shorin-ryu
Napisano Ponad rok temu
co do łamania desek to owszem robi się je pod pokazy przede wszystkim, ale na pokaz nikt nie idzie jako "dziewica" na której poprzednio w dojo desek nie łamali. jasne, że nie robi się tego codziennie, bo skąd tyle desek brać i kto potem będzie zmiatał....
pozdr
art
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeśli odpowiesz, że popularyzować, to chyba tylko pokazami, bo jak inaczej? oflagować i pod URM?
łapanie katan to pikuś czytałem, że przed ciosem w płaszczyźnie poziomej goście bronili się tak, że uderzali dłonią w katanę, obniżając w ten sposób wysokość cięcia i przeskakiwali.
chciałbym ten numer zobaczyć...
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Przy całym szacunku do fechtunku, to akurat wsadziłbym między legendyłapanie katan to pikuś czytałem, że przed ciosem w płaszczyźnie poziomej goście bronili się tak, że uderzali dłonią w katanę, obniżając w ten sposób wysokość cięcia i przeskakiwali.
pozdr
Co d owątku o kobudo to należałoby go wrzucić do innego działu
Napisano Ponad rok temu
W Shorin-Ryu nie stosuje się specjalnego treningu łamania przedmiotów. Ich umiejętność to po prostu skutek wieloletniego treningu. A pokazy wiadomo że rządzą się swoimi prawami. łamanie przedmiotów jest bardzo widowiskowe i łatwo trafia do oglądających. Poza tym jeśli ktoś trenuje łamanie desek w Shorin-Ryu robi to raczej we własnym zakresie, poza tym Shorin-Ryu słynie raczej z pokazów łamania kijół baseballowych... Już kilka razy było to na Budo Gala w Eurosporcie.
Napisano Ponad rok temu
A być może W takim razie zwracam honor, jeśli został nadszarpnięty to przepraszam Ale w dalszym ciągu jestem zdania że Kazama nie powinien oceniać stylu na podstawie jednej osoby Z mojej strony tez koniec OTAndy, od tamtego czasu wiele, naprawde wiele rzeczy sie zmienilo.
I proszę o dalsze wypowiedzi osób zaznajomionych ze stylem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do tej pory mnie to nie interesowalo ale teraz chce wiedziec
Napisano Ponad rok temu
też nie bardzo wierzę w ten numer, ale czytałem w kilku miejscach i albo poważni ludzie powtarzają niepoważne bajki, albo coś w tym jest... chociaż zgadzam się, że szermierka japońska była na takim poziomie, że trudno sobie wyobrazić pokonanie samuraja gołymi rękoma.Przy całym szacunku do fechtunku, to akurat wsadziłbym między legendy
łapanie katan to pikuś czytałem, że przed ciosem w płaszczyźnie poziomej goście bronili się tak, że uderzali dłonią w katanę, obniżając w ten sposób wysokość cięcia i przeskakiwali.
pozdr
Co d owątku o kobudo to należałoby go wrzucić do innego działu
jest na okinawie muzeum sztuk walki. wiecie, czy mają swoją stronkę? czytałem że jest tam kilka fajnych eksponatów, ale mam problemy z odszukaniem fotek...
pozdr
art
Napisano Ponad rok temu
Druid - mam nadzieję, że to zdjęcie będzie odpowiedzią na pytanie dot. zawodów.
dowolny dobiór rękawic jak kilka osób pisało tylko w dojo. z tego co wiem na zawodach ochraniacze na pięść (nie rękawice), by ała na kracie kasku sobie nie zrobić...
nie rozumiem natomiast jednego. pisałeś że trenujesz shorin. nie wystawiacie zawodników na zawodach w Polsce, czy jeździcie na zawody bezpośrednio na Okinawę?
pozdrawiam
art
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdr poznań i inne miejsca.
art
Napisano Ponad rok temu
nowa formuła jest zaistne rewolucyjna. W moim odczuciu jeśli chodzi o kata to... bez komentarza natomiast jesli chodzi o kumite to przepisy poszły w dobrą stronę.
Zawody w kata odbywają się 27 marca natomiast w kumite bodajże 7 listopada ale głowy nie dam a pisze z pamięci.
jakie nowe przepisy?
generalnie zawody są (nowość) wyłącznie dla osób powyżej 16 roku życia.
jest podział na poniżej 1 i od 1 kyu.
nowe przepisy zostały wprowadzone w PL dlatego że nasi chcieli aby wyglądały tak samo jak we Francji.
jesli chodzi o kata to w eliminacjach wykonuje się dane kata. potem w finałach robi się inne kata i o zgrozo (co według mnie jest kompletnym... ekhm ten tego) bunkai. Więcej chyba na temat kata mówić nie trzeba.
jeśli chodzi o kumite to jest plus. Walka nie odbywa się w systemie punkt-stop tylko jest ciągła. Trwa 2 minuty i po tym czasie podsumowuje się ilość technik (nie wiem dokładnie o co w tym chodzi więc wole nie zmyślać) po czym następuje werdykt sędziowski. Jeśli chodzi o ubior to tez jest nowosc bo nie wolno zawijac rekawow. Do tego jako że weszliśmy w skład Polskiej Federacji Karate zostały wydane nowe legitymacje uczniowski/mistrzowskie a takze wprowadzono karte zawodnika.
jeśli chodzi o zawody to chyba tyle z nowości. przynajmniej na ten moment w mojej głowie tyle no, moze sobie przypomne more.
co do tych desek to ja osobiście na pokaz szedłem jak to zostało ujęte "jako dziewica".
Napisano Ponad rok temu
Napisz dlaczego nie podoba ci sie pomysl z bunkaj na zaodach ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do bunkai to złoże Ci propozycje: zróbmy zawody w wiązaniu pasa dobrze? kto ładniej zawiąże, będzie miał ładny węzełem, i takie same długości wasów dostanie puchar polski w noszeniu kimonka albo zróbmy zawody w wiązaniu butów. kto będzie miał ładniejszy węzełek ten dostanie puchar polski ok? rozumiesz o co mi chodzi w tych porównaniach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do kumite to ja ni wim, wolałbym się nie wypowiadać, nie czytałem dokładnie przepisow, rownie dobrze coś mogło mi umknąć
co do bunkai to złoże Ci propozycje: zróbmy zawody w wiązaniu pasa dobrze? kto ładniej zawiąże, będzie miał ładny węzełem, i takie same długości wasów dostanie puchar polski w noszeniu kimonka albo zróbmy zawody w wiązaniu butów. kto będzie miał ładniejszy węzełek ten dostanie puchar polski ok? rozumiesz o co mi chodzi w tych porównaniach?
Szczerze? Zupełnie nie rozumie
Predzej to porownanie przypisalbym samemu wykonywania kata choc i tak daleki jestem od tego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Big Jacques Sandulescu poparł Royame
- Ponad rok temu
-
karate dla ludzi w kwiecie wieku:-)
- Ponad rok temu
-