Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale tutaj poskutkowala metoda Gab3d'a
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czyli ty od 2 lat trenujesz krav maga i masz taki problem?Mam to szczęście,że akurat trenuję Kravkę :wink: . Ok spróbuję z tym drzewkiem chociaż naprawdę rączki i nóżki mam leciutkie
. THX jeszcze raz za porady i wsparcie duchowe. Przynajmiej wiem,że ludzie sobie jakoś z tym radzą. I nie ma obaw - tłuc to ja będę ale w obronie życia i mienia a nie bez powodu
.Spokojny ze mnie człowiek
.
Napisano Ponad rok temu
Juz dwa razy chcialem napisac w tym watku i sie dwa razy rozmyslem
... ale jednak napisze
- nie pomoze "agresywne myslenie" gdy sie nie ma czym uderzyc
- nie pomoze "atomowe uderzenie" gdy czlowieka zamuruje stres i zaskoczenie sytuacja, zanim zrozumie ze "to sie dzieje naprawde" bedzie juz po walce
- majac atomowe uderzenie opanowanie psychiki przychodzi latwiej
Czyli najpierw dojscie do etapu gdy jestesmy pewni swojej sily, a potem mozna mowic o kontroli tej sily. Nie odwrotnie. Zeby to osiagnac trzeba cwiczyc kontaktowo, duzo na tarczach, workach, walki zadaniowe, ochraniacze. Nabrac pewnosci ze "jak ja doloze to wtedy nie daj Boze..."Zatrzymywanie reki przed celem to wymysl czysto sportowy, nie ma nic wspolnego z walka wrecz. Ktos cwiczacy w ten sposob, sportowo, powinien uzupelniac to cwiczeniem na sprzecie (tarcze, walki zadaniowe, ochraniacze, uderzanie z maksymalna sila bez kontroli ruchomy cel (parner tarczuje) itp musi znac swoja sile, byc pewnien ze to co robi to nie jest gimnastyka artystyczna.
Wszelkie zachowanie typu zlam mu kolano, wybij oczy, urwij jaja... sa demagogia i populizmem, wynikajacym ze strachu. To nie ten wzor do nasladowania, regularne treningi spokojnie wystarczaja do obrony przed drobnymi bandziorami. Wiecej spokoju i opanowania, mniej agresji panowie.
Napisano Ponad rok temu
... ale jednak napisze
- nie pomoze "agresywne myslenie" gdy sie nie ma czym uderzyc
- nie pomoze "atomowe uderzenie" gdy czlowieka zamuruje stres i zaskoczenie sytuacja, zanim zrozumie ze "to sie dzieje naprawde" bedzie juz po walce
- majac atomowe uderzenie opanowanie psychiki przychodzi latwiej
Czyli najpierw dojscie do etapu gdy jestesmy pewni swojej sily, a potem mozna mowic o kontroli tej sily. Nie odwrotnie. Zeby to osiagnac trzeba cwiczyc kontaktowo, duzo na tarczach, workach, walki zadaniowe, ochraniacze. Nabrac pewnosci ze "jak ja doloze to wtedy nie daj Boze..."Zatrzymywanie reki przed celem to wymysl czysto sportowy, nie ma nic wspolnego z walka wrecz. Ktos cwiczacy w ten sposob, sportowo, powinien uzupelniac to cwiczeniem na sprzecie (tarcze, walki zadaniowe, ochraniacze, uderzanie z maksymalna sila bez kontroli ruchomy cel (parner tarczuje) itp musi znac swoja sile, byc pewnien ze to co robi to nie jest gimnastyka artystyczna.
Wszelkie zachowanie typu zlam mu kolano, wybij oczy, urwij jaja... sa demagogia i populizmem, wynikajacym ze strachu. To nie ten wzor do nasladowania, regularne treningi spokojnie wystarczaja do obrony przed drobnymi bandziorami. Wiecej spokoju i opanowania, mniej agresji panowie.
Napisano Ponad rok temu
czyli ty od 2 lat trenujesz krav maga i masz taki problem?Mam to szczęście,że akurat trenuję Kravkę :wink: . Ok spróbuję z tym drzewkiem chociaż naprawdę rączki i nóżki mam leciutkie
. THX jeszcze raz za porady i wsparcie duchowe. Przynajmiej wiem,że ludzie sobie jakoś z tym radzą. I nie ma obaw - tłuc to ja będę ale w obronie życia i mienia a nie bez powodu
.
Napisano Ponad rok temu
Znam pare dobrych ksiazek na te tematy, ale nie wiem czy sa w Polsce dostepne: "Strach" i "Drzwi" J. Tompsona (Byly bramkarz na dyskotece który opisuje swoje potyczki / anglik) lub "Pojedynek" Si Gong Kernspecht
Bardzo dobra Ksiazko jest Bliz Defens (jest tu uwzglednione zachowanie w swietle prawa)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... ale jednak napisze
Napisano Ponad rok temu
heh nie - skąd Ci to przyszło do głowy? Od kilku miechów - niestetyczyli ty od 2 lat trenujesz krav maga i masz taki problem?Mam to szczęście,że akurat trenuję Kravkę :wink: . Ok spróbuję z tym drzewkiem chociaż naprawdę rączki i nóżki mam leciutkie
.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niekoniecznie, czest jest tak ze dostajesz tube , spadasz przeciwnik odchodzi , mowie jeszcze raz CZESTO , ale nie zawsze, mi to trener wytlumaczyl tak , "Mozesz dostac , przeciwnik odejdzie , podniesiesz sie , szczeka nie bedzie bolec , ale duma tak" :-) :-)Uważam , że oczywiście trzeba walić , aż zatłuczesz łobuza który cię zaczepił .Jeżeli nie podejmiesz walki to jesteśjak worek ,którysię nie rusza i łatwo w niego naparzać.Co innego jeśli będziesz się ruszał i atakował ,oczywiście teżmożesz zostać trafiony ale jest szansa ,że to ty go trafisz i odechce mu się dalej bić. Wniosek z tego taki że trzeba przeciwdziałać poprzez atak bo inaczej to może niedobrze być. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poniewaz ze wt nie jest sportem kontaktowym tyoko samoobrona czeba byc ostroznym.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hehe moze lepiej powiedziec jednego z trenerow ... n ale taka prawda, ze zapasnicy zadko sie poddajaWT jest od Wing Tsun
sorata: a tobie wspulczuje takiego trenera. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
mnie z kolei jak śnią się takie rzeczy to robię z kogoś miazgę...... Śni mi się po nocach,że kogoś napieprzam a moje ciosy nie robią na nim wrażenia. Wiecie jak sobie z tym poradzić? Bo ja już tracę nadzieję
.
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu