Walki reżyserowane
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak sie do tego zabrac, ale pisze, bo mi sie podobaja takie pokazy.
Pewnie Ci nie pomoze to, co napisalam, ale zycze powodzenia, probujcie rozne kombinacje, to napewno wyjdzie wam cos fajnego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cześć! Mam prośbę, razem z kolegą próbuję zrobić walkę reżyserowaną, ale niestety nie mamy zbyt dużego doświadczenia w tego typu sprawach.
To tak jak ja, ale z tego co kiedyś parę razy robiłem
-zbadaj, zmierz miejsce gdzie ma być pokaz
- zapamiętaj z której strony jest widownia, gdzie jest potencjalne niebezpieczeństwo (np. koniec estrady albo wzmacniacze konferansjera lub kaloryfer na ścianie)
W sali na macie/podłodze taśmą przylepną zaznaczasz pole walki (weź taką białą papierową co się używa przy zabezpieczaniu przed farbą, w każdym sklepie z farbami art. remontowymi dostaniesz. Taka taśma nie brudzi i łatwo się odkleja).
Robicie techniki tak, żeby były od strony widowni, ustawiacie się tak, żeby nie zasłaniać.
Techniki "wyczynowe/akrobatyczne" robicie w centrum pola z dala od niebezpiecznego obszaru
Jeśli w walce ma być nóz/kij to
-po wytrąceniu nie może szybować w widownię
-nie może leżeć na macie (ktoś spoza musi podnieść) nadepnięcie jest przykre, upadek niebezpieczny.
Jak chcecie rozbijać cegły to
a) macie zmiotkę i szufelke
rozkładacie plandekę, którą potem zwijacie z gruzem
Oprócz choreografii walk opracujcie jakąś zaczepkę, dialog. Tylko nie przeginajcie. Kumpel (na próbie na szczęście) rzucił koleżance która miała skopać dwóch chuliganów tekst "lala, chodź za budke, skrzyżujem oddechy". Nikt nie walczył, wszyscy stali i się brechtali
Napisano Ponad rok temu
Cześć! Mam prośbę, razem z kolegą próbuję zrobić walkę reżyserowaną, ale niestety nie mamy zbyt dużego doświadczenia w tego typu sprawach. Więc proszę o pomoc, jakieś rady..itp.
Pozdrawiam
RobertP udzielil niemalze wyczerpujaca odpowiedz, ja dodam jeszcze od siebie tyle, ze warto 'markowane' uderzenia np. na glowe, ktore maja wydac sie silne zadawac w taki sposob by ustawienie w stosunku do publicznosci jak najmniej zdradzalo owo 'markowanie'.
Dobrze gdy przy ustawianiu takiej walki bierze jeszcze ktos kto patrzy na walczacych i moze cos podpowiedziec, zasugerowac...
Moze jeszcze napisz jaki to ma byc typ walki rezyserowanej?? Jakas samoobrona na ulicy, walka z bronia czy bez, a moze walka sportowa??
Aha warto jeszcze zwrocic uwage na to by umiejetnie wywazyc granice pomiedzy efektownoscia a skutecznoscia technik
--
Washi
Napisano Ponad rok temu
jakiś kolega twój przebierze się za menela..i podczas pokazu technik wkroczy na "arene"..i tam go pozamiatasz..musisz oczywiście powiadomić o swoim popmyśle organizatorów pokazu by..nagle nie zajęła się nim ochrona
Napisano Ponad rok temu
Teraz mamy malutki problem z muzyką bo jak narazie nie mamy takiej ktora najpierw jest spokojna a pozniej nagle szybka, ale to już mały problem, może ktoś z Was podsunie jakieś kombinacje?
Pozdrawiam
P.s. Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi, dużo mi pomogły..
Napisano Ponad rok temu
Cześć! Mam prośbę, razem z kolegą próbuję zrobić walkę reżyserowaną, ale niestety nie mamy zbyt dużego doświadczenia w tego typu sprawach. Więc proszę o pomoc, jakieś rady..itp.
Pozdrawiam
mam pytanie: czy mistrzostwa wrestlingu, gdzie wychodza na ring tacy poprzebierani wasaci panowie, to tez walki rezyserowane? Oni skacza, odbijaja sie od lin, kiedy uderzaja to jednoczesnie tupia dla halasu. dla mnie to troche teatr, co o tym myslicie?
silvio
Napisano Ponad rok temu
Co do pokazu to mogę streszczyć najbardziej efktowny jaki widziałem składał się z dużej ilości efektownych rzutów i podcięć, przeciwnik za każdym razem był żeby nie było monotoni wykańczany w parteże w inny sposób, jedyna technika uderzana jaka poszła to wyprzedzające kizami-mae-geri efekt przeciwnik poszybował 2 metry (żeby nie było nie podstawił się, to standardowa odległość dla tej osoby która kopała, oczywiście jeżeli kopnięcie wejdzie na czysto, a przeciwnik to nie hipopotam), co ciekawe nie było muzyki, innym ciekawym pokazem był też pokaz w mojej szkole wyszły dwa bązowe pasy i rozpoczeły walkę light/full-kontakt podobno widownie zatkało trochę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze raz dziękuje
Ania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
coprawda w filmie to nie to samo co na zywo...ale...i na zywo mamy pewne doswiadczenie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
WYPADEK i co dalej???????
- Ponad rok temu
-
sprawy "duchowe"
- Ponad rok temu
-
WIELKI POKAZY OYAMA KARATE W MANGHA KRAKOW
- Ponad rok temu
-
Międzynarodowe Mistrzostwa IKKA Kyokushin Karate Poznań
- Ponad rok temu
-
uaktualnienie strony europejskiej
- Ponad rok temu
-
Popularnosc Goju ryu
- Ponad rok temu
-
Naj naj naj
- Ponad rok temu
-
Sklep w katowicach
- Ponad rok temu
-
Pochylanie się przy technikach ręcznych??
- Ponad rok temu
-
Najcięższy przebyty przez was trening...
- Ponad rok temu