uzupelnienie karate czy cwiczycie cos oprucz karate?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tomoanage?!jestem pod wrażeniem i jestem conajmniej zaskoczony...a dźwignie na łokiec czy nadgarstkowe tez?!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...naprawde wielu instruktorow, albo pokazuje blednie, niektore elementy interpretacji....
Nie moge sie z Toba zgodzic. Skad wniosek ze pokazuja blednie??
Zadne kata nie ma jedynej slusznej interpretacji. Bunkai kata to zastosowanie danego elementu podczas ataku przeciwnika.
Kazdy ruch mozna interpretowac na kilka sposobow a juz niektore kombinacje na kilkanascie.
Juz u samych podstaw np. w Taikyoku Shodan czy Heian Shodan pierwszy gedan-barai moza interpretowac np.
- jako obrona przed mae-geri (najczesciej demonstrowany sposob)
- jako zbicie reki probujacej chwyt za nadgarstek
- jako uwolnienie z chwytu za nadgarstek poprzez wykonanie dzwigni na nadgarstku przeciwnika
...
...
Np. kto z was zna interpretacje tego elementu w kata kanku dai, kiedy lezymy na ziemi wsparci na ramionach........
Jedna z interpretacji moze byc taka, ze wykonujac poprzednia sekwencje zostajemy popchnieci przez napastnika z tylu i podpieramy sie wlasnie w ten sposob.
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
... skad mozemy miec pewnosc ze akurat u was jest odpowiednia interpretacja przeciez kazdy moze powiedziec ze jego interpretacja jest wlasciwa . ja akurat znam ta oyamy pozdrawiam
Nie ma czegos takiego jak odpowiednia interpretacja czy nieodpowiednia, no chyba ze za interpretacje mistrzowskiego kata bierze sie osoba z kilkumiesiecznym stazem
Jak juz napisalem wczesniej i podalem przyklad to kazdy ruch moze byc wykonany na kilka sposobow.
A co do Kanku w wersji kyokushin to niestety Oyama pocisnal kit :wink: poniewaz obserwowanie nieba jest i w shotokanie a to kata powstalo wczesniej, a i tak wywodzi sie z kushanku, ktore bylo jeszcze wczesniej.
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Na pewno nie ma takich bzdur w kata jak "obserwowanie slonca czy choryzontu" przeciez to jest niedorzeczne.
No moze nie do konca, bo nazwa pochodzi od pierwszego ruchu 'spojrzenie w niebo', ktorego najprostszaa interpretacja jest obrona przed obchwytem i uderzenie w krocze, a ow 4 dan ktory mowil o horyzoncie, tak przejal sie prowadzeniem treningu, ze mu sie wszystko pomieszalo, swoja droga to wspolczuje mu braku wyobrazni
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tia a ty skad wiesz brazowy paseczku z tradycyjnego, ze bzdury pokazuja, sam jestes mega mistrzem alfa i omega kata? pewnie jakis sensei ci powiedzial ze bzdury i ty sie tego trzymasz jak rzep psiej dupy, a sam tak naprawde nic nie wiesz co pokazuja inni instruktorzy
No a ty jestes taki madry, a wierzysz we wszystko co ci pokza???Ba tak sie sklada, ze ja wiem to z roznych zrodel i wielu opinii.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
XXXI Wagowe Mistrzostwa Polski Karate Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Ashihara Karate w Polsce
- Ponad rok temu
-
Kyokushinkai Kumite
- Ponad rok temu