzic, ze wiekszosc specow od tsuki, ktorzy tu pisza o "prawym prostym", nie maja o tym, o czym pisza, bladego pojecia. Z Toba wlacznie.

W tej sytuacji dyskusja nie doprowadzi do niczego, bo nawet, jesli przepisze tu ksiazke, to Ty i tak bedziesz to odbieral przez pryzmat tego, co Ci sie wydaje, ze wiesz.

Jesli nie sprobujesz, nie poczujesz, to bedziemy dalej gadac "obok siebie".

Juz jasne?

Nie no, nie muszę być jakimś wybitnym teoretykiem sztuk walki, żeby rozumieć fakt, że jednak długość zamachu ma pewien wpływ na siłę ciosu.

Sorry, no bonus. Nie o teorie chodzi - pocwiczysz jeszcze troche bez klapek na oczach, to moze do tego dojdziesz.

Gdybys cos z tego rzeczywiscie rozumial, to by nie bylo dla Ciebie tajemnica, ze jesli o "sile ciosu" chodzi, to o wiele wieksze znaczenie maja koordynacja ruchowa i praca nog, czy bioder, niz "dlugosc zamachu"...

Serio Ci proponuje - jesli chcesz zrozumiec, o czym jest mowa, to przejdz sie do jakiegos klubu i spytaj, czy mozesz pocwiczyc podstawy, tak, jak Ci to juz pisalem - bo takie pierdolenie w bambus na forum moze trwac jeszcze miesiac i do niczego nie doprowadzi.

Pozdrawiam - i nie widze, co bym mial wiecej do dodania.
  • 0

budo_pwl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 347 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziecko drogie czy w świetego Mikołaja tez wierzysz?

Jeśli w ten sposób traktujesz doniesienia o człowieku, który karate ćwiczy od 66 lat, to pozostaje współczuć. Idę dalej wierzyć w świętego Mikołaja (i od niego się uczyć karate)...
  • 0

budo_sanjuro yojimbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Warto by chyba poszerzyć nieco wiedzę o Muay Thai.
Tak jak Ty to opisujesz, traktowany jest tajski boks

Warto by chyba poszerzyć wiedze z terminologi bo o ile mi wiadomo ten sam sport określany jest jako tajski boks muai thay czy thai boksing (cikawe jak to bedzie po rosyjsku) a muay boran to tradycyjne muay thai :wink:

Chyba źle mnie tu zrozumiałeś... Nie chodzi mi akurat o nazwy (JA użyłem ich właśnie zamiennie, jako synonimów, choć i z tym czy zrobiłem słusznie niektórzy mogliby polemizować).
Wgryź się w sens mojej wypowiedzi abstrachjąc na chwilę od terminologicznych niuansów :)
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Idz i zabij jakiegoś dzika po drodze
Serdecznie pozdrawiam nie bądz na mnie zły nie lubie gadać o pierdolach a bede przeklinal do końca zycia dzien gdy wlazłem na forum karate :cry:
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Idz i zabij jakiegoś dzika po drodze
Serdecznie pozdrawiam nie bądz na mnie zły nie lubie gadać o pierdolach a bede przeklinal do końca zycia dzien gdy wlazłem na forum karate :cry:

Do Pwl
  • 0

budo_mate
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2646 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Samjuro Yojimbo zrozumiałem o co chodzi ale w MT tez liczy sie konket a nie tradycje
  • 0

budo_sanjuro yojimbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy możesz podać źródło, w którym opisana jest ta walka (autor, tytuł, rok wydania, wydawnictwo - cokolwiek o tym źródle wiesz). Bzrdzo proszę.
Interesuje mnie to żywo, a Funakoshi nie wspomina o tej walce w swojej biografii.

Nie moge ale wiem o tym z postu Pawła Zółkowskiego znanego jako Boruta (bardzo go cenie za fachowa wiedze i racjonalne podejsce do sprawy. Nie dziw sie ze Funakoshi o tym nie wspomina bo czym tu sie chwalić
Ps. oddał ciastka nie kanapki

Możesz, proszę, wrzucić link do tego posta Ziółkowskiego?

Nie oddał kanapek tylko złapał gościa za jaja i... było po walce. (Tak to opisuje) :twisted:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024