relacje ze staży z Tamura sensei...
Napisano Ponad rok temu
Hmmmm.....
ostatnio było troche tych stazy...i w najbliższym czasie znów beda.... więc wszystko bedzie w jednym topicu... zeby nie było że tylko same topiki ze stazy..hehehe....
1/2 maja w Paryżu....
Pojechalismy we dwóch z instruktorem z zaprzyjaźnionej sekcji aikido..
wystartowalismy w piatek ok. 13.00 ze szczecina....
na miejsce dotarliśmy w sobote 1.05 na poranny trening dla instruktorów...
na stażu byli oprócz tubylców (oczywiście był także J.Bonemaison...)byli tez holendrzy i nas dwóch z Polski...
Oczywiscie było czadowo i mozna było jak zwykle sporo sie nauczyc od sensei.....
oki...bede pisał troche na raty...bo mi sie komp sam wyłacza...
w Paryza spedzilismy tydzień.....chodzac na treningi do J. Bonamaison..... były bardzo fajowe..a Jacques jest nauczycielem wysokiej klasy...i ma bardzo duzy autorytet u żabojadów.....(jest odpowiedzialny za wyszkolenie instruktorów francuskich...)
zajecia w Paryżu w dojo J.Bonemaison były bardzo pouczajace i ciekawe, J.Bonemaison prowadzi zajęcia w sposob bardzo podobny do Tamura sensei.....- jest przeciez jego uczniem...
W Paryżu przebywaliśmy przez tydzień, uczestniczac w zajęciach, zwiedzajac Paryż i spotykajac sie z uczestnikami zajęc...
Prosto z Paryża pojechaliśmy na staz z Tamura sensei do Luxembourga...
Napisano Ponad rok temu
w Luksemborgu na stażu spotkaliśmy sporo znajmomych z Niemiec, Holandii, Belgii, Francji, i oczywiscie z Luxembourga....
Staz był także bardzo pouczajacy..ale było widac że Sensei inaczej prowadzi staże we Francji (w której mieszka...) i po za nią... po prostu po za Francja prowadzi z większym dystansem....
były tez egzaminy... SZOK!!! tak słabych egzaminów to ja w życiu nie widziałem.... załamałem się...z koshi nage to mieli problemy wszyscy.... nic dziwnego że w zeszłym roku na stazu w Luxembourgu Sensei oblał wszystkich egzaminowanych....
Sala w ktorej cwiczylismy miałą słabą klimę... wiec z tych co cwiczyli intensywniej pot lał sie strumieniami....
z technik które są rzadko ćwiczone na stażach z Tamura sensei były z ataku ushiro ryo kata dori w hanmi handachi waza.....
oczywiscie na treningu niedzielnym były uwagi odnośnie egzaminu...i cwiczone techniki, które były szczególnie błednie wykonywane...
w najblizszy weekend kolejny staż.... wiec ciag dalszy bedzie wkrótce....
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmm.... pierwsze slysze zeby Tamura sensei tak wykonywal irimi nage... Przewaznie jest to maly obrot (jesli w ogole..).... i rzut w dol... (czasami nawet prawie pionowo.... z takim malym zejsciem w dol ( to znaczy z obnizeniem srodka ciezkosci...))... przez kolano to ja nie widzialem....moze to byl inny Tamura sensei??Kiedys Horst Spathling powiedzial mi, ze podpatrzyl to swoje paskudne irimi nage u Tamura sensei. Horst rzuca gleboko przez kolano, prawie koshi nage mu wychodzi. Moglbys opisac, jak Tamura robi irimi nage, ew. podac jakis link do filmu z nim?
Teraz nie mam czasu zeby poszukac linkow z filmami...bo sie szykuje do wyjazdu..jak wroce to sie postaram cos wykombinowac...
Pozdrawiam..
Napisano Ponad rok temu
No Horst robi tak. To jego sztandarowa technika. I to ponoc mial podpatrzyc u Tamury sensei. Tamure widzialem 2 razy w zyciu, wiec nie udaje, ze jestem specem od jego aikido.
Napisano Ponad rok temu
Mówimy o tym samym Tamurze? Ja byłem kiedyś na starzu i odniosłem wrażenie że to jakieś Tai Chi. Ale faktem, jest techniki wykręcone były. W ogóle podobało mi się to co facet miał do pokazania/powiedzenia.Tamura sensei zna mnostwo parszywie bolesnych i zakreconych technik, czasem sie zastanawiam czy on czasem nie naucza Daito ryu 8)
Jedno mnie rozwaliło: Tamura ma swoje lata i nie chodzi tak jak przystało na jego wiek. A na seminarium sporo ludzi próbowało naśladować jego chód...
Napisano Ponad rok temu
No wiesz,jak bedziesz w jego wieku i bedziesz mial tyle lat na tatami, to tez nie bedziesz potrzebowal walic showmenstwa.Mówimy o tym samym Tamurze? Ja byłem kiedyś na starzu i odniosłem wrażenie że to jakieś Tai Chi. Ale faktem, jest techniki wykręcone były. W ogóle podobało mi się to co facet miał do pokazania/powiedzenia.
To jest jeden z najgenialniejszych aikidokow jakich spotkalem.
wybacz im, nie wiedza co czynia :wink: Oni sa ciagle w fazie nasladowania, doslownego kopiowania kazdej techniki, a sensei przeciez pokazuje ogolne zasady.Jedno mnie rozwaliło: Tamura ma swoje lata i nie chodzi tak jak przystało na jego wiek. A na seminarium sporo ludzi próbowało naśladować jego chód...
Mysla ze jak beda nasladowac jego sposob chodzenia czy postawe, to nagle beda mogli robic to co on..........hehehe
Napisano Ponad rok temu
No Horst robi tak. To jego sztandarowa technika.
To mi raczej przypomina iriminage Ch.Tissier 8)
Napisano Ponad rok temu
Toć napisałem, że mi sie podobało. A co do walenia szołmenstwa, to bym tego tak nie demonizował, bo weźmy na ten przykład takiego Tisser. On swoim szołmenstwem zaraża kupę ludzi aikido i w związku z tym odwala kawał dobrej robotyNo wiesz,jak bedziesz w jego wieku i bedziesz mial tyle lat na tatami, to tez nie bedziesz potrzebowal walic showmenstwa.
Mówimy o tym samym Tamurze? Ja byłem kiedyś na starzu i odniosłem wrażenie że to jakieś Tai Chi. Ale faktem, jest techniki wykręcone były. W ogóle podobało mi się to co facet miał do pokazania/powiedzenia.
To jest jeden z najgenialniejszych aikidokow jakich spotkalem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
EEEeeee... a ja bym raczej stwierdził ze oszołomów tworzy lub przyciaga jedyna tajemna ścieszka rozwoju, "prawdziwy przekaz" i tym podobne ściemy 8)Showmenstwo tworzy oszolomow. Dziekujemy bardzo za taki "rozwoj" aikido :roll: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Własnie dzisiaj rano wrocilem z kolejnego stazu...w Austrii w Salzburgu...
Kawal drogi... (ok. 1000 km ze Szczecina...)... ale za to po dobrych drogach...
Na stazu byli Aikidocy z Austrii, Niemiec, Włoch, Wegier, Czech, Slowacji, Romunii, Francji, Rosji, Ukrainy, Lotwy.....z Polski Bylem tylko ja i koles z Czech, ktory jest Polakiem a tam mieszka...bylo chyba z 200-300 osob... (nie lieczylem dokladnie..hehehe ale tak na oko...
Byly 2 treningi kazdy po 3 godz...
hmm.. Ale jakos lepsiejsze treningi byly we Francji i w Luxembourgu (chociaz tylko po 2 godz. i w Luxembourgu ezgaminy byly nedzne...)
Jak zwykle mozna bylo sie sporo nauczyc od Sensei (kolejna cegielka w nauce aikido..hehehe..alebo raczej kawal kamienia.... )
ale zdarzali sie goscie ktorzy robili swoje a nie to co pokazywal sensei..(zdarzyl mi sie taki wypadek ze cwiczylem z gosciem ktory widzial ze sensei pokazywal i wykonywal inaczej (bo w "powietrzu" cwiczyl prawidlowo...) ale jak tylko zaczelismy cwiczyc...to on znow swoje...a jak Sensei podszedl blizej i gosc zobaczyl ze sie patrzy co robimy to wtedy on przestawal robic i ja wykonywalem techniki...a jak gosc nie widzial ze sensei patrzy to widzialem mine sensei, ktora powiedziala wiecej niz slowa na temat tego co robi...
ale tacy ludzie zdarzaja sie wszedzie...i pewnie tylko mialem pecha ze z nim cwiczylem....
W kazdym razie traktuje bardzo pozytywnie ten staz i staram sie jak najwiecej nauczyc (z takim nastawieniem zawsze jezdze na staz z Tamura sensei....)..
Wkrotce bede mial fotki z tych stazy to w miare mozliwosci (to znaczy jak tylko je bede mial i bede mial chwilke na umieszczenie...) pokaze...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Hmmmm... Nie widzialem zeby Tamura sensei wykonywal w ten sposob techniki....ale byc moze robil wczesniej w ten sposob...(ja widzialem Sensei od 1989 r...)No Horst robi tak. To jego sztandarowa technika. I to ponoc mial podpatrzyc u Tamury sensei. Tamure widzialem 2 razy w zyciu, wiec nie udaje, ze jestem specem od jego aikido.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kolejna okazja do "superfotek" w Lesneven..... (chyba ze sie mocno spreze na Szwajcarie....).....
Napisano Ponad rok temu
Wiec zbiorowka...(siedze kolo sensei..)
teraz powiekszenie...
a tutaj sensei wlasnie chce mi urwac glowe.. ...
a tutaj z paluszkami u gory..hehe...
Pozdrawiam...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
gabaryty:)
- Ponad rok temu
-
staż z Etienne Leman Sensei 6 Dan Aikido - szczegóły ????
- Ponad rok temu
-
Staż z Fujimoto Sensei - zdjęcia
- Ponad rok temu
-
Struktura Shu, Ha, Ri i poznanie Shoshin - komentarze
- Ponad rok temu
-
Struktura Shu, Ha, Ri i poznanie Shoshin
- Ponad rok temu
-
Jak wyglądają u was treningi ??