Prawo.. nunczaku.. pałka na ulicy...
Napisano Ponad rok temu
O to co otrzymałem w odpowiedzi...
Cyruje:
" W odpowiedzi na przysłany e-mail, uprzejmie informuję, że zgodnie z art.
4 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji w rozumieniu ustawy,
bronią białą są:
- ostrza ukryte w przedmiotach nie mających wyglądu broni,
- kastety y nunczaki,
- pałki posiadające zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub
zawierające wkładki z takiego materiału,
- pałki wykonane z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału,
imitujące kij bejsbolowy.
W obecnym stanie prawnym nie jest możliwe wydanie pozwolenia na wyżej
wymienioną broń przez organ właściwy tj. komendanta powiatowego (miejskiego)
policji z uwagi na to, że w rozporządzeniu MSW i A z dnia 20.03.2000r. w
sprawie szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji ... (Dz. U. Nr 19, poz.
240 z późn. zmianami) nie został wskazany cel w jakim pozwolenie na te
egzemplarze broni białej może zostać wydane.
Z powyższego wynika również, że inne egzemplarze broni białej w
rozumieniu ustawy o broni i amunicji, nie są bronią.
W sprawie użycia pałki teleskopowej to należy zważyć, że o ile pałka ta
w rozumieniu ustawy o broni i amunicjj nie jest bronią, to wyłącza
odpowiedzialność karną jedynie użycie jej w obronie koniecznej lub w stanie
wyższej konieczności to jest zgodnie z przepisami art. 25 i 26 kodeksu
karnego.
Zastępca Naczelnika
Wydziału Postępowań Administracyjnych
KWP w Lublinie
podinsp. mgr Bronisław Wysocki"
Mam nadzieje, że komuś sie to przyda..
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Bardzo ciekawe, bo pod powyższy fragment wg mnie jednoznacznie podpada pałka teleskopowa. Ale jak widać tu interpretacje policji mogą być różne (na pewno wielu policjantów zakwalifikowałoby telesk jako broń, nie ma tu niestety jednoznacznego określenia).
Napisano Ponad rok temu
chyba sie cieszę :twisted:
tarciu, to nie policjant będzie tą broń kwalifikował, on ją zarekfiruje i da biegłemu który oceni, czy jest leglana, czy nie, o ile sie nie mylę.
Napisano Ponad rok temu
z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie rodzajów broni i amunicji oraz wykazu wyrobów i technologii o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, na których wytwarzanie lub obrót jest wymagana koncesja. Załącznik nr 1
do tego rozporządzenia wymienia w pkt. 9:
Inne narzędzia i urządzenia służące do obezwładniania celu:
1) broń biała w postaci ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni, kastety i nunczaki,
2) broń cięciwowa w postaci kusz,
3) pałki stosowane w sitach zbrojnych, formacjach uzbrojonych oraz ochronnych, w tym: pałki wielofunkcyjne (tzw. pałki "tonfa", pałki teleskopowe, szturmowe i obezwładniające),
4) urządzenia przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej,
5) noże wojskowe, szturmowe, spadochronowe i dla nurków uwaga sportowcy .
Nie wnikając w szczegóły trzeba powiedzieć, że użycie teleskopa może się skończyć przykro dla jego posiadacza. Jeśli dotrę do jakichś orzeczeń sądów w tej sprawie to prześlę.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
"Oryginalny kij bejsbolowy nie jest narzędziem określonym w art. 4 ust. 1 pkt 4 lit. a zd. ostatnie ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. Nr 53, poz. 549 ze zm.).".
A zatem panie i panowie, bejzbole w dłoń!
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie wnikając w szczegóły trzeba powiedzieć, że użycie teleskopa może się skończyć przykro dla jego posiadacza. Jeśli dotrę do jakichś orzeczeń sądów w tej sprawie to prześlę.
Dzięki za informacje. Konkretne orzeczenie na temat pałki teleskopowej to byłoby coś.
A Ty co amerykę w konserwach odkryłeś, ustawa już przecież dawno to precyzowała, za broń uznaje się jedynie kije imitujące kije baseball'owe.
Gambit, jak to jest takie całkowicie oczywiste to po co Sąd Najwyższy wydawał w tej sprawie orzeczenie?
Napisano Ponad rok temu
A z resztą po co Ty meile wysyłaż?
Niema znaczenia co jest napisane w kodeksie karnym...sąd i tak Ci dowali
Napisano Ponad rok temu
ale z tego wynika, ta ustawa mowi o tym, ze musisz miec koncesje, zeby wykonac lub sprzedawac takowa palke teleskopowa, ale nie mowi nic o tym, ze bedziesz mial przechlapane, jak ja uzyjesz.Co ciekawe w myśl ustawy pałka teleskopowa nie jest bronią, ale jest nią w myśl rozporządzenia, a konkretnie rozporządzenie rady ministrów
z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie rodzajów broni i amunicji oraz wykazu wyrobów i technologii o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, na których wytwarzanie lub obrót jest wymagana koncesja. Załącznik nr 1
do tego rozporządzenia wymienia w pkt. 9:
Inne narzędzia i urządzenia służące do obezwładniania celu:
...
3) pałki stosowane w sitach zbrojnych, formacjach uzbrojonych oraz ochronnych, w tym: pałki wielofunkcyjne (tzw. pałki "tonfa", pałki teleskopowe, szturmowe i obezwładniające),
...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do kodeksu karnego, to akurat nie ma to znaczenia dla tematu postu. Co innego jest nielegalne posiadanie czegoś, a co innego użycie tego czegoś w obronie koniecznej. Jesli mam "imitację bejzbola" i palnę nią człeka, który chce mnie dziabnąć nożem, to - jesli oczywiście sąd uzna moje argumenty - dostanę wyrok tylko za posiadanie. Innymi słowymi, bezprawność posiadania nie wyłącza w żaden sposób instytucji obrony koniecznej.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
- pałki posiadające zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub
Bardzo ciekawe, bo pod powyższy fragment wg mnie jednoznacznie podpada pałka teleskopowa. Ale jak widać tu interpretacje policji mogą być różne (na pewno wielu policjantów zakwalifikowałoby telesk jako broń, nie ma tu niestety jednoznacznego określenia).
Interpretacja jest jednoznaczna:
- teleskop jest wykonany w calosci z twardego materialu ( nie jest to np.: gumowa pala ze stalowa kula na koncu) i nie ma wkladek, gdyz walczy sie rozlozonym, wiec pierszy wymieniony punkt sie go nie ima
- w drugim punkcie bedzie problem jak w jakiejstam ustawie, gdzie zle wstawiony przecinek narobil gnoju, bo czytajac to w calosci rozumiem, ze chodzi tu tylko!!! o imitacje bejzboli wykonane z drewna lub innego twardego syfu (dmuchanym bejzbolem moge lac kazdego), bo jak rozdziele, to "imitujace kij bejsbolowy" nie ma sensu - samodzielnie nic nie znaczy a nie zawiera odnosnika do wczesniejszej czesci zdania, mowiacej w tym przypadku o palkach z ciezkiego i twardego materialu.
Wiec wydaje mi sie, ze nie powinno byc problemu z uzyciem teleskopu w stanie wyzszej koniecznosci, nawet u policjantow.
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze dla Bionicka: przytaczałem rozporządzenie , że teleskop jest uznawany za broń (według twórców rozporządzenia w zgodzie z ustawą o broni i amunicji). Ponieważ ustawa jest "ważniejsza" od rozporządzenia, to trzeba by znowu jakiejś wykładni SN.
Pozdrawiam
Problem w tym, ze mamy tak dziurawe, h...owe i nietrzymajace sie kupy prawo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
teleskop jest wykonany w calosci z twardego materialu ( nie jest to np.: gumowa pala ze stalowa kula na koncu) i nie ma wkladek, gdyz walczy sie rozlozonym, wiec pierszy wymieniony punkt sie go nie ima
Taak, a jak jest w całości - to ZAKOŃCZENIA Z TWARDEGO MATERIAŁU NIE MA??? Wez się zastanów co piszesz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taak, a jak jest w całości - to ZAKOŃCZENIA Z TWARDEGO MATERIAŁU NIE MA??? Wez się zastanów co piszesz.
Ale wlasnie w tym myk - slyszales kiedys w sadzie orzeczenia bieglych lub mamrotania prawnikow? Pogadaj z tymi co juz wojowali na sali sadowej to zobaczysz czego sie mozesz dowiedziec o rzeczach o ktorych ci sie wydaje, ze znasz na wylot i nic nowego o nich juz nie wymyslisz.
Powtarzam raz jeszcze i to nie tylko za soba samym - w Polsce mamy gowniane prawo, ktoro nie sluzy z zalozenia do bronienia obywateli i ustanawiania porzadku, tylko sluzy do naginania prawdy i nabijania kiesy zastepom prawnikow. A to powiedzial jeden z wybitniejszych, niestety juz niezyjacy, profesorow polskiego prawa.
Napisano Ponad rok temu
nie chce mi się gadac na ten temat bo dla mnie pała teleskopowa jest bronią ale to zdanie mnie sprowokowało :[Interpretacja jest jednoznaczna:
- teleskop jest wykonany w calosci z twardego materialu ( nie jest to np.: gumowa pala ze stalowa kula na koncu) i nie ma wkladek, gdyz walczy sie rozlozonym, wiec pierszy wymieniony punkt sie go nie ima
bionick...pretendujesz do miana "analizatora" a ja sobie pozwole przeanalizowac twoje zdanie...tylko jedno...
1) "interpretacja jest jednoznaczna" - hehehe...od kiedy ? skoro by była jednoznaczna to nie byłoby tej dyskusji...
2) "nie ma wkłądek gdyż walczy sie rozłozonym " - pewnien jestes , że nie można walczyć złozonym ? czy wtedy bedzie zawierał wkłądki ??
no i faktycznie teleskop ma zakończenie z miekkiego materiału...no bo skoro nie z twardego to chyba z miekkiego, nie ???(wata,gabka..)
Napisano Ponad rok temu
Jak te przepisy odniesiecie do "siekiery" 8)
Według tego co jest tam napisane to "broń biała"... :twisted: a mimo to mozna ją posiadac bezzezwolenia i jest do kupna praktycznie wszedzie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
atakowac?
- Ponad rok temu
-
Pierwszy cios
- Ponad rok temu
-
Kaskader na Żupniczej. A może jakiś mistrz vale tudo ;)
- Ponad rok temu
-
Tactical Fork by GS
- Ponad rok temu
-
BATON
- Ponad rok temu
-
Szkolna Bójka
- Ponad rok temu
-
Poznań