Sklep z tanimi iaito.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
posiadam 6pln ( nadodatek zostawiłem w spodniach roboczych) moze ktoś ma pomysł jak to rozmnożyć??
no oczywiscie żartuje
ale o Łańcutniku słyszałem juz bardzo dawno temu - to fakt, i o tym ze robi miecze doskonałej jakości
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaz obecnie sa juz wyrabiane stalowe iaito, ktorymi mozna ciac, aczkolwiek nie bardzo wiem czemu sie je klasyfikuje jako iaito?
Gdzie można kupić takie ostre iaito? Czy katany Cold Steel można zakwalifikować do tej grupy?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
takie tępe coś do ćwiczeń Iaido wyrabiane ze stopów różnych metali lekkich albo ze stali to jest iaito, niezależnie od materiału ponieważ z definicji jest przeznaczone do cięcia wyimaginowanego przeciwnika nie jest kute warstwowo ani hartowane i do cięcia nawet po naostrzeniu się nie nadaje. No chyba że jednorazowo i to ze sporym ryzykiem dla tnącego i otoczenia.
a takie ostre to się chyba nazywa shinken i terminem tym oznacza się taką "współcześnie wykonaną katanę"
przynajmniej ja to tak rozumiem. Jest ktoś kto moje zmieszanie może wyklarować? z góry dzięki
Napisano Ponad rok temu
Ja kupiłem practical katana w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mi się podoba, jak na tą cenę, jednak mój Sesei twierdzi że jest źle wyważona
(za bardzo ciągnie).
Ja nie wiem, bo jeszcze nie mam doświadczenia, jednak kilku moich kolegów kupiło miecz w sklepie "wojownik" na dworcu w Katowicach za około 500 zł.
Do trenowania iaido są ok (jak za tą cenę - zdanie mojego Sensei).
Rafian napisz cos wiecej o tych mieczach. Z tego co czytałem na stronce pewnego klubu w Katowicak, to są miecze stylizowane na treningowe! Wiesz coś konkretnego o tym sklepie???
Napisano Ponad rok temu
Ja kupiłem practical katana w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mi się podoba, jak na tą cenę, jednak mój Sesei twierdzi że jest źle wyważona
(za bardzo ciągnie).
Ja nie wiem, bo jeszcze nie mam doświadczenia, jednak kilku moich kolegów kupiło miecz w sklepie "wojownik" na dworcu w Katowicach za około 500 zł.
Do trenowania iaido są ok (jak za tą cenę - zdanie mojego Sensei).
Rafian napisz cos wiecej o tych mieczach. Z tego co czytałem na stronce pewnego klubu w Katowicak, to są miecze stylizowane na treningowe! Wiesz coś konkretnego o tym sklepie???
To temat o iaito, nie shinkenach
A co do sklepu goods.pl- zwykle nie było z nimi problemów, ale już dwa razy wysłali mi nie to co chciałem, dodatkowo shuriken i shoge przyszły pordzewiałe (shuriken lekko przy środu, shoge na łożyskach)... o tym, że shoge rozpadło się po 5 min treningu nawet nie wspomnę. Trudno stwierdzić, czy to ich wina, czy producenta.
Ostatnio na allegro pojawiły się tanie iaito za 299 zł. Dostałem ze sklepu Bushi porównanie go z trochę droższym (390) mieczem ozdobnym (ale nadającym się do machania itp.- ponoć). Ma którką, nie profilowaną rękojeść, dotego ta częśc któa trzyma ostrze jest dosyć cieńka. OStrzegam więc- nie kupujcie tych za 300... owszem, komenty są pozytywne, ale są wystawiane po odebraniu przesyłki. A wszystko może wyjść po kilku miesiącach. Jak ktoś chce te fotki z porównaniem, mogę wgrać na serw.
Napisano Ponad rok temu
I sprawa ze stalowymi iaito się wyjaśniła.........hmhmh......gdzie ja to widzialem...moze swordforum.com
Nazywają to tak po to, żeby nie używać nazwy shinken, która według nich oznacza wyłącznie katany wykonane wg starej japonskiej technologii.
Uczciwe postawienie sprawy. poklon
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Qrde, chętnie pomachałbym sobie takim mieczem tylko jest mały problem... na mieczach to ja się ni ch... nie znam. Co mi poradzicie czy do zabawy (tak żeby zobaczyć czy ten sport jest fajny) styknęła by mi taka replika katany z allegro za 100 złotych?(np. to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] )?? Z resztą bym sobie w salonie postawił Bo rozumiecie szkoda mi wydać 1000 na jakiś lepszy miecz, tym bardziej że japońskiego miecza nie miałem nigdy w rękach . Niestety nie mam ani jednego znajomego który by miał w posiadaniu chocierzby prawdziwe tanto
Na początkach zbieractwa broni kupiłem takie tanto. Pochwa jest sklejana taśmą klejącą, to co jest na pochwie i rękojeści jest przyklejone. Ten łańcuszek do zawieszania rozwalił się , bo tanto wisiało. Po kilku machnięciach ostrze lata. Z czasem nawet dokręcanie nie pomaga. Wkoncu spadł mi po raz kolejny na ziemię i tsuba pękła- była z jakiegoś słabego materiału. Ostrze nie ostrze, łatwo rdzewieje. Kup lepiej jakiś ozdobny za 200-300 zł. Na goods.pl są całkiem fajne, jak lubisz ostatniego samuraja albo kill bill to tam masz porządne miecze ozdobne. Takiim można trochę pomachać i się nie rozleci.
Napisano Ponad rok temu
tak sie sklada ze to ja sprzedaje te miecze po 300 i po 400:)Ostatnio na allegro pojawiły się tanie iaito za 299 zł{....} OStrzegam więc- nie kupujcie tych za 300... owszem, komenty są pozytywne, ale są wystawiane po odebraniu przesyłki. A wszystko może wyjść po kilku miesiącach. Jak ktoś chce te fotki z porównaniem, mogę wgrać na serw.
i oba nadaja sie do cwiczenia
te po 300 sa troche "brzydziej" wykonane, ale nadaja sie spokojnie
moi uczniowie cwicza juz takimi mieczami ponad poltorej roku
poza tym do sprzedazy jako miecze nadajace sie do treningu wystawilem oba modele dopiero po przetestowaniu w mojej grupie przez ok 3 miesiace
to tyle dla wyjasnienia
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
tak sie sklada ze to ja sprzedaje te miecze po 300 i po 400:)
Ostatnio na allegro pojawiły się tanie iaito za 299 zł{....} OStrzegam więc- nie kupujcie tych za 300... owszem, komenty są pozytywne, ale są wystawiane po odebraniu przesyłki. A wszystko może wyjść po kilku miesiącach. Jak ktoś chce te fotki z porównaniem, mogę wgrać na serw.
i oba nadaja sie do cwiczenia
te po 300 sa troche "brzydziej" wykonane, ale nadaja sie spokojnie
moi uczniowie cwicza juz takimi mieczami ponad poltorej roku
poza tym do sprzedazy jako miecze nadajace sie do treningu wystawilem oba modele dopiero po przetestowaniu w mojej grupie przez ok 3 miesiace
to tyle dla wyjasnienia
pozdrawiam
Te po 400 może i faktycznie nadają się do treningu (o ile mówimy o tych samych, nie wiem co tam sprzedajesz). Cóż machać można wszystkich, jednak to nie będzie to samo Sam osobiście mam dylemat jeżeli idzie o kupno iaito bo pieniedzy za wiele nie mam . Cóż to, że coś jest gorsze, nie ma wyprofilowanych rękojeści i takie tam rzeczy nie oznacza, że ćwiczyć się nie da. Ale będzie się gorzej ćwiczyło. noi z tego co pamiętam w tych tańszych iaito rękojeśc była zak rótka (23-25 bodaj cm). I kolejna sprawa- brak kołka mekugi. Bez tego w nie których sekcjach racze nie można ćwiczyć. Tak jest np. u mnie. Sam najchętniej kupiłbym któryś z twoich mieczy ale niestety... nie mogę. Muszę liczyć na to, że dostanę gdzieś używane iaito za 50%-70% ceny.
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio na allegro pojawiły się tanie iaito za 299 zł. Dostałem ze sklepu Bushi porównanie go z trochę droższym (390) mieczem ozdobnym (ale nadającym się do machania itp.- ponoć). Ma którką, nie profilowaną rękojeść, dotego ta częśc któa trzyma ostrze jest dosyć cieńka. OStrzegam więc- nie kupujcie tych za 300... owszem, komenty są pozytywne, ale są wystawiane po odebraniu przesyłki. A wszystko może wyjść po kilku miesiącach. Jak ktoś chce te fotki z porównaniem, mogę wgrać na serw.
co może wyjść po kilku miesiącach??
Macham takim prawie rok, nie jest najlepiej wyważony i ogolnie jest dużo gorszy niż taki za 2 tysiace , ale poza tym wydaje się oki.
W każdym razie z przerwą na wakacje jest używany niemal codziennie, zdałam z nim egzamin na 3 kyu..
tak się zastanawiam o co tu chodzi..
Napisano Ponad rok temu
Wez do reki prawdziwy najlepiej stary badz przynajmniej wspulczeny ale naprawde dobrze odkuty miecz. Porownaj, zrozumiesz.
Napisano Ponad rok temu
Wez do reki prawdziwy najlepiej stary badz przynajmniej wspulczeny ale naprawde dobrze odkuty miecz. Porownaj, zrozumiesz.
mialam w rece prawdziwy, wspolczesny naprawde dobrze odkuty miecz i to nie jeden, ale one nie kosztowaly 300 zl...
roznica jest kolosalna, ale poki co nie mam pieniedzy na te wlasciwe, dobrze odkute, kupilam gorszy , ale na moja kieszen, nie musze cwiczyc z bokkenem..
pytam co sie ma stac z tym gorszym po paru miesiacach
Napisano Ponad rok temu
Jesli jest zle wywazony bedzie ciazyl czubkiem do dolu, bedziesz wkladac duzo sily w jego poprawne zatrzymanie, przez co stawy beda narazone na wieksze przeciazenia. po miesiacu czy dwuch nic sie nie stanie (albo odrazu poczujesz bul nadgarstkow) ale po roku czy kilku latach moga dziac sie rozne zeczy, nie musza ale moga.
No i fundamentalna sprawa, zle wywazonym mieczem trudniej wykonuje sie techniki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
5 następnych tematów
-
Jak ćwiczyć realne cięcie mieczem?
- Ponad rok temu
-
Kto chciałby się uczyć kenjutsu we Wrocku?
- Ponad rok temu
-
Katori Shinto Ryu
- Ponad rok temu
-
cudze chwalicie .... (miecze)
- Ponad rok temu
-
Bushido - mit i legenda???
- Ponad rok temu