Skocz do zawartości

Zdjęcie

modern aikido czy combat aikido

• Zamknięty Temat jest zamknięty
476 odpowiedzi w tym temacie

budo_optymista
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: modern aikido czy combat aikido
Marudka, mam nadzieje, ze nie będziesz miala okazji zweryfikowac swoich umiejetnosci walki na ulicy, bo mogloby to się przykro dla Ciebie skonczyc.
Szkoda tylko, ze Twój instruktor o tym nie pamieta utwierdzajac Was w przekonaniu o wysokiej skutecznosci technik combat aikido. Sadze, ze byle dres pogonil by Was gdzie pieprz rosnie.
Lepiej czas poswiecany na te combaty wykorzystaj na nauke w szkole i np. jazde na rowerze.
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

obrazając ją obrażasz także i mnie więc zapraszam na mate pojawiam sie na każdym treningu (najczęściej) informacje o trenigach na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jeżeli nie pasuje ci w jarosławiu zapraszam do przemyśla tam także jestem na każdym wtedy będziesz mógł zweryfikować swoje informacje
  • 0

budo_^marudka^
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dlaczego jestescie tak zle nastawini do combatu?

Ja nie jestesm zwolenniczka modern Aikido pozniewaz nie wyobrazam sobie cwiczenia bez jo, bokena i hakamy... hakama to byl moj cel odkad zaczelam uczeszczac na treningi, poniewza nosic ja jest zaszczyem. gdy zaczelam trenowac mialam 7 latek i od tego czasu mzylam tylko o tym... 1,5 roku temu zdalam egzamin na 2 kyu i spelnily sie moje mazenia :) lecz pol roku po egzaminie okazalo sie ze najprawdopodobnie bedzie trzeba z tego zrezygnowac .. :( dlatego ja slysze haslo MODERN SZLAG MNIE TRAFIA
no i jeszcze jo i boken .. ja na tym punkcie mam zajoba i gdybym mogla to tylko z nimi bym cwiczyla :) to poprostu dziala na mnie jak morfina... nie moge przestac i ciagle chce wiecej i wiecej i wiecej... :)

Marudka, mam nadzieje, ze nie będziesz miala okazji zweryfikowac swoich umiejetnosci walki na ulicy, bo mogloby to się przykro dla Ciebie skonczyc.
Szkoda tylko, ze Twój instruktor o tym nie pamieta utwierdzajac Was w przekonaniu o wysokiej skutecznosci technik combat aikido. Sadze, ze byle dres pogonil by Was gdzie pieprz rosnie.

a wiec to nie moj trener mnie w tym uswidomil tylko sama do tego doszlam po stazu z R. Krolem :) gdybym sama do tego nie doszla to, to by nie mialo sesu dla mnie... a jesli ja w czyms nie widze sesu to po prostu to olewam :)
:) :) :)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no i jeszcze jo i boken .. ja na tym punkcie mam zajoba i gdybym mogla to tylko z nimi bym cwiczyla :) to poprostu dziala na mnie jak morfina... nie moge przestac i ciagle chce wiecej i wiecej i wiecej... :)

Moze wpadniesz do nas na obóz? Co roku mamy bardzo dużo treningów z bronią :)
  • 0

budo_^marudka^
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moze wpadniesz do nas na obóz? Co roku mamy bardzo dużo treningów z bronią :)

z mila checia tylko ne wiem czy mamuska mnie pusci :) u nas w sekcji (szczegolnie w przemyskiej) jest wiele ludzi ktorzy kochaja cwiczyc z bronia :)
  • 0

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

^marudka^ to może poszukaj sobie sekcji iaido albo ken jutsu to spełnisz całkiem swoje marzenia. Cały czas będziesz machać bokkenem lub mieczem i od początku będziech chodzić w hakamie. Jak to słusznie zauważono żaden z uczniów O'Sensei nigdy nie robił i nie robi żadnego kombatu każdy podkreśla że należy ćwiczyć kihon i jeżeli jest dobry kihon to reszta też będzie dobra polecam artykuł w najnowszym Budojo w którym o pojmowaniu techniki wypowiada sie Hiroshi Isoyama 8dan uczeń Ueshiby który przez wiele lat szkolił wojskowych. Jak chcesz zobaczyć pana Isoyamę akcji to polecam kasetę Aiki Impresje albo jej fragmenty zamieszczone na VCD w drugim nr Budojo.
Pozdrawiam
  • 0

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A co do tej twojej wymarzonej hakamy to dziwne jak ludzie potrafią ze zwykłych gaci zrobić symbol. Jak wyraźnie czasami widać podziały na tych lepszych (hakamiarzy) i tych gorszych w keikogi. Hakama to spodnie zakładane co by w gaciach nie latać. Jak to wspomina pan Saotome też uczeń dziadka Ueshiby kiedyś zapomniał hakamy to go Ueshiba nie wpóścił na trening bo powiedział że w gaciach ćwiczć nie będzie. Tak wieć proszę nie traktuj hakamy jako świętego symbolu wiedzy i władzy w aikido to tylko spodnie
Pozdrawiam
  • 0

budo_pancer
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 699 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cały czas będziesz machać bokkenem lub mieczem i od początku będziech chodzić w hakamie. Jak to słusznie zauważono żaden z uczniów O'Sensei nigdy nie robił i nie robi żadnego kombatu każdy podkreśla że należy ćwiczyć kihon

Tak do końca by było jasne - O`Sensei mówił też i co gorsza :wink: dużo ćwiczył bokken - ale niestety niewielu z Jego uczniów ćwiczy bokken (przynajmniej w tzw. głównym nurcie) i przekazuje tę wiedzę. Wręcz przeciwnie - tendencja jest raczej odwrotna :cry: .

Pancer (który już nie wie komu ufać :wink: )
  • 0

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zgadzam sie z tobą Pancer w 100% że obecnie tendencja jest odwrotna i odchodzi sie od treningów z bronią ale jeżeli tak pała sie miłością do treningów ze sprzętem i chciało by sie robić tylko to przez cały czas to chyba lepiej ćwiczyć Iaido albo ken jutsu niż aikido. Na stażu yoshinkan pan Nagano uczył 13 elementowego jo kata ale później podkreślił że aby dobrze opanować jo należy znaleźć nauczyciela jodo i od niego sie uczyć.
  • 0

budo_desper
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 145 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak do końca by było jasne - O`Sensei mówił też i co gorsza :wink: dużo ćwiczył bokken - ale niestety niewielu z Jego uczniów ćwiczy bokken (przynajmniej w tzw. głównym nurcie) i przekazuje tę wiedzę. Wręcz przeciwnie - tendencja jest raczej odwrotna :cry: .

Pancer (który już nie wie komu ufać :wink: )

Zgadzam sie z Pancerem. Ale osobiscie jak widze bokken sensei'a Cognard'a to mi sie lzej na sercu robi i mam jeszcze nadzieje ze aikiken przetrwa. W Polsce tez moze byc na dobrym poziomie - widzialem w akcji (na egzaminie) bokken sensei'a Darka. Kto byl to mi chyba przyzna ze to byl profesjonalizm. Dbajmy wiec o technike naszego bokkena majac za przyklady wyzej wymienionych i bedzie dobrze :-)
  • 0

budo_akira bayushi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 250 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Desper też mam nadzieję że aikiken przetrwa nie miałem okazji widzieć nigdy form wykonywanych przez pana Cognard'a ani pana Darka ale to co widziałem na filmie pana Saotme "Sword of Aikido" mnie przekonuje podobne w polsce bardzo solidnie opracowany aikiken jest u pana Giersza w Toruniu wg przekazu pana Ikedy. No i nie można zapomnieć o przekazach aikiken Tissiera tak wieć nie jest najgorzej
  • 0

budo_optymista
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A moze tak wlaczyc do treningow strzelanie z luku albo i kuszy .....
  • 0

budo_marcelino
  • Użytkownik
  • Pip
  • 49 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i nie można zapomnieć o przekazach aikiken Tissiera tak wieć nie jest najgorzej

AFAIK Tissier trenował swojego czasu kenjutsu szkoły Kashima Shin-Ryu
u senseia Inaby Minoru, więc nie powinno dziwić jego podejście do sztuki walki mieczem.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Albo strzelanie głupot ;)
  • 0

budo_zirael
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 213 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja bardzo chętnie bym to włączyła do treningu. Pod jednym wszakże warunkiem : że ty będziesz "robił" za tarczę :wink: :twisted: :twisted:
  • 0

budo_^marudka^
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

^marudka^ to może poszukaj sobie sekcji iaido albo ken jutsu to spełnisz całkiem swoje marzenia. Cały czas będziesz machać bokkenem lub mieczem i od początku będziech chodzić w hakamie.

ale z tego co wiem to w naszej okolicy nie ma takich sekcji.... :(

jest jeszcze jedno co mnie trzyma przy jaroslawskiej sekcji to, to ze jest ona dla mnie drugim domem :wink: . kazdego z czlonkow sekcji trakutuje jak brata siostre wojka itp. znam niektorych od dziecka... nie pamietam czegos co bylo przed aikido :D kilka razy probowalam to wszysko zucic w cholere ale nie moge... tam jest cos co mnie trzyma :-)

ja jestem "otwarta" na wszyskie mozliwosci ... moge cwiczyc wszystko wszedzie i kazdym..(no prawie z kazdym :) )ale musi byc przy mnie ktos kto zarazi mnie "miloscia" do nowej SW bo ja jak dziecko (wkoncu wczoraj mialam swoje swieto) potrzebuje na pocztek motywaci i kogos kto mnie wesprze :)
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

optymisto czekam na odpowiedz
  • 0

budo_blackgirl
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 456 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

u nas w sekcji (szczegolnie w przemyskiej) jest wiele ludzi ktorzy kochaja cwiczyc z bronia

ekhm... tak?? a czemu ja o tym nic nie wiem :?
  • 0

budo_kita
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no bo wtajemniczona nie jesteś :D :D:D
  • 0

budo_optymista
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

KITA, a o co chodzi ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024