ewolucja moich EDC...
Napisano Ponad rok temu
Po zarażeniu, a raczej po gwałtownym nasileniu się u mnie choroby zwanej nożoholizmem (po przeczytaniu pewnej strony :wink: ) postanowiłem poszukać EDC dla siebie. Oczywiście nie było to takie proste jak być powinno i ciekawość oraz tendencje kolekcjonerskie wzięły góre nad rozsądkiem... Efekt tego taki, że z kilku noży jakie nabyłem musiałem w końcu wybrać tego jednego. Jakie zalety powinnien mieć EDC każdy wie, więc nie będę powtarzać. Która z nich jest dla mnie najważniejsza? po kolei: cena, rozmiar, niezniszczalność. Pozostałe cechy choć ważne to jednak spadają na drugi plan, bo nie widze problemu, aby co 3 dzień przeciągnąć AUS 8 po osełce i mało mnie obchodzi, że S30V trzymało by ostrze kilka dni dłużej. Więć co wybrałem? Została trójka, a oto oni:
po kolei CRKT M21-04, Spyderco Dragonfly, Kershaw Chive
dlaczego:
bo denerwowało mnie, że każdy komu dam nóż do ręki próbuje nim zaraz rzucić w najbliższe drzewo albo "ostrugać" metalowy stolik !!!
Ile kosztowały? kolejno 260,140,200 PLN ("drogie" już mam, teraz szukam "tanich" i dobrych :wink: )
CRKT M21-04 to "czołg" i choć nie zamierzam się na nim wieszać to jakoś mnie nie ściska w dołku, gdy widze jak ktoś nim robi dziury w puszkach lub rzuca w drzewa...
Kershaw bo to mała, ostra jak diabli ZABAWKA
Dragonfly bo to Spyderco i zakochałem się w płaskim szlifie Mili. Myślałem nad Delica, ale płaski szlif i okazja wygrały żeby nie było niedomówień DRAGONFLY i CHIVE NIE SĄ "NIEZNISZCZALNE", ale ich rozmiar nie zachęca "idiot.." do prócia nimi blachy... Dragonfly ma jeszcze inną wielką zaletę: wygląda "odpustowo", a ze względu na to, że młody, krótko obcięty człowiek zbyt często przyciąga uwagę "znudzonych małomiejskich sheryfów" to jakoś się mniej boje, że go strace.
Z czym spaceruje?: z Dragonfly'em bo nie potrzebuje na co dzień "zapasu mocy" do ciecia pierdół i mały rozmiar oraz minimalna waga wygrały. M21 zabieram na wyjazdy, a Chiva na uczelnie do zabawy :wink:
P.S. podziękowania dla PiteraM za nasilenie choroby i jej ukierunkowanie.
Dla WAR'a za przypomnienie czym jest nóż i chłodne podejście do tematu. Teraz wiem, że np. mini socoma auto kupiłem bo CHCIAŁEM mieć, a M21 bo potrzebowałem narzędzia...
No i na koniec małe pytanie: jak to wyglądało u Was ? czy zaczeliście od małego ostrza, a idziecie w stronę Extrema Ratio ???? oczywiście chodzi mi o EDC, a nie gusta, czy możliwości kolekcjonerskie !!!
Napisano Ponad rok temu
Folders: Buck Protege -> Gerber EZ-Out -> Kershaw Avalanche -> Microtech UDT -> Sebenza
Fixed: SRK -> Strider MFS -> Chris Reeve MK VI / Dwyer D-AL
Napisano Ponad rok temu
Foldery:
Puma Auto Booster -> Kershaw Boa (pierwszy raz sie przekonalem jak wyglada cos wysokiej klasy) -> AFCK Axis -> Amphibian Auto -> (odchodze od taktycznosci na rzecz uzytku) -> sebenza
Fixed:
Hmmm cos mysliwskiego nazwy i firmy nie pameitam ... albo nie bylo -> i tutaj skok jakosci BM Nimravus -> Crowfoot -> Niedlugo Shadow III i tyle jesli chodzi o EDC fixed.
jesli chodzi o fixed terenowe/taktyczne oraz do karczowania to wciaz poszukiwania trwaja...
Napisano Ponad rok temu
2 cale ostrza, nie ma zmiłuj.Przy okazji...Chive jest takie.. miniaturowe? 8O
Ale za to porządne wykonanie i rozwiązania tech.
Napisano Ponad rok temu
Mały primer o moim dotychczasowym "quest'cie" EDC:
Folder: Benchmade CQC7 -> Spyderco Viele -> EKI PSARK -> Spyderco Endura -> mini Socom -> Spyderco Delica -> mini Socom auto -> Spyderco Lum Tanto (quest trwa...)
Fixed: Gerber Clip-Lock -> SOG Pentagon -> Nealy Jambiya -> BM Nimravus -> Disciple
Tomek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tomek
Napisano Ponad rok temu
Fixed:my customs only
Napisano Ponad rok temu
Wz. 98 8O --> CS PK I --> CRKT Polkowski/Kasper Companion --> LT LCC --> wkrótce ER Shrapnel (renesans bzika na pkcie fixed)
Nie sądzicie, że oprócz wzrostu zasobów finansowych nasze zestawienia doskonale obrazują okresowe bziki, a jednocześnie dochodzenie do optimum/ Ergo, w tym szaleństwie JEDNAK jest jakaś metoda
pzdr
DomR
Napisano Ponad rok temu
harcerska finka (plastik) => czarny sztylet no name => Duży victorinox =>Monochrome/Necker => (wkrótce) manix/BKT-7 :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Fixed : MD ATAK -Brend #2 - MD ATAK
Napisano Ponad rok temu
folder - bazarowy motyl - potem przez 10 lat Vicek Spartan/Explorer bo przez chwile nie bylem w temacie - potem CRKT M1 - Microtech Mini Socom Elite - Spyderco Chinook II - myślę o czymś mniejszym, ale obok, a nie zamiast
fixed - Ontario Marine Combat - dlugo dlugo nic - i teraz Spyderco Perrin
Napisano Ponad rok temu
Ewolucja mojego EDC ma na razie krótka historię (:
Multi purpose:
Victorinox Sprtan (zgubiłem) -> Victorinox Hunstman
Folder:
Gerber Paraframe II (bo zobaczyłem M21-04) -> CRKT M21-04
Fixed:
Harcerska finka -> jakiś czechosłowacki myśliwski nóż (zgubiłem) -> żaden (:
Ale planuje zrobić malutka rewolucję - folder i scyzoryk zastąpić Leathermanem Wave 2004. A do tego zestawu dokupić BM Gamer. A no i jakiegoś najmniejszego Vicka z korkociągiem (:
Bo jak mnie na początku flip-klik podniecał tak teraz zaczyna mnie kurzać. Co kanapka, kabelek, paczka, patyczek czy kiełbaska to trzeba flip-klikać. Palec mnie boli od tego. Zresztą psiakoś wogóle idea foldera zaczęła mnie zniechęcać. Wole mieć stały nóż - wyciągam i używam - po prostu.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
S&W SWAT LARGE -> Mini AFCK -> mini SOCOM Elite -> Amphibian -> SEBENZA / BENCHMITE 3100 AUTO
Fixed
ER Shrapnel -> CR Mark VI / Neck Custom MarcinS
Napisano Ponad rok temu
Toole
Leatherman Wave -> Charge Ti -> Wave 2004
Latarki
Gerber Infinity -> SF E1E -> KL1 -> CMG Infinity -> VG FB3 (na długie świecenie) + body E1e (na codzień) + KL1
Napisano Ponad rok temu
Herbertz -> Victorinox SAK -> Ruski Balisong -> Spyderco Military
Fixed
SOG Seal Pup -> Busse T Street
Docelowo
Folder - Sebenza lub SMF
Fixed - Strider CP-S
Napisano Ponad rok temu
Master Cutlery Folder (MT-015) -> Camillus CUDA EDC ->Spyderco C32P Spur ->CRKT Point Guard -> Benchmade Mini Ambush
PZDR
Napisano Ponad rok temu
jakiś czechosłowacki myśliwski nóż (zgubiłem)
Nic nie opisze tego bolu! Wiem, bo sam tak mialem, piekna czechoslowacka finka z rekojescia z rogu jelenia i grawerunkiem na klindze zapuscila korzenie gdzies pod lesnym poszyciem
No a potem to juz jakos poszlo:
Fixed: we wczesnej mlodosci jakis niemiecki sztylet. Poswiecil sie w koncu na oltarzu nauki (rzucania).
Folder: przez wiele lat sprezyna Mikov (nic innego nie bylo! tylko bazarowe OTFy), potem dlugo nic, maly Herbertz, CRKT M21 na zmiane z M 16, Fred Carter 5, a od dzis....
:peace: pierwsze AFCK axis :peace:
Napisano Ponad rok temu
1 edc multi tools
victorek,pozniej zastapil go letherman charge a teraz jest maly swiss tech plus maly wenger
charge to skok jakosciowy,jednak wygrala mala nasa i wymiary jego nastepcow
2 edc folders to odpowiednio herbertz>dragonfly>pika>crkt 21-04>manix>griptilian 550
herbertza zamienilem z powodow zrozumialych-slaba stal i wykonanie-pozniej za male wymiary dragona-pozniej pike wymienilem dla jeszcze wiekszego zapasu mocy stad crkt-jeszcze lepsze materialy stad manix-a teraz zwyciezyl rozsadek i wygoda noszenia/waga i zadowalajaca jakosc komponentow(ale manix nadal jest ze mna i juz zostanie -tyle tylko ze uzywam go do powazniejszych zadan
3 fixed-to juz nie edc ale jak juz wszyscy pisza to ja tez -jakis tam nieto-moose hunter-a teraz sklaniam sie ku jakiemus ontario Rat
nieto mial tragiczna rekojesc,a moose nie zadowala mnie w kuchni-a w terenie musze miec noz "do wszystkiego"stad ontario-via pelny plaski szlif [/quote]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tak sobie czytam ostatnio nasze dyskusje...
- Ponad rok temu
-
Mini test szlifu chisel w Emerson Raven
- Ponad rok temu
-
Becker Combat/Utility BK-7-opinie
- Ponad rok temu
-
tani kamień do ostrzenia
- Ponad rok temu
-
LinerLock - stal vs tytan