Skocz do zawartości

Zdjęcie

uzupelnienie karate czy cwiczycie cos oprucz karate?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

budo_miszka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: uzupelnienie karate czy cwiczycie cos oprucz karate?

... teraz kroluja Combat 56 i KM i te systemy sie sprewdzaja! tylko nie piszcie ze jest inaczej bo z tego co wiem to roznego rodzaju GRUPY Specjalne nie trenuja "starozytnych odmian karate" a wlasnie owe wspolczesne systemy!

Nie moge sie z Toba zgodzic. Bo trening grupki w skald ktorej wchodzi uczen, student, lekarz, mechanik i sekretarka ma zupelnie inne cele niz np. trening ochraniarzy.

Tening tej pierwszej grupy ma za zadanie rowniez poprawe sprawnosci ogolnej, sily ... a jak rowniez doskonalenie w sztukach walki.

Natomiast terening grupy drugiej jest ukierunkowany glownie na obezwladnienie napastnika.

--
Washi

KURWA powie na poczatek... czy wy ludzie probujecie czasami zrozumiec to co pisza lub mowia inni? pdobno Wiadomosci w TVP rozumie tylko 30 % spoleczenstwa I TO CHYBA PRAWDA.

piszac GRUPA SPECJALNA nie mialem na mysli obsranych pielegniarek tylko bande facetow OD TRUDNYCH ZADAN SPACJALNYCH (dla bezpieczenstwa podam przyklad: ANTYTERRORYSCI!!!). I wlasnie taka gru[pka nie cwiczy karate jako tego PRIORYTETOWEGO SYSTEMU czyli tego ktorego maja uzyc w sytuacjach ekstremalnych. Moze i czwicza karate aikido czy cos jeszcze ALE DO WALKI BOJOWEJ MAJA ODDZIELNE, PROSTE, ALE KUREWSKO SKUTECZNE SYSTEMY!

i to nie jest koryu-te... :evil:
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote="miszka
KURWA powie na poczatek... czy wy ludzie probujecie czasami zrozumiec to co pisza lub mowia inni? pdobno Wiadomosci w TVP rozumie tylko 30 % spoleczenstwa I TO CHYBA PRAWDA.

piszac GRUPA SPECJALNA nie mialem na mysli obsranych pielegniarek tylko bande facetow OD TRUDNYCH ZADAN SPACJALNYCH (dla bezpieczenstwa podam przyklad]

Po pierwsze to przeklinanie na publicznym forum raczej dobrze nie swiadczy o rozmowcy.

Po drugie grupy specjalne w wielu wypadkach trenuja kilka, no moze kilkanascie obezwladnien na poszczegolne obchwyty i nic poza tym.

Po trzecie trenowanie karate nie wyklucza wprowadzenia do treningu elementow combat itp. Jednak nie dzieje sie to tak czesto bo nikt trzynastolatka nie bedzie uczyl tego typu rzeczy.
Ale nie znaczy to ze jak ten trzynastolatek bedzie mial 23 lata to bedzie mogl z powodzeniem trenowac combat na treningach karate a jak bedzie mial 33 lata to bedzie w tym dobry.

--
Washi
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="budo_miszka"]

piszac GRUPA SPECJALNA nie mialem na mysli obsranych pielegniarek tylko bande facetow OD TRUDNYCH ZADAN SPACJALNYCH (dla bezpieczenstwa podam przyklad: ANTYTERRORYSCI!!!). I wlasnie taka gru[pka nie cwiczy karate jako tego PRIORYTETOWEGO SYSTEMU czyli tego ktorego maja uzyc w sytuacjach ekstremalnych. Moze i czwicza karate aikido czy cos jeszcze ALE DO WALKI BOJOWEJ MAJA ODDZIELNE, PROSTE, ALE KUREWSKO SKUTECZNE SYSTEMY!

i to nie jest koryu-te... :evil: [/quote]

Teraz poprawne cytowanie

Po pierwsze to przeklinanie na publicznym forum raczej dobrze nie swiadczy o rozmowcy.

Po drugie grupy specjalne w wielu wypadkach trenuja kilka, no moze kilkanascie obezwladnien na poszczegolne obchwyty i nic poza tym.

Po trzecie trenowanie karate nie wyklucza wprowadzenia do treningu elementow combat itp. Jednak nie dzieje sie to tak czesto bo nikt trzynastolatka nie bedzie uczyl tego typu rzeczy.
Ale nie znaczy to ze jak ten trzynastolatek bedzie mial 23 lata to bedzie mogl z powodzeniem trenowac combat na treningach karate a jak bedzie mial 33 lata to bedzie w tym dobry.

--
Washi[/quote]
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zapomnialem jeszcze o jednym.

W wielu wypadkach sluzb specjalnych - poza elita - przygotowanie z dziedziny samoobrony, technik obezwladniania i walki wrecz jest dosc mizerne. A wszystkie akcje typu aresztowania udaja sie ze w zgledu na jeden element SPLUWE w reku. Wtedy to wyciagniecie i skucie w kajdanki przestepcy, ktory sobie slodko spi nie stanowi wielkiego problemu.

--
Washi
  • 0

budo_miszka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I jesze jedno:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

pisza tutaj ci koryu-te ze Nasze karate jest cienkie i zaden z trenerow nie wie tak naprawde co to karate i nie wie jak sie nim poslugiwac ALE koryu-te WIE i jest najlepsze...
to moje spostrzezania po przeczytaniu wlasciwosci tej odmiany...

Byl taki jeden co go nazywali Funakoshi i ten czlowieczek mowil ze karate jest jedno! a karate to super cwiczenia fizyczne ale ze skutecznoscia bylbym bardziej powsciagliwy...

pozdro mlodziez!
  • 0

budo_miszka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W wielu wypadkach sluzb specjalnych - poza elita - przygotowanie z dziedziny samoobrony, technik obezwladniania i walki wrecz jest dosc mizerne. A wszystkie akcje typu aresztowania udaja sie ze w zgledu na jeden element SPLUWE w reku. Wtedy to wyciagniecie i skucie w kajdanki przestepcy, ktory sobie slodko spi nie stanowi wielkiego problemu.

polecam COMBAT 56 (do obejrzenia) i zobaczysz czego sie ucza polskie wojskowe grupy specjalne! bron TEZ jest ale...

moje przeklinanie... hmm... pozwole sobie oznajmic ze forum SW nie jest kolkiem milosnikow kultury wyzszej i ty mlodziencze nie bedziesz mnie uczyl owej... moze zacznij od sprawdzania bledow W TOPIKACH a potem zajmij sie przeklinaniem! DARU SOBIE!
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

a ile tym masz lat dziadku, ze do wszystkich sie zwracasz mlody czlowieku?????
I nie krytykuj tradycyjnych sztuk walki, bo czytajac twoje posty wnisokuje, ze masz nie masz pojecia wogole o czym mowisz.
  • 0

budo_muchol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 742 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i to nie jest koryu-te... :evil:

I czym tak się podniecasz?
Nie przesadzaj z tą rolą wyszkolenia antterrorysty w walce wręcz. Ćwiczy się to głównie jako ćwiczenia fizyczne, trening poprawiający morale, inny rodzaj musztry. Myślisz, że antyterroryści walczą tak wiele wręcz? Oni na te ćwiczenia mają mało czasu i gdyby trenowali coś innego to doszli by najwyżej do stopnia podstawowego. A ćwiczenie tych systemów bojowych pozwala poczuć się pewniej.
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

polecam COMBAT 56 (do obejrzenia) i zobaczysz czego sie ucza polskie wojskowe grupy specjalne! bron TEZ jest ale...

moje przeklinanie... hmm... pozwole sobie oznajmic ze forum SW nie jest kolkiem milosnikow kultury wyzszej i ty mlodziencze nie bedziesz mnie uczyl owej... moze zacznij od sprawdzania bledow W TOPIKACH a potem zajmij sie przeklinaniem! DARU SOBIE!

1. Mam -dziescia pare lat, sztuki walki trenuje parenascie wiec laikiem w SW nie jestem, choc daleka jeszcze przaede mna droga do osiagniecia takiego poziomu jaki mi sie marzy.

2. Jesli chodzi o trenerow Combat to znam jedynie prowadzacego przez kilka lat treningi desantu, aktualnie prowadzi treningi BORu, oraz instruktora prowadzacego treningi Sluzb Specjalnych Jej Krolewskiej Mosci - Anglia (6 lat)

3. Co do Twojego jezyka staruszku to powinienes swiecic przykladem nam mlodziencom :)

4. Co do moich literowek.... hmmm, no coz, pisze bardzo szybko bez pliterek wiec czasem sie zdazy. I choc po wyslaniu posta widze ze powinno byc 'ch' zamiast 'h' czy 'ó' zamiast 'u' to tego nie poprawiam by nie zasmiecac poprawkami dyskusji.

Pozdrowienia dla wiekowych Medrcow imajacych sie sztuk i sportow walki :)

--
Washi
  • 0

budo_miszka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ile tym masz lat dziadku, ze do wszystkich sie zwracasz mlody czlowieku?????
I nie krytykuj tradycyjnych sztuk walki, bo czytajac twoje posty wnisokuje, ze masz nie masz pojecia wogole o czym mowisz.

w swoim profilu masz napisane UCZEN wiec wnioskuje ze jestes maloletnim onanista... ktos na wyzszej uczelni to STUDENT a ja juz dawno nie studiuje a zarabiam kase i zyje!
mlody czlowieku to taki zwrot (rzeklbym nawet GRZECZNOSCIOWY - tj rodzaj spoufalnosci!) ale to dla ciebie za trudne!

niestety nie zlozyles sensownie (o logice nie wspomne) swojego ostatniego zdania ale ze jestem bystrym chlopakiem wiec sie domyslam.

Jak juz dobrze wywnioskowales jestem od ciebie STARSZy i trenowalem judo jak twoi rodzice chodzili jeszcze do liceum, potem bylo taekwondo i twoi rodziciele zaczynali studia (mam nadzieje...) teraz jest karate i krav mage, a ty pocwiczyles dwa lata karate i JESTES POZAL-SIE-BOZE MEGA SPECJALISTA :rofl:
walka jako taka interesuje sie od zawsze... czytales Sun Tzu? a ksiazki Bruce Lee? Funakoshi? Demura? Hagakure? wiec twoje zarzuty zbladly MLODY CZLOWIEKU. a moja wiedza w tym temacie (pewnie nie tylko) jest NIECO wieksza niz twoja...
A TAK Z INNEJ BECZKI TO NIE DOKONCA ZLAPALEM O CO CHODZI Z TYMI MOIMI WYPOWIEDZIAMI I NIEROZUMIENIU SZTUK WALKI??? OJ ZE ZROZUMIENIEM TEKSTU SLABO!!! zeby tylko pani od "polona" (czy jak to gówniarze nazywaja) sie nie dowiedziala bo dostaniesz PALE! :evil:

PS. a na koniec to stwierdzam ze KOCHAM SW i nie krytykuje ich. KRYTYKUJE takich "specjalistow" jak ty i ich "filmowa" wiara w owe sztuki!
ale nie przejmuj sie! z wiekiem madrosc rosnie i zrozumienie przychodzi samo ALE trzeba troche pomoc temu procesowi: KSIAZKI, KSIAZKI I JESZCZE RAZ KSIAZKI!

pozdrawiam cie MLODY CZLOWIEKU (naprawde jest to dla ciebie obrazliwe? a podaj CHOC JEDEN POWOD dlaczego?!?!)
  • 0

budo_miszka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pozdrowienia dla wiekowych Medrcow imajacych sie sztuk i sportow walki :)

dziekuje za pozdrowienia!
tez cie pozdrawiam!

nie chce mi sie dalej pisac...

mowiac calkiem serio (bo czasami lube sobie pofolgowac dla treningu jezyka) to chyba odbieglismy od tematu i ja juz nie do konca pamietam o co chodzilo (a sprawdzic popostow nie moge bo jeszcze plakat musze w godzine zrobic)
jezeli urazilem Twoja mloda :wink: dusze TO PRZEPRASZAM - i chyba tojest esencja sztuk walki!
zgadzasz sie? :roll:
  • 0

budo_washi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 773 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...

Wcale nie uraziles mojej mlodej duszy :D

Niech te dyskusje zakonczy cytat z Twojego siga:

"Jak bedziesz trenowac, tak bedziesz walczyc!"
Bruce Lee

:)
--
Washi
  • 0

budo_miszka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...

Wcale nie uraziles mojej mlodej duszy :D

Niech te dyskusje zakonczy cytat z Twojego siga:

"Jak bedziesz trenowac, tak bedziesz walczyc!"
Bruce Lee

:)
--
Washi

SWIETA RACJA! ale wiele osób tego nie chwyta... i treningi wygladaja jak rytmika z przedszkola!

OSS! :)
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie czuje sie urazony twoim zwrotem, ale nie jestem laikem jak sobie myslisz, wiem ze przedemna jeszcze daleka droga, bo te 5 lat treningu ktore mam za soba w karate tradycyjnym to nic.
Ksiazki, o ktorych mowisz tak sie sklada, ze czytalem, ale ksiazki cie niczego nie naucza, ksiazki daja tylko psychologiczne spojrzenie na to wszystko. Jak sam piszesz, trzeba trenowac, trenowac i jescze raz trenowac, zeby cos osiagnac
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

swieta prawda skonczmy ta do nieczego nie prowadzaca dyskusje, bo za chwile kazdy bedzie tlumaczyl, jakim to jest wielkim wojownikeim.

OSS!!!!
pozdrawiam
  • 0

budo_liczmistrz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2877 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No ladnie panowie, tyle lat treningu a nie znacie pisowni podstawowego zwrotu...
OSU!
Pozdrawiam
  • 0

budo_nightwolf
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 686 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Judo

Napisano Ponad rok temu

:-) powiem jedno gosciu : jak masz za soba 5 lat treningu TRADYCYJNEGO karate to prosze cie nie wypowiadaj sie o bojowej skutecznosci JAKIEGOKOLWIEK stylu, zgadzam sie z miszka nie wierze ze jakis tam stary koryu uchinadi ryukyu karatejutsu byl super bojowo skuteczny mega wypasiony i zajboczy, raczej nikt nie podwazy dzis bojowej skutecznosci kravkopodobnych combatow i innych BASow lub bojow, systemy przeznaczone na szybka, skuteczna eliminacje przeciwnika nie jak najefektowniej lecz najefektywniej, a nie sadze ze ilesset lat temu ktos mialby pojecie o takich technikach tworzac koryute, no chyba ze cos tu nie gra i ten styl jest calkiem nowy (?) na marginesie w koncu kazdy styl ewoluuje....
ps. szukam wlasnie na kaazopodobnych programikach filmikow z koryu uchinadi w akcji i z jego bojowym zastosowaniem - wtedy bedzie czarno na bialym jak to wyglada i podyskutujemy o jego zabojczej skutecznosci, i jeszcze jedno - to co napisane na tej strone jest wyssane z palca np ze inni instruktorzy nie maja pojecia itp balblabla, ta sama polityka zastosowana jest na stronie reklamujacej tsunami "inne style/trenerzy nie maja pojecia o karate, tsunami najskuteczniejsce itp" ehh zenujace... :?
pozdro
  • 0

budo__ash_
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 286 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

(...)raczej nikt nie podwazy dzis bojowej skutecznosci kravkopodobnych combatow i innych BASow lub bojow, systemy przeznaczone na szybka, skuteczna eliminacje przeciwnika nie jak najefektowniej lecz najefektywniej, a nie sadze ze ilesset lat temu ktos mialby pojecie o takich technikach tworzac koryute(...)

To znaczy jakie niby sa w tych systemach techniki, ktore nie byly dostepne nawet kilkaset lat temu (pomijajac uzycie broni) 8O Kopniecie w jaja? Palec w oko? Wyrywanie krtani? Jeszcze cos innego?
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To znaczy jakie niby sa w tych systemach techniki, ktore nie byly dostepne nawet kilkaset lat temu (pomijajac uzycie broni) 8O Kopniecie w jaja? Palec w oko? Wyrywanie krtani? Jeszcze cos innego?

Dokladnie, przeciez te nowoczesne systemy zostaly stworzone w oparciu o cos sprawdzonego. A takie rzeczy jak wyrwanie jaj, palce w oczy, przegryzienie tetnicy szyjnej (dla prawdziwych rzeznikow - wystepuje w koryu np podczas walki w parterze) istanialy setki lat wczesniej.

Spoko mam za soba 5 lat treningu karate tradycyjnego, ale w tym rowniez prawie 2 lata aiki-jujitsu i prawie rok koryu-te, wiec co nieco moge powiedziec o skutecznosci. We wszystkich systemach samoobrony chodzi o efektywnosc, wiec o czym ty wogole mowisz.

Jak juz szukasz czegos to szukaj pod fraza "koryu te jutsu", bo konkretnie o ten styl chodzi.
  • 0

budo_karate_koks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1150 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ze inni instruktorzy nie maja pojecia itp balblabla, ta sama polityka zastosowana jest na stronie reklamujacej tsunami "inne style/trenerzy nie maja pojecia o karate, tsunami

Chodzi o to, ze w koryu jest bardzo dokladny bunkai kata i naprawde wielu instruktorow, albo pokazuje blednie, niektore elementy interpretacji albo ich wogle nie pokazjue, bo nie zna.

Np. kto z was zna interpretacje tego elementu w kata kanku dai, kiedy lezymy na ziemi wsparci na ramionach (podobnie jak do pompek marynarskich), lewa noga jest zgieta w kolanie pod siebie, a prawa normalnie wyprostowana????? No jestem ciekaw co mi napiszecie, bo ja moge wam powiedzic ze jeden koles 4 dan na seminarium, kiedy uczyl tej interpretacji powiedzial ze to jest "obserwowanie choryzontu" :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024