Folder do 400PLN
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a do tematu: Native to bardzo dobry nozyk ale dla mnie z czasem stal sie troszenke za maly. Jak ci wystarczy 3'' to bierz!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak ściągałem kiedyś TSEK'a to sieknęli mnie cłem i vatem, a i tak z transportem kosztował ok. 420PLN
ciekawe czy jak dotknie nas clo to i Vat takze. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Ja prosze o jakies powazne propozycje... ostatnio myslalem nad avalanchem - nawet ktos go teraz sprzedaje za 420 PLN, ale ja jeszcze nie mam kasy wplaconej
Napisano Ponad rok temu
kazde spyderco i lepiej od nativa wez cokolwiek innego:) ale to moje odczucie, poza tym takiego jednego chce wkurzyc:)
no i oczywiscie tsek...
Napisano Ponad rok temu
1. Spyderco (centofante na przykład - mi osobiscie siem podoba niezmiernie )
2. BM, Monochrome na przykład - właśnie klikam małe niedoróbki są (ehhh, ciągle mnie ten szlif wkurza, w nożu za 300 zł się nie spodziewałem ale jak widać to jeszcze niska klasa). Albo i inny, wszystkich tych nazw nie pamiętam
3. Świat noży ma ciekawe Gerberki z kolorowymi okładzinami z duraluminium. Kosztowały nieco ponad 400 zł, nazwy nie pamiętam, ale są bardzo charakterystyczne
a najlepiej wybierz się do sklepu, powiedz "nóż do 400 zł" i dostaniesz 10 do wyboru. pomacaj wszystkie, wybierz naprzyjemniejszy w dotyku, wyglądzie i materiałach - i kup
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Delica, Dragonfly, Endura chyba też - mają okładziny z plajstiku jakowegoś, tylko liner lock (lub backlock) z metalu, sam szkielet to jest plastik
Backlock + plastik = prawdopodobny blade play
nity = bladeplay nie do usunięcia
Backlock = minimalny blade play góra-dół (back-lock musi mieć jedną ściankę tej dziurki, gdzie wskakuje zaczep, pochyłą. taka budowa sprawia, że jest tam podobno jakiś blade play "naturalny" - za S. Mitin "NOZE" )
No, dosyć narzekania. Za to dostajesz dziurkę i ostre ostrze
No i jest jeszcze zawsze Chive, tylko, że to są 2 cale ostrza. Ale mi się podoba ( ma dużo ciekawych rozwiązań vide strona PiteraM)
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Delica, Dragonfly, Endura chyba też - mają okładziny z plajstiku jakowegoś, tylko liner lock (lub backlock) z metalu, sam szkielet to jest plastik
długo używałem Delica i Native na co dzień, jakoś nie zauważyłem przy codzinnych pracach ani problemów z plastikiem, ani bladeplay ... no ale ja nie rozpruwam wndy codziennie
nity = bladeplay nie do usunięcia
Backlock = minimalny blade play góra-dół (back-lock musi mieć jedną ściankę tej dziurki, gdzie wskakuje zaczep, pochyłą. taka budowa sprawia, że jest tam podobno jakiś blade play "naturalny" - za S. Mitin "NOZE" )
Cholera, no jak moge podważać zdanie S.Mitina ? Co prawda w 90% Spyderco które przeszły przez moje ręce tego bladeplay nie było, ale skoro napisali w książce ...
Native jest ok, w kategorii do 400 zł masz spory wybór. Z BM, Griptilian i Tsek, z innych firm też trochę się znajdzie.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
No ja cholera poczułem sie jak uczniak, ale parę groszy wtrące ...
długo używałem Delica i Native na co dzień, jakoś nie zauważyłem przy codzinnych pracach ani problemów z plastikiem, ani bladeplay ... no ale ja nie rozpruwam wndy codziennienity = bladeplay nie do usunięcia
Cholera, no jak moge podważać zdanie S.Mitina ? Co prawda w 90% Spyderco które przeszły przez moje ręce tego bladeplay nie było, ale skoro napisali w książce ...
Native jest ok, w kategorii do 400 zł masz spory wybór. Z BM, Griptilian i Tsek, z innych firm też trochę się znajdzie.
Wojtek
Teraz ja się głupio poczułem - rzeczywiście nie mnie tu pouczać expertów, skoro sam stawiam pierwsze kroki
Chciałem dobrze, takie moje premyślenia w skondensowanej formie - może komuś pomoże w podobnej sytuacji :-)
co do plastiku - jakoś nie mam zaufania po prostu - to tak jak z full tang - nib wiadomo, że wytrzyma, ale jednak...
blade play - AdamD pisał, że jakiś się blade play pojawił w Centofante na przykład. Może się pojawia żadko, ale jak ma się pecha, to można mieć problem
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Aha - tego Mitina podałem nie jako guru itp., po prostu wolałem podać źródlo, żeby potem nie było na mnie. I żeby mieć potwierdzenie moich słów.
Napisano Ponad rok temu
tak tak... nasz czas przemija...No ja cholera poczułem sie jak uczniak
Napisano Ponad rok temu
tak tak... nasz czas przemija...
może teraz Piter będzie więcej czasu na przyjemności ?
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nieprzewidziane skutki nadużycia Militeca :)
- Ponad rok temu
-
my girl & "Noże" S. Mitin
- Ponad rok temu
-
ewolucja moich EDC...
- Ponad rok temu
-
tak sobie czytam ostatnio nasze dyskusje...
- Ponad rok temu
-
Mini test szlifu chisel w Emerson Raven
- Ponad rok temu
-
Becker Combat/Utility BK-7-opinie
- Ponad rok temu
-
tani kamień do ostrzenia
- Ponad rok temu
-
LinerLock - stal vs tytan