Co dla slabych?
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanie dotyczy jakie ostrze polecilibyscie jako noz taktyczny dla osoby o slabszych rekach? Mam tu na mysli glebokosc wbicie noza we wszelaki material przy pchnieciach lub prostych uderzeniach czubkiem. Bo zakladam, ze testujacy takie noze to glownie faceci, ktorzy z racji sily nie czuja az tak duzych roznic, a chodzi mi o "folder" dla przecietnej kobiety.
Napisano Ponad rok temu
Ale wracajac do tematu, co przychodzi mi do glowy, to Extrema Ratio: Nemezis. Ewentualnie noże z ostrzem spear, które w pchnieciach spisuja sie nawet lepiej niz tanto np CQD MK2 lub MOD trident.
Napisano Ponad rok temu
No i jest lekki i nie zajmuje dużo miejsca.
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
albo
nie było mowy o folderach :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Vince - dzieki za modele. Moze z tym taktycznym lekko przesadzilem, ale jestem zainteresowany czyms w poblizu, choc raczej nie z tak dobrej stali.
Oficjalnie chodzilo mi glownie o porownanie, co bedzie latwiejsze do wbicia dla osoby o mniejszej sile, a nie o konkretne modele nozy, ale dziekuje za otrzymane modele jak i za kolejne sugestie.
I tym razem dopisze to, czego nie wstukalem poprzednio - prosze o ciut mniej ironii. Przeciez nie bede kupowal kozikow i nie bede kazal robic mojej testow, skoro chce jej zrobic niespodzianke.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyciąga, naciska przycisk i może ciąć dosłownie na oślep.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale nie zawsze moge z nia isc wszedzie i o kazdej porze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...to raczej proste pytanko, nic nie wbija się lepiej w mięcho od głowni obosiecznej 8) Clip-point też nieźle.... za to "tanto" robi największe spustoszenie przy pchnięciu / wspomniana gilotyna / Tylko, że ta "gilotyna" nie gilotynuje sama z siebie tylko siłą twojej łapy i stawia tu de facto największy opór. Niektóre "tanto" to niemal dłuta...no dobra chlopaki, modeli juz mam pod dostatkiem (Lord v. B. and Vince poklon ), ale dalej nie znam odpowiedzi na zadane pytanie: tanto czy point'y?
Na przykładzie: CS SRK penetruje lepiej od SC ReconTanto, ale ani jeden ani drugi nie mogą się równać ze sztyletem FS /ładna kopia wyfrezowana z jednego kawałka stali narzędziowej - coś a'la CR OnePiceRange, tyle że bez "schowka" :wink: , dzieło pewnego wrocławskiego knifemakera, unikat :wink: /
To tak jak z podkalibrowymi p.panc.: przebijalność wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do pola przekroju poprzecznego pocisku i wprost proporcjonalnie do masy&prędkości...no więc jeśli łapka słaba, to czubek musi być wąziutki :wink:
Napisano Ponad rok temu
energia kinetyczna zwieksza sie z proporcjonalnie do masy, ale prop. do kwadratu predkosci, dlatego pociski podkalibrowe przy srednicy kilku cm i masie ladnych kilku kilogramow (wolfram, uran) skonstuowano tak, aby osiagaly predkosci >1000m/s
a do samoobrony noza nie polecam... szczegolnie do pchniec - nawet kobieta poze dobrze i za mocno trafic gdzies, gdzie nie powinna powiedzmy ze jeszcze zle oceni zagrozenie... albo wrecz przeciwnie - zblokuje sie i nie bedzie w stanie go wyjac i uzyc.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Proszę o wybaczenie za brak "kwadratu" przy "prędkości" poklon , reszta się zgadza i rzeczywiście te p.panc. mają koło 30-40mm przy długości bliskej 0.5m /duże obciążenie na małym przekroju poprzecznym/. To tyle w kwestiach czołgowych. 8)a ten wroclawski knifemaker moze zrobic jakas kopie tego unikatowego FS?
energia kinetyczna zwieksza sie z proporcjonalnie do masy, ale prop. do kwadratu predkosci, dlatego pociski podkalibrowe przy srednicy kilku cm i masie ladnych kilku kilogramow (wolfram, uran) skonstuowano tak, aby osiagaly predkosci >1000m/s
a do samoobrony noza nie polecam... szczegolnie do pchniec - nawet kobieta poze dobrze i za mocno trafic gdzies, gdzie nie powinna powiedzmy ze jeszcze zle oceni zagrozenie... albo wrecz przeciwnie - zblokuje sie i nie bedzie w stanie go wyjac i uzyc.
pozdrawiam
Co do dziewcząt i noży, to się nie zgodzę, myślę, że to dla nich jedyna możliwość wyrównania szans w podbramkowej sytuacji...Najbardziej obawiałbym się tylko wspomnianych zahamowań "przed zrobieniem krzywdy" :? A BTW zauważyłem, że ze wszystkoch noży najbardziej kręcą je właśnie sztylety, można się tylo domyślać czemu :wink:
W sprawie knifemekera od FS 'OnePiceRange" mogę zapytać, ale obawiam się, że od kilku lat jest już nieczynny...
Pozdrawiam
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
nie calkiemrzeczywiście te p.panc. mają koło 30-40mm przy długości bliskej 0.5m /duże obciążenie na małym przekroju poprzecznym/. To tyle w kwestiach czołgowych. 8)
np. M829 uzywany w Abramsie ma rdzen o srednicy 28mm i dlugosci 615mm, predkosci wylotowe ok. 1700 m/s
Napisano Ponad rok temu
8) 8) 8) , no może wkońcu jakiś Strider czy MadDog wypuści na rynek sztylet p.panc. Tyle gadają o stalowym hardocore, no i gdzie on niby jest? No chociaż aby można było wieżę podważyć... A może p.panc. OTF - ciut mocniejsza sprężyna i...papierosnie calkiemrzeczywiście te p.panc. mają koło 30-40mm przy długości bliskej 0.5m /duże obciążenie na małym przekroju poprzecznym/. To tyle w kwestiach czołgowych. 8)
np. M829 uzywany w Abramsie ma rdzen o srednicy 28mm i dlugosci 615mm, predkosci wylotowe ok. 1700 m/s
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
:))
- Ponad rok temu
-
Stainless Steel - jakie to stale ?
- Ponad rok temu
-
Terzuola D/A Auto Claw Logo - allegro
- Ponad rok temu
-
Czapka emerson
- Ponad rok temu
-
Ale gadzet, bajer
- Ponad rok temu
-
a nóż się uda...
- Ponad rok temu
-
blokada BackLock
- Ponad rok temu
-
Obróbka stali D2 - czy dam radę we własnym zakresie?
- Ponad rok temu
-
Mechanika otwierania w nozach auto Microtecha
- Ponad rok temu
-
Delica kontra native
- Ponad rok temu