kontuzje i ochraniacze
Napisano Ponad rok temu
dzieki temu ze dostaniemy w orda kilka razy czegos sie nauczymy, czegos co potem mozna wykorzystac do obrony niekoniecznie w roda,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za to coś takiego już u nas było :-) poszły dwie armady w przeciwne strony...dwie osoby w roda kopną w przeciwne strony jednocześnie
Napisano Ponad rok temu
a jestes pewien ze nie chodzi o rzuchwe?No Formiga mial zepsuta szczeke 'z nogi' Calangopolamanych szczek? 8OAaa i jeszcze jedno... odnosnie szczek i takich tam. W naszej grupie bylo pare polamanych
Napisano Ponad rok temu
moim zdaniem dlatego ze metodologia nauczania jest słabo rozwinięta...Ja kiedyś słyszałem opinię, że capoeira to najbardziej urazowy sport walki.
Napisano Ponad rok temu
hmm... owszem, roda może się przerodzić w ring bokserski, ale to nie znaczy, że mamy do niej wchodzić od razu z takim założeniem.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem na ile to prawda, ale slyszalem ze kiedys na obozie letnim jeden z mestres wchodzac do roda saltem nie zmiescil sie w kole i polamal przednie zeby jakiejs dziewczynie Good luck A poza tym sam mialem rozwalona warge ze 2 razy ale to nic groznego wkoncu
[quote name="budo_Goliatus_"]nic tak nie denerwuje jak skaleczony palec, wogule nie da sie grac [/quote]
A jak abadki z krwi trudno doprac??
A co do ochraniaczy czy innych wspomagaczy to ostatnio zaczalem nosic tymczasowo sciagacze na kolana Mysle ze jesli troche pomoga to je odstawie za miesiac czy 1,5 ;P
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedy obserwowałem trening capoeira i oglądałem roda, to naprawdę się przeraziłem momentu gdy obaj zawodnicy weszliby z zamiarem trafienia się za wszelką cenę :?
Poprostu masakra, jeden cios może załatwić goscia na amen.
Ale, ale we wszystkich uderzanych stylach dobrze wykonany cios robi krzywdę, tylko do walki kontaktowej dopuszcza się np tylko niektóre ciosy, wprowadza formuły walk i odpowiednie osłony.
A ja widziałem, że w roda nie chodzi o trafienie przeciwnika sensu stricte.
I odbywa się to na zasadzie daleko posuniętego zaufania do "przeciwnika".
Budzi to moje wątpliwości, bez ochraniaczy, ale wprowadzenie ochraniaczy, napewno zmieniło by diametralnie charakter roda.
Napisano Ponad rok temu
że dostanie ktoś kto stoi obok???? No to wyraźne niedopatrzenia trenera chyba???Coś tu nie gra..
stojący w roda nie powinien być gapiem..
Napisano Ponad rok temu
A czy przypadkiem wieści o kontuzjach w capo nie dotyczyły wypadków związanych z akrobatyką...?Bo to co czasami ludzie robią-chodzenie po ścianach i takie inne matrixy...to może być urazowe
Wydaje mi sie ze kontuzji spowodowanych niefortunnym wykonananiem "powazniejszej" akrobacji jest nieduzo... Dzieje sie tak dlatego ze ludzie ktorzy sie za takowe biora sa pewni swoich umiejetnosci. A zapewne wszyscy ta pewnosc wyrabiali cwiczac ewolucje w warunkach bezpiecznych (czyt. materace, gabki, asekuracja kolegow).
Najgorsza kontuzje to wybity maly palec u nogi Boli jak cholera przez miesiac Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale to jeszcze nic mój brat skręcił sobie kark robiąc salto od ściany :?
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O O fuck skręcił kark? Ja pierdziel no to ostro, moze trzeba bylo materac pod sciane podlozyc? Wspolczoje.Mój kumpel miał wybity bark, do dziś go boli:wink:
Ale to jeszcze nic mój brat skręcił sobie kark robiąc salto od ściany :?
Napisano Ponad rok temu
Ale tak nawiązując do tematu to mi sie wydaje że też więcej wypadków się zdarza podczas akrobacji. Ale wkońcu w Roda też.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zakupy w zagranicznych sklepach internetowych
- Ponad rok temu
-
Quo Vadis, Capoeira?
- Ponad rok temu
-
Capoeira+...
- Ponad rok temu
-
capo vs. jiu jitsu
- Ponad rok temu
-
Odchodzenie ludzi od capo
- Ponad rok temu
-
Epizody capo
- Ponad rok temu
-
Capoeira w tramwaju ?
- Ponad rok temu
-
Film tvp2
- Ponad rok temu
-
Impreza Brazylijska 7 II Klub dziennikarza Warszawa
- Ponad rok temu
-
CZy po dwóch latach judo Nadaje sie na capoeira??
- Ponad rok temu