do 1oo$
Napisano Ponad rok temu
Do takich patyczków to nawet kukri Ci nie będzie potrzebne, w okolicy $100 jak kupisz 5-7" fixed to chyba każdy powinien działać. Znakomity wybór jest pośród noży BK&T, nie pamiętam żeby ktoś na nie narzekał a te większe to takie patyczki powinny kasować jednym strzałem.
Mimo wszystko mam wrażenie że rodzielenie prac dużych i małych (rąbanie - cięcie kiełbaski) nie jest najgorszym pomysłem.
Taki np. komplet:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to Ci jeszcze zostanie parę $ w kieszeni. Endura specjalnie dla Cynika żeby nie było że polecam coś innego niż Spyderco. Ale jak Ci się nie podoba Endura, to i tak spokojnie znajdziesz jakiś folder w cenie do $56.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do "poręczności" noża, na którą dopiero teraz zwróciłem uwagę, to znów wychodzi zaleta rodzielenia noży na duży i mały. Duży sobie jedzie przytroczony do plecaka (albo nawet w środku - Kieleka wie coś na temat takich rozwiązań, gość ma dwa EDC -> Native III w kieszeni, i Battle Rat w plecaku ), mały gdzieś na wierzchu. W końcu ogniska nie rozpala się nie przerywając marszu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Duży nóż do ciężkich robót, a maluszek do precyzyjnych dłubanek, robienia papu, napraw sprzętu i strugania fujarek.
Swoją drogą to RTAK, to już jest kawał bydlaka. Pewnie wygodniej nim się będzie gałązki unicestwiać, jednak od Glocka to on sporo większy.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jesli planujesz wyjazd stacjonarny ze stałą bazą wypadową - Fiskars rządzi.
Przy częstej zmianie obozowiska i spaniu "na dziko" toporek, nawet mały, to kompletne nieporozumienie. Po prostu po tygodniu zastanawiasz się czy nie pieprznąc niem w najbliższe krzaki i ewentualnie zabrać go w drodze powrotnej.
Najprzydatniejszą rzeczą jest uniwersalny fixed. W moim przypadku to CS SRK. Wbrew pozorom bardzo poręczny i lekki jak na swoje osiągi.
- w zimie porabąłem nim 1 m. sześcienny opałowej buczyny w niecałe 5 dni. Bez ostrzenia.
- tej wiosny 3 razy wycinałem 12 tyczek m1 (8-9 cm średnicy, 7-8 m. długości) do budowy tipi.
- kije przeprawowe z czarnego bzu (3-4 cm) to jedno, max. dwa uderzenia.
- od biedy ujdzie jako skinner - oprawienie małego kozła ok. 45 min.
- mam co prawda otwieracz, ale testowałem go też na puszkach. Bezproblemowo.
- wystruganie łyżki - 15-20 minut.
O ostrzeniu patoli na ognisko, cięciu kiełbasek i chleba nie piszę, bo to Victorinox nawet potrafi.
Nie jest to może mistrz testu pomiodorowego ale mój podstawowy Bieszczadzki EDC.
Polecam też RAT-7 (niestety nie miałem okazji dłużej go testować, ale wygląda na to, że poradziłby sobie bez trudu).
Teraz jako backup mam TAKa. Idealny jako mały nóż wyprawowy na 2-3 dni w górach.
http://budo.net.pl/v...ghlight=#215157
http://budo.net.pl/v...ghlight=#354857
Poza ty polecam to co chłopaki - Bushmana i rodzinę Beckera.
pozdr
wysz
Napisano Ponad rok temu
ps.
Adam ten nozyk jest ciekawy
moglbys onim ciut wiecej napisac i czy mozna go w pl kupic a jesli nie to na tym knifeworks sprowadza mi go do polski ??
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
na militaria.pl ten noz kosztuje 350zł
na knifeworks - 43.95$ czyli na obecny kurs okolo 151zł
no to teraz mi powiedzcie , czy oplaca sie zamawiac z knifeworks , czy przesylka wyjdize za drogo i jednak lepiej na militariach ??
a noi czy z knifeworks wysla mi ten noz do Polski
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem pewien ile kosztuje przesyłka, ale załóżmy że $20.
To da $60 za nóż, i jeśli wleci Ci na cło, to niestety dopieprzą Ci 30% cła i 22% VAT na dokładkę. Jak będziesz miał niefart, to zapłacisz ok. 330PLN. Jak będziesz miał szczęście, to sporo mniej.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
jeszcze wysle do nich maila z pytaniem o wysylke i na 90% bede zamawial
Napisano Ponad rok temu
dwa EDC -> Native III w kieszeni, i Battle Rat w plecaku ), mały gdzieś na wierzchu. W końcu ogniska nie rozpala się nie przerywając marszu
Skoro już ma być ten BK7 to ja tylko jeszcze w racjonalnej kwesti "dodatkowego ostrza" :wink: .
Wg. mnie warto przemyśleć opcję gdzie zamiast foldera mamy Victorinoxa. Czemu?
W zestawie: "siekierka+..." dodałbym mocny folder lub kompaktowy fixed, bo byłby to podstawowy nóż, a więc coś od cego oczekuję aby było to "jednak-nieco-mocniejsze-od-scyzoryka" 8) ...i lepiej trzymające ostrość.
Natomiast w zestawie: "masywny fixed+..." to sensowniej chyba dorzucić blokowanego Victrinoxa, wszystko co wymaga wytrzymałości i trzymania ostrza załatwi np. BK7, a żarcie i inne drobne prace to zastosowania w sam raz dla scyzoryka. Przy czym scyzoryk jest tańszy i bardziej uniwersalny - otwieracz do puszek&piwka, piła, śrubokręt etc....a używanie w tych celach np. Native'a skończy się dla niego poważym okaleczeniem lub śmiercią :wink: .
pzdr
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Wersja stacjonarna: Fiskars + TAK + Leatherman Wave
Wersja wędrowno-wypadowa: SRK + Leatherman Wave
Folder w górach to ewentualnie backup (np. ultralekki Ka-Bar Dozier Hunter). Na szczęście Biesy to jedno z niewielu miejsc w Polsce, gdzie nikogo nie dziwi 7' fixed u pasa. Nie tylko na szlaku, ale w knajpie czy sklepie.
Napisano Ponad rok temu
Że też mi to do głowy od razu nie przyszło
Napisano Ponad rok temu
Całe szczęście, że są jeszcze takie miejsca, jak Bieszczady, gdzie człowiek nie musi wstydzić się kawałka stali na biodrze.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Poprzedni mój post nawiązywał oczywiście do wypowiedzi Heimdalla.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
(było już parę razy ale co tam)
Napisano Ponad rok temu
Otóż... to jest do $100
Niestety nie,
Swamp Rat zmienil ostatnio swoja polityke wzgledem "overseas orders" i od teraz wylacznym przedstawicielem SR na Europe jest [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] A tam powyzsze jest w cenie uwaga ... 145Euro
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Benchemade
- Ponad rok temu
-
Foldery: Tip down/Tip up-carry...?
- Ponad rok temu
-
Diamenty sa wieczne...? :)
- Ponad rok temu
-
No i wyszedl pierwszy seryjny skladany miecz ;)
- Ponad rok temu
-
Timberline knives ??
- Ponad rok temu
-
Gerlach/Sanitas Nóż 98nz.
- Ponad rok temu
-
Dobry neck do Samoobrony(RP)
- Ponad rok temu
-
TriAngle dla ubogich...