Katana vs. długi miecz
Napisano Ponad rok temu
Jestem ciekaw jak by wyglądał taki pojedynek zakładając że każdy z nich uczył się walki wyłacznie swoim mieczem( jeden katana drugi miecz półtora ręczny) i walczą bez opancerzenia.
Widziałem treningi jednych i drugich Mieczmanów. Napewno timeing zawodnikow ma duże znaczenie oraz opanowenie swojego stylu.
Osobiście bym stawiał na traktatowicza władajacego długim mieczem bo na takie treningi uczęszczam
Komu dajecie jakie szanse ?
Jak myślicie jakie scenariusze mogą się być (napewno o jednego mniej :wink: ) w takim pojedynku?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zalezy jak ten gosc z wielkim dwurecznym to taki pudzianow co macha claymorem jak kijem od miotly,to jedna dzida i ta blaszka samuraja sie chowa
Ale jak to jakis zwykly gosc to szybkosc katanki by chyba przewarzyla...
A najpewniej wygral by gosc z dwoma jednorecznymi :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
eh, rycerze. hammerite polecam , ale lany do łba , nie na zbroje.
mieszko rulez
Napisano Ponad rok temu
Co do pojedynku to walka odbywa sie w obecnych czasach.
Dlatego prosze nie pisać zeczy w stylu cos takiego by nie miało miejsca.
pozdawiam
Napisano Ponad rok temu
Poltorak jest ciezszy, raczej wolniejszy ale mozna nim wykonywac pchniecia. Katana jest szybsza ale do pchniec chyba mniej sie nadaje.
Trudne pytanie....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:roll:Osobiście bym stawiał na traktatowicza władajacego długim mieczem bo na takie treningi uczęszczam
Dawno Cię moje oko nie widziało...
Czasem czuję się jak zdarta płyta, ale... Miecz długi nie był ciężki. Normą było 1,5 kilograma. Cięższy od katany, ma jednak przewagę długości i drugiego ostrza. Kto by wygrał, nie wiem... Trzeba się będzie kiedyś kopsnąć na kendo i posparować trochę z nimi. :-)Zalezy jak ten gosc z wielkim dwurecznym to taki pudzianow co macha claymorem jak kijem od miotly,to jedna dzida i ta blaszka samuraja sie chowa
Ale jak to jakis zwykly gosc to szybkosc katanki by chyba przewarzyla...
A najpewniej wygral by gosc z dwoma jednorecznymi
A dwie jedynki to proponuję zostawić, gdzie ich miejsce. W fantasy.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a na kendo zapraszam, szczególnie tych co sa z wrocławia, na kozanowie treningi prawie codziennie - tylko jedna uwaga - nie przychodżcie jeśli chcecie się przekonać czy pokonaalibyście jako kendocy zawiszę czarnego. bo to nie ma sensu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeszcvze jedna różnica jest, o której nie wspomniałem - swoboda ruchów, wle ta swoboda wynikająca z taktyki, nie ze stroju. nie wydaje mi sie żeby ruchy mieczem o wadze prawie 2kg były swobodne, tym samym ograniczenia wynikajace z ciężary broni i z jej gabarytów nie daja sie tutaj porównać.
swoją drogą, samuraje tarcz nie używali, rycerze tak, i to tez o czymś świadczy.
Napisano Ponad rok temu
To co widziałeś to najprawdopodobniej był tylko pokaz pod publike taki stage - fighting. Takie naparzanie rożni sie do stylu walki traktatowicza.
A tak swoją drogą to jaka jest prawidłowa waga Katany?
Napisano Ponad rok temu
czyli znowu strasznie dużo zmiennych. te najlepsze katany, mogące naprawdę ciąc zbroję jak masło miały kilkadziesiąt tysięcy wartsw, a mimo to, dam sobie głowę uciąć, że nie ważyły więcej niż, powiedzmy, 3/4 kilograma. może nawet mniej.z zresztą za jakiś czas podam jakies linki do stron z tematyką.
Napisano Ponad rok temu
czyli znowu strasznie dużo zmiennych. te najlepsze katany, mogące naprawdę ciąc zbroję jak masło miały kilkadziesiąt tysięcy wartsw, a mimo to, dam sobie głowę uciąć, że nie ważyły więcej niż, powiedzmy, 3/4 kilograma. może nawet mniej.z zresztą za jakiś czas podam jakies linki do stron z tematyką.
Co ty wygadujesz, Hyakusen 8O
Przeciez szkoly miecza wlasni po to powstaly, zeby sie nauczyc tak ciac, zeby przecinac ludzi w miejscach gdzie nie byly chronione zbroja(np pod pachami). Albo gdzie ochrona ciala byla najciensza(np. wewnetrzna strona ud, szyja)
Tak ze zapomnij o przecinaniu zbroi jak maslo :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a to ciekawe co napisałeś Hyakusen bo moje iaito kataną nie jest i waży 1,1 kilograma, ciekawe bardzxo, bo katana jest sporo cieższa od iaito.
porównanie rycerza z mieczem i samuraja też dziwne, nigdy się ci panowie na polach bitem nie potykali, wygrał by ten z nich który miałby wiekszego farta, szybszy i bardziej zdecydowany. porównaj lepiej tatara z kozakiem, czy naszego szlachcica z madziarem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
9 następnych tematów
-
IAITO by Graf
- Ponad rok temu
-
Budojo dojo - opinie, wrazenia, uwagi...
- Ponad rok temu
-
Mordercze ale jakze zmyslowe wojowniczki miecza
- Ponad rok temu
-
Sklep z tanimi iaito.
- Ponad rok temu
-
Jak ćwiczyć realne cięcie mieczem?
- Ponad rok temu
-
Kto chciałby się uczyć kenjutsu we Wrocku?
- Ponad rok temu
-
Katori Shinto Ryu
- Ponad rok temu
-
cudze chwalicie .... (miecze)
- Ponad rok temu
-
Bushido - mit i legenda???
- Ponad rok temu