Ja bym powiedzial ze nie ma takiej pozycji jak opisales w Kanku-dai w Karate Kyokushin.Np. kto z was zna interpretacje tego elementu w kata kanku dai, kiedy lezymy na ziemi wsparci na ramionach (podobnie jak do pompek marynarskich), lewa noga jest zgieta w kolanie pod siebie, a prawa normalnie wyprostowana????? No jestem ciekaw co mi napiszecie, bo ja moge wam powiedzic ze jeden koles 4 dan na seminarium, kiedy uczyl tej interpretacji powiedzial ze to jest "obserwowanie choryzontu"
Byc moze chodzilo Ci o bardzo niskie zenkutsu dachi gdzie jednak prawa noga jest z przodu a lewa wyprostowana z tylu. Wyprostowanymi rekoma wykonywany jest podpor przodem, wszystkie 5 palcow dotyka ziemi, dlonie na wysokosci stopy.
Osobiscie nie znam interpretacji tego kata, aczkolwiek wydaje mi sie ze skoro potem nastepuje rzut a przedtem wyskok czyli byc moze obrona przed cieciem mieczem lub podcieciem to moze byc to pozycja wyczekiwania na odpowiedni moment do ataku na przeciwnika (timing).
Pozdrawiam
P.S. W kanku dai kilka razy wystepuje "obserwowanie slonca" wiec to nie jest smieszne.