Napisano Ponad rok temu
Re: Paul Vunak
Witam uprzejmie
Hmm. Sprawa z Kali Ilustrisimo przypomina mi BJJ kiedyś, kiedy jeden z rodziny Gracie wygrał pierwsze UFC, reszta nagle zaczęła trenować parter, bo poczuli respekt? - dzisiaj prawie każdy trenuje i rozwija swój parter + ...
W Kali Ilustrisimo stało się tak (o dwóch przypadkach słyszałem), jak w BJJ, ktoś (doświadczony Zawodnik i Instruktor) stanął do walki przeciw KI i przegrał i trenuje teraz KI.
Tomek i Michał napisali o osobach X, Y i Z i miało i ma to miejsce. Wspomniana osoba wytrwale nabywa wiedzę Kali Ilustrisimo. Dobry z niego 'businessman', bo jakby był Instruktorem, któremu zależy, by uczniowie posiadali wiedzę skuteczną, to nie uczyłby ich dalej nabytego wiele lat wcześniej stylu, który w konfrontacji z Kali Ilustrisimo legł w gruzach.
Każdy trenuje, co uważa za słuszne, jednak w dzisiejszych czasach unoszenie się dumą, że to co trenuję jest lepsze, bo ciężko jest zrezygnować i odrzucić swój cały dotychczasowy wysiłek, wylany pot i pogodzić się ze stratą pieniędzy na rzecz czegoś innego, jest bezsensu.
Trenuj, co chcesz. Nadejdzie dzień, że zaczniesz patrzeć na skuteczność i wtedy zmienisz poglądy.
Ja robię to dla siebie, jak już było na łamach forum wyśmiewane, według myśli i zasady: 'Trenuję, by nie musieć tego nigdy wykorzystać.'.
Dyskutowanie na forum do niczego nie prowadzi, tylko się wzajemnie denerwujecie i przekrzykujecie.
Z poważaniem
Mateusz Kiczela