Skocz do zawartości

Zdjęcie

do 1oo$

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

budo_cromcruah
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 396 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: do 1oo$
do 100$ ? polecam jakis wyrób Tlima. Raz ze bedziesz miał bez strachu ze nie przyslą a skasuja/ były takie wypadki/ dwa ze bedziesz miał unikat, trzy - co tu duzo pisac- są piekne.
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rybak (BM expert)

Khm, khm... obol, jest mi bardzo milo, ale nie pisz tak juz wiecej ;)

Z takich "prawdziwych" Benchmade'ow to mam dwa i to raczej z "nizszej polki", a poza tym Red Classy.

To juz AdamD jest w stanie wiecej powiedziec o BMach, a i oprocz niego jest sporo osob, ktore uzywaja/ly tego wiecej i rzeczywiscie moga sie podzielic wiedza na ten temat.

Bo ja co prawda sporo obmacalem dosc gruntownie, ale o tym, jak wychodza "w praniu" nie jestem w stanie nic powiedziec.

A w las to bym bral cos ze stala klinga, lista jest juz dluga ;)
  • 0

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

moja skromna rada
jak chcesz coś rąbać to odpada folder, jakiś spory fixed tak z 6, 7' przynajmniej, ale wtedy zajmuje tyle i waży ile siekierka - ale rozumiem - ja ma mwstręt do siekier, ale składakiem nie porąbiesz za bardzo.
ja w las zabieram kukri i składaka i potrafie z tym żyć 2 tyg. w lesie
kukri kosztowało mnie 100 pln a folder neicałe 300 pln

wszelkie kukri itp szczegolnie do naszych lasow odpadaja.

tutaj nie rozumeim - dlaczego odpadają ?? używałem 2 tygodnie w lesie i ciężko mi sobei wyobrazić coś lepszego.
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tutaj nie rozumeim - dlaczego odpadają ?? używałem 2 tygodnie w lesie i ciężko mi sobei wyobrazić coś lepszego.

odpada chocby z tego powodu, ze nie polupiesz bez trudosci niczego na szczapy. moze napisalem zbyt ostro - kukri sie tez nadaje, ale imho toporek lepszy
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem Kukri odpada jako "uniwersalny leśny EDC", bo:

- Ciężkie i niewygodne to to jak ci się majta przy nodze takie bydle
- Do łagodniejszych prac jak struganie kijkow czy krojenie żarcia po prostu ostro nieporeczny

Z moich doświadczeń terenowe optimum to - masywny fixed 5-7cali + victorinox albo - folder/fixed 4cale + siekiera.

ps: Jeśli zdecydujesz się na fixed z rdzewnej (CarbonV, 1095, 0170-6C itp.) to zdecydowanie polecam tego victorinoxa do robienia żarcia, inaczej czeka cię bardzo upierdliwy problem dbania o rdzo-olejo-higienę :wink: .
  • 0

budo_kubek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 895 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kwestia co lepsze, toporek czy kukhri, jest być może dobrym materiałem na osobny temat. Osobiście wybrał bym kukhri( lub inną stałą klingę ), ze względu na uniwersalność.
Jeśli chodzi natomiast o główny temat, to na pewno nie folder. Folder można traktować jako uzupełnienie stałej klingi. Za cenę 100$ ciężko będzie znaleźć nóż renomowanych firm. Pozostaje zakup jakiegoś Gerlacha lub Kopromeda. Można również zastanowić się nad wz55.
Jeśli chodzi o noże, które mieszczą się w 100$ mogę polecić
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie jest to może najlepszy nóż pod słońcem, ale za tą cenę.......
Znacznie droższy, ale również zdecydowanie lepszy
Właśnie tego noża używam gdy sam znajdę się w Bieszczadach. Co prawda jeszcze nie był w sytuacjach ekstremalnych ( posiadam od niedawna ), ale zapowiada się zupełnie nieźle.
Wcześniej nosiłem w góry inny nóż firmy Ontario.
W przypadku tego noża, potrzebny będzie jakiś mały nożyk lub scyzoryk, do drobnych, precyzyjnych prac.
Pozdrawiam.
  • 0

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kubek sorry ale niezgodze sie - ciężko będzie znaleźć nóż lepszej firmy do 100 $ ??
stary to jest 350 pln a za to to już masz spokojnie BK7 czy jak sie postara to i SRK - typowo leśne kosy na trudne zadania, spokojnie kupi za 40 $ nawet S&W fixeda - nowe mają całkiem niezły dezajn. Kupi Cold Steel Bushmana i kilka innych niezłych noży - a sorry to co dałeś link kopromedu to niesądzę żeby był to nóż roboczy do lekkiego rąbanai i noszenia i używania w lesie - raczej ozdobny - dla mnie nijaki zupełnie a do lasu bym go w życiu nie wziął.
Do 100$ to kupi niezłego fixeda z węglówki i do tego jakiegoś opinela za 50 pln do robienia żarcia i tyle - na piwó mu jeszcze zostanei jak sie postara.
100$ to już niezła kasa jak na pierwszy nóż
  • 0

budo_kubek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 895 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dwa pozostałe linki, prowadzą do noży ze stali węglowej. Produkty te również mieszczą się w 100$ i zupełnie przyzwoicie spełniają swoje zadania w lesie. Mówiąc o nożach firm renomowanych, myślałem o czymś konkretniejszym niż S&W( o tej akurat firmie nie mam zbyt dobrego zdania, jeśli chodzi o noże ). BK7 jest dobrym pomysłem.
Pozdrawiam.
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Adam wez wyluzuj chlopie bo ostatnio przechodzisz samego siebie, tutaj juz kluby adamofobow powstaja powoli...

Cynik, może i przechodzę siebie ... ale będę dalej twierdził że to co napisałem ma sens. Jak chcesz gościowi radzić jaki folder najlepiej nadaje się do rąbania (bo wspominał tak o rąbaniu, jak i o składanym nożu) to Twoje zapatrzenie w "taktyczną moc noży" daleko przekracza moje umiłowanie rozwiązań rozsądnych i racjonalnych. Nie ma się co oszukiwać, noże to są narzędzia do CIĘCIA, które mogą - i owszem - znieść też inne zadania. Siekierki to narzędzia do rąbania. A ciąć się nimi też od biedy da :wink:

Krótko mówiąc - parę razy w życiu ciąłem opał na ognisko (takie większe trochę niż kupka płonących gałązek którą daje się zadeptać nogą) i byłem naprawdę wdzięczny losowi za siekierę. Jak ktoś chce to samo robić folderem, to ja mogę tylko ze zrozumieniem pokiwać głową i życzyć szczęścia oraz ciepłych nocy. I jedzenia nie wymagającego obróbki cieplnej.

Kukri wydaje się być całkiem rozsądną alternatywą, jeśli chodzi o możliwość rąbania, ale nie mogę się pozbyć wrażenia że wtedy i tak przydałby się jakiś nieduży nóż do robienia żarcia.

Nie orientuję się specjalnie w temacie - ale czy nie ma dostępnych siekierek o wadze poniżej ćwierć kilograma? Może w jakichś sklepach dla podróżników? Bo jeśli są, to mówcie co chcecie - ale zestaw siekierka + lekki folder / mały lekki fixed (w łącznej cenie 100$) w leśnych zastosowaniach typu rąbanie opału i przycinanie kiełbasek to IMHO zdeklasuje każdy nóż (w tej klasie cenowej ;) ).

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Miałem, używałem, polecam.

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

budo_-war-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 535 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To moze "wash & go" ? ;) Dobrym rozwiązaniem "trampingowym" jest Swamp Rat Paul's Ratchet:
Dołączona grafika
Wojtek
P.S. Cynik, wyluzuj trochę, w przeciwieństwie do Ciebie, Adam podaje jakąś odpowiedź na zadane pytanie, Ty zaś się offtopicznie przy ... .
  • 0

budo_blacha
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2143 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

WAR ale czy to to jest do 100$ ??
:wink:
a tak na poważnie to folder odpada - albo jakiś bydlak z węglówki albo siekierka i folderek
a jeżeli nie robisz nożem setki rzeczy to taka siekierka z nożem w rekojeści - do lasu jak znalazł - i drzewo porąbiesz i żarcie zrobisz a waży to to niewiele.
Siekierka to zajebiste rozwiązanie.
ja tylko jakoś kurde siekier nie lubie jak cholera i dlatego wole sie męczyć kukri, ale może sie kiedyś przekonam

kubek - S&W podałem jako przykład noża duzego nadającego sie do lekkiego rąbania w cenie 40$ z przesyłką a więc w granicach cenowych gerlacha, w tej cenie znajdzie sporo noży.
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Otóż... to jest do $100 :)

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_sorata
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1768 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dzisas co Wy tak z tym folderem, mowie niemusi byc skladany , ja sie na nozach nie znam to Wy sie znacie , mowie moze byc taki jak Glock , tylko troche krotszy i zeby cial galazki , czasem zarcie.

Blacha ile to kukri kosztuje , i daj link do jakiegos sklepu co to sprzedaje, z checia obejze.
  • 0

budo_adamd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorata ... spokojnie ... ustalmy fakty:

gałązki czy opał na ognisko?

IMHO to są dwa całkowicie różne zadania - z cięciem gałązek to i BearClaw sobie poradzi ;) , jak chodzi o rąbanie opału na ognisko to 95% noży spowoduje u Ciebie nerwowy chichot pomieszany z godnymi marynarza bluzgami ;)

To jak? Raczej patyk uciąć i zaostrzyć na kiełbaskę żeby ją nad ogniskiem upiec, czy raczej przygotować paliwo do tego ogniska?

Pozdrawiam,
AdamD
  • 0

budo_kubek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 895 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i kukhri, też mniejsze od klocka to raczej nie będzie.
Adam, zostaw te topory, gość wyraźnie powiedział, że noża szuka.
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rybak (BM expert)

Khm, khm... obol, jest mi bardzo milo, ale nie pisz tak juz wiecej ;)

spoko Rybak już nie będe :wink: Poprostu mam wrażenie, że jakby mnie jakiś BM zaciekawił to pytałbym Ciebie... (do 100$) Sam mam już kilka noży i chyba tylko o Spyderco i CRKT nie bałbym się wypowiadać :oops:

Co do tematu to jestem zdania, że do prawdziwych prac obozowych to mały Fiskars (50-100pln) + fix 4'' z nierdzewki jest optymalnym rozwiązaniem
  • 0

budo_sorata
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1768 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorata ... spokojnie ... ustalmy fakty:

gałązki czy opał na ognisko?

IMHO to są dwa całkowicie różne zadania - z cięciem gałązek to i BearClaw sobie poradzi ;) , jak chodzi o rąbanie opału na ognisko to 95% noży spowoduje u Ciebie nerwowy chichot pomieszany z godnymi marynarza bluzgami ;)

To jak? Raczej patyk uciąć i zaostrzyć na kiełbaskę żeby ją nad ogniskiem upiec, czy raczej przygotować paliwo do tego ogniska?

Pozdrawiam,
AdamD

galazki okolo 5cm w obwodzie, zawsze na takich ognicho roiblemm :-)
jak napisalem nie chodzi mi o wielgachne ognisko tylko o takie na ktorym mozna przypiec kielbaske i wszo.
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

spoko Rybak już nie będe :wink: Poprostu mam wrażenie, że jakby mnie jakiś BM zaciekawił to pytałbym Ciebie... (do 100$)

Aaaa... Do stu baksow to sie polecam ;)
  • 0

budo_kubek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 895 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak tak, to ja jeszcze raz polecę RAT7. Mniejszy od Twojego Glocka nie będzie, ale na pewno znacznie bardziej użytkowy. Stal 1095, pełny płaski szlif, full tang i micarta na rękojeści. Pochwa zaopatrzona we wkładkę z kydeksu, nosić ją możesz jak sobie tylko wymyślisz, na wszelkie sposoby. Jest też na pochwie mała kieszonka, na ostrzałkę, krzesiwo, lub jakiegoś składaczka.
Pozdrawiam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024