shorin-ryu
Napisano Ponad rok temu
chciałbym rozpocząć wątek dot shorin-ryu. jak wielou z Was go ćwiczy? gdzie? jakie są Wasze opinie, doświadczenia itp. słowem co komu przyjdzie do głowy, byle nie obrażało innych, bo po co?
pozdrawiam
art
Napisano Ponad rok temu
piszcie
art
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hejTo tam tylko jest kata ? bez kumite w full contakcie ?
kata są podstawą. kumite jest właśnie w full kontakcie. 2 techniki zabronione: krocze i wiązadła kolanowe. napięstniki osłaniają tylko zewnętrzną część dłoni, co umożliwia stosowanie dźwigni, rzutów itp, które w shorin-ryu są stylowe.
pozdrawiam
art
Napisano Ponad rok temu
dokładnie!czyli jednym słowem postawiono na skuteczność
po to na okinawie stworzono karate!
Napisano Ponad rok temu
pozdr
art
Napisano Ponad rok temu
Kata nie jest podstawą kumite, jeżeli już coś było podstawą czegoś to było dokładnie odwrotnie to kumite inspirowało kata.
A co do faktu, że małe piąstkówki mniej tłumią uderzenie to już oznacza, że jesteś kompletnym naiwniakiem. Spróbuj zaundować sobie strzała 12 uncjowymi rękawicami i zobaczysz czy się wytłumiło. Paradoksalnie okazuje, się że im większe rękawice tym tłumienie wcale nie mniejsze a jedynie szkody po formalnym zapoznaniu się twarzy z pięścią niklejsze. Wibracja przechodząca przez rękawice bokserską oddziaływuje równie destrukcyjnie na np. narządy wewnętrzne jak przyjęcie strzała gołą pięścią.
Lubie podejscie systemów które nie stawiają na sport i konkurencję tego typu, wszak tylko pod warunkiem, że szkolą do walki w inny sposób. Jeżeli tego elementu nie ma to nie można mówić o systemie walki. Amen.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pamiętaj, że masa rękawic działa na korzyść uderzającego
Właśnie sobie zaprzeczyłeś, gdyż poprzenio napisałeś że przy piąstkówkach efekt jest większy.
A już co do samego faktu zawartego w cytacie to się też istotnie zgodzić nie można.
Napisano Ponad rok temu
nie pisałem o "efektach", ale oddziaływaniu. użycie słowa "tłumienie" nie było najszczęśliwsze. i masz sporo racji negując je. chwilowo jednak nie przychodzi mi do głowy lepsze słowo na określenie zależności pomiedzy typem rękawicy, a jej "oddziaływaniem" jeśli masz znasz takie słowo to ja chętnie...
chodziło mi o to, że w piąstkówkach uderza się bardziej na punkt. każdy kto zwinął się po czystym strzale w splot, żołądek, czy wątrobę wie o co chodzi i z tego punktu widzenia efekt piąstkówek jest lepszy (nie twierdzę, że rękawica wyklucza możliwość takiego trafienia, chodzi o częstość statystyczną).
nie wiem czemu nie zgadzasz się z tezą, że im większa masa tym większy pęd i energia kinetyczna, a zatem siła. to podstawy fizyki i uprawiana dyscyplina nie ma nic do rzeczy.
pozdrawiam
art
Napisano Ponad rok temu
a slyszales o czyms takim jak ironia, sarkazm? bo to imo Szczena mial na mysli...dokładnie!czyli jednym słowem postawiono na skuteczność
po to na okinawie stworzono karate!
zgadzam się z Mariuszem. wszystko sależy od sensei'a. mnie również sensei Chinen przekonuje.
z czym cie tak przekonuje?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
a ironii nie złapałem, bo karate rzeczywiście stworzono dla skuteczności. to jak owa skuteczność jest realizowana, to już zależy od prowadzącego i ćwiczących.
pozdrawiam
a! i jeszcze jedno. fajnie byłoby, gdyby pojawił się wreszcie ktoś z shorin, tworząc ten wątek nie zamierzałem opiewać tego stylu, ale wysłuchać opinii. napisałem co mi się tu podoba, ale nie próbowałem nikogo do tego przekonywać. myślę, że najlepszy jest ten styl, który odpowiada ćwiczącemu.
pozdrawiam
art
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
analogicznie jest z kobietami. może to Cię "przekona"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mialem przyjemnosc korespondowac z jedna osoba ktora praktykowala shorin ryu od paru lat. Twierdzila ze nie jest tam polozony nacisk na sport, poniewaz to niszczy karate. Takze walka, sparingi sa wypaczeniem karate, i zaprzeczaja zalozeniom stylu.
Kazama, czy nick tej osoby nie zaczyna sie na "Y"?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Big Jacques Sandulescu poparł Royame
- Ponad rok temu
-
karate dla ludzi w kwiecie wieku:-)
- Ponad rok temu
-
bulwersacja egzaminem!!
- Ponad rok temu