Skocz do zawartości

Zdjęcie

uzupelnienie karate czy cwiczycie cos oprucz karate?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: uzupelnienie karate czy cwiczycie cos oprucz karate?

Np. kto z was zna interpretacje tego elementu w kata kanku dai, kiedy lezymy na ziemi wsparci na ramionach (podobnie jak do pompek marynarskich), lewa noga jest zgieta w kolanie pod siebie, a prawa normalnie wyprostowana????? No jestem ciekaw co mi napiszecie, bo ja moge wam powiedzic ze jeden koles 4 dan na seminarium, kiedy uczyl tej interpretacji powiedzial ze to jest "obserwowanie choryzontu" :)

Ja bym powiedzial ze nie ma takiej pozycji jak opisales w Kanku-dai w Karate Kyokushin.
Byc moze chodzilo Ci o bardzo niskie zenkutsu dachi gdzie jednak prawa noga jest z przodu a lewa wyprostowana z tylu. Wyprostowanymi rekoma wykonywany jest podpor przodem, wszystkie 5 palcow dotyka ziemi, dlonie na wysokosci stopy.
Osobiscie nie znam interpretacji tego kata, aczkolwiek wydaje mi sie ze skoro potem nastepuje rzut a przedtem wyskok czyli byc moze obrona przed cieciem mieczem lub podcieciem to moze byc to pozycja wyczekiwania na odpowiedni moment do ataku na przeciwnika (timing).
Pozdrawiam
P.S. W kanku dai kilka razy wystepuje "obserwowanie slonca" wiec to nie jest smieszne.
  • 0

budo_wnuk
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 537 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Karate koks sie nie pomylił :) co do opisu to nie jest raczej niskie zkd i robi się z naskoku (bynajmiej takie odniosłem wrażenie jak to robiły brązowe pasy) co do interpretacji :) bo ja wiem
  • 0

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Karate koks sie nie pomylił :)

Bede utrzymywal swoje zdanie. Nogi sa odwrotnie.

co do opisu to nie jest raczej niskie zkd i robi się z naskoku

To jest bardzo niskie zkd a przynajmniej tak wyglada. To jest pozycja jak do cwiczenia z zamiana nog w locie albo rozciagania. Prawa z przodu zgieta, lewa z tylu wyprostowana.
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja bym powiedzial ze nie ma takiej pozycji jak opisales w Kanku-dai w Karate Kyokushin.
Byc moze chodzilo Ci o bardzo niskie zenkutsu dachi gdzie jednak prawa noga jest z przodu a lewa wyprostowana z tylu. Wyprostowanymi rekoma wykonywany jest podpor przodem, wszystkie 5 palcow dotyka ziemi, dlonie na wysokosci stopy.

Nie wiem jak w kyokushin,ale ja mowie o karate tradycyjnym i na bank wyglada to tak jak opisalem (w koncu za darmo brazowego pasa nie nosze).

Sluchaj nie ma czegos takiego jak "obserwowanie slonca", czy "choryzontu", wielu instruktorow tak mowi, bo poprostu nie zna interpretacji tych elementow. Kata sa zapisem fragmentow walki, czy ty w czasie walki bys obserwowalbys slonce????Zastanow sie, przeciez od razu bys w miske zarobil.

No to caly czas czekam, czy ktos z was zna interpretacje tego elementu???????????????
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sorki nogi mi sie pomylily, prawa jest zgieta z przodu a lewa wyprostowana z tylu, no ale chyba kazdy wie o co chodzi????
  • 0

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sorki nogi mi sie pomylily, prawa jest zgieta z przodu a lewa wyprostowana z tylu, no ale chyba kazdy wie o co chodzi????

O tym wlasnie mowilem :)

Nie wiem jak w kyokushin,ale ja mowie o karate tradycyjnym i na bank wyglada to tak jak opisalem (w koncu za darmo brazowego pasa nie nosze).

A ja o Kyokushin.

Sluchaj nie ma czegos takiego jak "obserwowanie slonca", czy "choryzontu",

Ja slyszalem ze kiedys Oyama stal i obserwowal zachod czy wschod slonca i tak go to zainspirowalo, ze zrobil w strone niego znak kanku i mu sie spodobalo wiec wymyslil ze bedzie to w Kanku dai kata. Mowie jak slyszalem, nie jestem tego pewien.
Pozdrawiam
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja slyszalem ze kiedys Oyama stal i obserwowal zachod czy wschod slonca i tak go to zainspirowalo, ze zrobil w strone niego znak kanku i mu sie spodobalo wiec wymyslil ze bedzie to w Kanku dai kata. Mowie jak slyszalem, nie jestem tego pewien.
Pozdrawiam

No tak tylko,ze z tego co piszesz wynika, ze tak to sobie wymyslil Oyama, a to nie znaczy ze tak jest naprawde. Kata kanku-dai powstalo chyba troszke wczesniej niz Oyama. A tak wogole znajac Oyame, to on wiele rzeczy lubil sobie przeksztalcac tak jak jemu sie podoba, wiec pewnie kata w kyokushin bardzo sie roznia od kata w karate tradycyjnym.

No ale zgadka nadal nie rozwiazana, jaka znacie interpretacje tego elementu????
  • 0

budo_zapas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1015 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

karate_koks nie obraz sie ale skad mozemy miec pewnosc ze akurat u was jest odpowiednia interpretacja przeciez kazdy moze powiedziec ze jego interpretacja jest wlasciwa . ja akurat znam ta oyamy pozdrawiam
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ok zapas. Ja nie mowie, ze ta ktora ja znam jest prawidlowa, bo faktycznie moze byc roznie, aplikacji moze byc bardzo duzo. Chodzi o to, ze koryu jest naprawde przydatne, bo uczy wmiare dokladnych interpretacji i daje zupelnie inne spojrzenie na Kata, pozwala je lepiej zrozumiec.

Na pewno nie ma takich bzdur w kata jak "obserwowanie slonca czy choryzontu" przeciez to jest niedorzeczne.
  • 0

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dobra, po prostu powiedz o co chodzi i jaka jest tego interpretacja ktora Ty znasz.
  • 0

budo_zapas
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1015 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no Liczmistrz ma racje poprostu powiedz bo mnie ciekawosc niszczy :)
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ok, pomijajac wersje z "obserwowaniem choryzontu" (bo tez to slyszalem), to jest najzwyklejsze sprowadzenie przeciwnika do parteru i tam na dole wykonczenie go...

Nie mozna zapominac, ze kata sa zapisem walki, sa to tak jakby zmrozone obrazy, zdjecia kotre zostaly zrobione w czasie walki. Najwazniesze jest to, co dzieje sie pomiedzy przejsciem z jeden pozycji do drugiej.

Najwieksza zagadka jest bunkai Tekki shodan, bo chyba nikt w polsce nie zna poprawnej interpretacji tego kata, wielu sciemnia i pokazuje glupoty. Moj sensei pokazal nam okolo 50% i sam powiedzial, ze kitu nam wciskal nie bedzie. Wielu nie zna nawet tyle poprawnie.
  • 0

budo__ash_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 286 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to jest najzwyklejsze sprowadzenie przeciwnika do parteru i tam na dole wykonczenie go...

mozesz jakos szeczegoly opisac tego sprowadzenia i wykonczenia? w szczegolnosci wykonczenia...
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie moge wam tego opisac dokladnie, bo nie chce wam tu sciemu i kitu wciskac. Tylko raz to na oczy widzialem i nie cwiczylem jescze tego osobscie. Sensei pokazywal to nam i ja bylem tym, ktory zostal sprowadzony do parteru.

Ale w sierpniu wracamy do treningu (bo teraz przerwa w lipcu byla) i jak tylko bedziemy to cwiczyc to wam powiem dokladnie jak to wyglada, bo jak mowie na bank to nie jest zadne obserwowanie choryzontu.
  • 0

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja bym powiedzial ze sprowadzenie do parteru to jest potem bo nastepuje rzut, ale wyskok i kucniecie mnie nie przekonuje.
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

potem raczej na pewno nie, bo przeciez nastepna technika jest obrot o 180' z rownoczesnym blokiem gedan-shuto-uke.
  • 0

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

potem raczej na pewno nie, bo przeciez nastepna technika jest obrot o 180' z rownoczesnym blokiem gedan-shuto-uke.

Jezeli juz to morote gedan shuto uke. O ile pamietam shihan Hollander pokazywal bunkai tego elementu. Jest to rzut. Chwytasz goscia za klapy (na poczatku dlonie sa zacisniete) i wykonujesz rzut (rzuty w koncu w karate rowniez wystepuja). Zeby bylo latwiej go wykonac skrecasz sie i otwierasz rece gdy przeciwnik juz lezy.
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To fakt rzuty w karate wystepuja.
A co do interpretacji, to nie moge ci nic powiedziec, bo nie znam calej, dopiero bedziemy sie uczyc.
  • 0

budo_wodnik szuwarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1113 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

To fakt rzuty w karate wystepuja.
.

rzuty?!podcinki ze są widziałem zle rzuty?!
cóz cżłowiek uczy sie całe życie..
a propos niedawno obiło mi sie o uszy ze w karate są dźwignie..czy to prawda??
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

rzuty?!podcinki ze są widziałem zle rzuty?!
cóz cżłowiek uczy sie całe życie..
a propos niedawno obiło mi sie o uszy ze w karate są dźwignie..czy to prawda??

Oczywiscie, ze sa rzuty i dzwignie rowniez. Wystepuja dosc czesto - glownie w kata. W karate w zasadzie jest wszystkiego po trochu. To jest dosc urozmaicona sztuka walki.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025