Paul Vunak
Napisano Ponad rok temu
To Ty chcesz posparować u nas, nie moi uczniowie u Ciebie.
Gdybyś przyszedł na Sayoc, miałbyś okazję robić to do upadłego.
Nie chcesz przyjść na trening, to musisz poczekac do wiosny.
Napisano Ponad rok temu
Wracajac do pytania mrhole- polecam kasety szkoleniowe Hocka Hockheima. W wiekszosci są to sfilmowane jego seminaria, na których uczy metod walki nozem. Materiał jest bardzo przejrzysty i dobrze usystematyzowany.
Pozdrawiam, Thufir
To ten dosc mocno zbudowany amerykanin ktory lubi w militarnych ubiorach prezentowac techniki ?
Nie jestem pewien, czy myślimy o tym samym. Fecet nie jest juz pierwszej młodości ( ma koło 50), nie olśniewa szybkością ruchów, ani błyskotliwościa technik. Natomiast materiał nt. noża przedstawia w sposób bardzo systematyczny. Np. najpierw uczy ataku, potem obrony przed tym atakiem, potem co zrobić gdy przeciwnik zastosuje tą obronę itd. I widać, że się zna na rzeczy -przez 23 lata był policjantem i zna realia ulicy.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mialem stracha rozwiesic plakaty z anonsem : Grupa noza"
Jednak poprosilem o pomoc prawnika i moze cos da sie wymyslic z obejsciem albo np z podczepieniem sie do jakiegos zwiazku, szermierczego, kendo czy jakkolwiek zwal. (...) Liczy sie jednak tylko parasol ochronny i wyjscie z podziemia...Co Wy na to?
A czemu nie mozesz napisac "Zapraszam na zajecia Kali Illustrissimo"... Moze sie myle, ale nie sadze, by to jakas nagonke mialo wywolac.
Napisz, jak wygladaja Twoje treningi z Radkiem Sefcikiem. Jak go poznales, jak sie zaprosiles na jego trening? Jesli jedziesz z nim potrenowac, to po prostu wpadasz na jego normalne treningi, bierzesz udzial w seminariach czy sa to prywatne zajecia? Jak wyglada taki trening? W jaki sposob cwiczy sie podstawowe techniki ? Robicie jakies drille? Uczycie sie jakichs blokow czy tez walka polega raczej na kontroli dystansu i probie jak najszybszego uderzenia nozem? Uzywacie duzo ciec (jak u Cucciego) czy stawiacie na pchniecia? Jak wyglada pozycja do walki (garda) w Illustrissimo? Macie duzo sparringow? Czy podczas sparringu "dobrze widziane" jest improwizowanie - czy mozna np. podciac, kopnac itp.
Jakis czas temu podawales linka do clipa ze sparringu Floro - moje wrazenie bylo takie, ze w walce jego nastawienie bylo takie, by od razu razic w jak najbardziej niszczacy sposob - wykorzystac luke w obronie podczas skracania dystansu i wchodzic wtedy z wlasnym atakiem - celem byl chyba tulow lub szyja - juz nie pamietam. Roznica w podejsciu Cucciego (jak mi sie zdaje) jest taka, ze Cucci radzi pozostawac poza zasiegiem i razic to co jest dostepne - czyli np. reke. Jego taktyka jest o wiele bardziej defensywana.
Mozesz to skomentowac? Co jest zlego w podejsciu Cucciego, co jest dobre w podejsciu Floro? Czemu jedno dziala dla Ciebie, a drugie nie?
Chcialbym Cie sprowokowac do opisania Twojego stylu i treningu, dlatego to pisze...
Napisano Ponad rok temu
mozecie podac ten link do sparringu? Haqqax?
"Jakis czas temu podawales linka do clipa ze sparringu Floro -" - o ten sparing mi chodzi
Napisano Ponad rok temu
Za same plakaty to moze i nic by sie nie stalo, chociaz jest to jakas forma upublicznienia. A ze upublicznienia nie sa nieraz zdrowe o tym przekonal sie ostatnio Jakubek.A czemu nie mozesz napisac "Zapraszam na zajecia Kali Illustrissimo"... Moze sie myle, ale nie sadze, by to jakas nagonke mialo wywolac.
Moje treningi z Radkiem odbywaja sie w grupie trzyosobowej: Radek, Mateusz i ja.Napisz, jak wygladaja Twoje treningi z Radkiem Sefcikiem. Jak go poznales, jak sie zaprosiles na jego trening? Jesli jedziesz z nim potrenowac, to po prostu wpadasz na jego normalne treningi, bierzesz udzial w seminariach czy sa to prywatne zajecia?
Nie ma drilli znanych np z Inosanto. Metoda treningowe to sparing zadaniowy. Tak, najbezpieczniej jest bronic kontrolujac dystans, chociaz do bliskiego dystansu takze sie wchodzi ale to raczej loteria. No i wyglada to troche inaczej niz w Inosanto. Blok jest robiony raczej calym cialem z presja w przod i konczy sie akcja.Robicie jakies drille? Uczycie sie jakichs blokow czy tez walka polega raczej na kontroli dystansu i probie jak najszybszego uderzenia nozem? Uzywacie duzo ciec (jak u Cucciego) czy stawiacie na pchniecia? Jak wyglada pozycja do walki (garda) w Illustrissimo? Macie duzo sparringow? Czy podczas sparringu "dobrze widziane" jest improwizowanie - czy mozna np. podciac, kopnac itp.
Czy w czasie sparingu jest mile widziane kopanie i uderzanie? My sparujemy z nastawieniem na ostrze a przy ostrzu uderzenia nie sa za bezpieczne. Chyba ze w krotkim dystansie - jednak na to zazwyczaj nie ma czasu. W Ilustrisimo definitywnie uzywa sie pchniec - 99%
U podstaw koncepcji Cucciego, Inosanto czy Vunaka (cwicza to samo) lezy "defang the snake" czyli rozbrojenie weza czyli atakowanie w pierwszej kolejnosci uzbrojonej konczyny. W Ilustrisimo nie stosuje sie tej zasady. Ataki skierowane sa w wazne organy: glowa, szyja, serce, watroba itd Tak zwane "kill shoty". W Ilustrisimo takze pozostaje sie poza zasiegiem no i oczywiscie jak ktos wystawi lape to tez ciachne ale nie jest to zasada jak w Inosanto. W Ilustrisimo jest zupelnie odmienna praca nog niz w Inosanto.Jakis czas temu podawales linka do clipa ze sparringu Floro - moje wrazenie bylo takie, ze w walce jego nastawienie bylo takie, by od razu razic w jak najbardziej niszczacy sposob - wykorzystac luke w obronie podczas skracania dystansu i wchodzic wtedy z wlasnym atakiem - celem byl chyba tulow lub szyja - juz nie pamietam. Roznica w podejsciu Cucciego (jak mi sie zdaje) jest taka, ze Cucci radzi pozostawac poza zasiegiem i razic to co jest dostepne - czyli np. reke. Jego taktyka jest o wiele bardziej defensywana.
Nie wiem co jest zlego w podejsciu Cucciego. Dla mnie poprostu lepiej przyswajalne jest Ilustrisimo. Czlowiek ktory przecwiczyl dwa tygodnie z Floro zabil mnie 20 razy w ciagu 3 minut. To bylo dla mnie wykladnikiem.Mozesz to skomentowac? Co jest zlego w podejsciu Cucciego, co jest dobre w podejsciu Floro? Czemu jedno dziala dla Ciebie, a drugie nie?
Czlowiek ktory cwiczyl wiele odmian Kali - Roy Harris - zostal zrobiony jak dzieciach przez Macapagala, ktory jest od niego duzoo starszy. Przykladow moznaby mnozyc....
Chcialbym dodac jeszcze tylko jedno. Nie uwazam, ze Ilustrsimo jest najlepsze na swiecie. Jest najlepsze z tego z czym sie do tej pory spotkalem, jest najlepsze z tego z czym do tej pory spotkal sie Radek, jest najlepsze z tego z czym do tej pory spotkal sie Roy Harris, jest wreszcie najlepsze z tego z czym spotkalo sie wielu instruktorow FMA, ktorzy mieli okazje spotkac sie z Rayem Floro w USA w zeszlym roku. Moze kiedys spotkam sie z podejsciem, ktore okaze sie rownie dobre albo lepsze i wtedy bede cwiczyc co innego...
Mysle ze w koncu dojdzie do tego z czym mamy do czynienia w MMA. Sparingi wyselekcjonowaly pewne SW ktore sa najlepsze w okreslonym dystansie. Mysle ze jesli dojdzie do takiego Mix Knife Fighting to Ilustrisimo bedzie pelnic w nim role odpowiednio wazna co BJJ w MMA.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
>Mar.: nie mam gdzie trenowac walki nozem
czego sie spodziewalem? chociazby tego, ze wytlumaczy postawe w walce, podstawowe ciecia i bloki... np 2 bloki do zastosowania na kazde ciecie - skoro pokazuje 5 ciec to byloby 10 blokow..
no i do tego troche wiecej technik.. i to takich prostych - bez dzwigni..
co jeszcze?
bo ja wiem.. kilka technik zarowno ataku jak i obrony..
no i te nieszczesne flow drills - 3-4 kombinacje - nic wyczukanego
tego sie spodziewalem
To wszystko powinno znajdowac sie w Cuccim. Tak naprawde lej na wszystko czego sam nie doswiadczyles(nie byles, nie widziales - nie wiesz...). Ktos najpierw po czym jedzie a pozniej sam nie wie dlaczego??
>sa moze jeszcze jakies inne materialy do zdobycia w necie? mozecie podac jakies namiary?
Sa jakies ksiazki Animala po angielsku(kiedys gdzies ladowalem na ftp'a) i troche innych materialow. Poszukaj przez linki na;
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Znajdziesz tam troche ciekawych materialow... No i zapraszam Ciebie jesli sie kiedys zdecydujesz na FMA do Jablonowa na seminarium DP. Nikt Ci noza na wstepie nie pokaze (napewno nie Pawel) ale jesli bedziesz wytrwaly...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To chyba bylo o mnieTak naprawde lej na wszystko czego sam nie doswiadczyles(nie byles, nie widziales - nie wiesz...). Ktos najpierw po czym jedzie a pozniej sam nie wie dlaczego??
Nie potrafie wytlumaczyc dlaczego rzeczy z Inosanto (to co robi Cucci) nie dzialaja w walce przeciw np Ilustrisimo. Moze dlatego, ze w Ilustrisimo kazdy atak zaczyna sie tak samo nie zaleznie od plaszczyzny i ciezko jest trafic reke z nozem? Dodajac do tego zwody, robi sie to jeszcze trudniejsze...a dodajac presje na przeciwnika - niemozliwe?
I tyle...
Napisano Ponad rok temu
To bylo zbyt dawno... Moze Kenjiro Ci pomoze, on zapodal ten filmik pierwotnie.mozecie podac ten link do sparringu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
KI jest dość konkretne w nauczaniu, dlatego liczba godzin nie może być do końca porównywalna z czasem spędzonym na trenowaniu innych systemów.
Z drugiej strony: nie nalezy deprecjonować innych metod treningowych, bo w walce różnie bywa.
Dlatego zapraszam do Warszawy na Ligę.
Ilustrisimo rzeczywiście jest inne, głównie z powodów "historycznych". Nie jest to system, który był szeroko znany, nie wypracowano więc zbyt wiele przeciwko niemu strategii.
Dodatkowo: Ilustrisimo i Floro Fighting System to niedokładnie to samo...
Defang the snake jest strategią odrzuconą nie tylko przez Ray'a Floro, ale także przez Sayoc. Można wiele dyskutować na ten temat, ale sens cięcia się po rękach w corto, gdy walka toczy się o życie, jest co najmniej trudny do uchwycenia...
Co innego z maczetą - tutaj nawet w KI można spotkac te techniki, ale nie dotyczy to systemu Ray'a (Kenjiro: przekaz od Krishny G., który ćwiczył KI z Macapagalem i Romo).
Istotą FMA zawsze była prostota i absorbcja uzytecznych rzeczy. Dotyczy to wszystkich FMA, nawet jesli trochę zagalopowały się w kolekcjonowaniu technik :wink:
Napisano Ponad rok temu
teraz potrafie doszukac sie roznych rzeczy (zadnych tajemnic) ktore sa oczywiste, ale wczesniej ich sobie nie zwerbalizowalem..
podczas jakiegos seminarium to dopiero mozna by wyniesc wiele rzeczy..
teraz uwazam ze vunak - ta szkoleniowka jest taka mizerna, ale sa na niej podstawy. zgodnie z zasada JKD.. zadnych form - czysty soparing - samodoskonalenie sie..
Napisano Ponad rok temu
wracam do tematu.. bo troszke od tamtego czasu posparowalem...
teraz potrafie doszukac sie roznych rzeczy (zadnych tajemnic) ktore sa oczywiste, ale wczesniej ich sobie nie zwerbalizowalem..
podczas jakiegos seminarium to dopiero mozna by wyniesc wiele rzeczy..
teraz uwazam ze vunak - ta szkoleniowka jest taka mizerna, ale sa na niej podstawy. zgodnie z zasada JKD.. zadnych form - czysty soparing - samodoskonalenie sie..
Chyba nie do konca rozumiesz zasade (podejscie do nauczania walki) w JKD :roll:
Napisano Ponad rok temu
mogle m to wszystko zle zrozumiec.. ale to nie ten temat
(w JKD podobno stosuje sie to co skuteczne.. czyli kazdy nauczyciel moze odbierac JKD na swoj sposob.. i preferowac rozne rodzaje technik - tak ja to rozumiem - ale nie bede sie klocil ze to jest sluszne rozumowanie.. jak cos to na priva wal)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a wiec masz raczej [pewnosc ze uczy z doscwiadczenia
a ze wiekszosc co wie jest od Vunaka a to co wie vunak od Guru Dana
to kolko sie zamyka
wszystko i tak zalezyod noza
jak walczysz wielkim bowie to nie bedziesz walczyl jak folderkiem
alblo navaha czy innym wynalazkiem
Napisano Ponad rok temu
Zapraszamy na międzystylowe sparingi nożowe w Wawie
Bez konieczności uiszczania składki przed pierwszymi zajęciami
Tak naprawdę to grupa jest w ogóle free (opłaty)
GRUPA Pola Mokotowskie
Adam D (też byłeś, ale miałeś kontuzję i nie mogłeś sparować ) zapraszamy ponownie.
Apropopopo...
Sparing Floro z Radkiem mnie (KI a właściwie FFS), co najmniej mnie zadziwił. Dziwna koncepcja poruszania i ataku. Ale pewnie jest mnóstwo dobrych rzeczy których nie znam.
Pytanie do Kenjiro:
Organizujecie jakis staż z RS w Posce? Jeśli tak (oby) to czy jest mozliwy sparing z nim? (nóz, pałka)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
PS Zawsze mozesz posparowac ze mna albo z ktoryms z moich chlopakow...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kendo vs FMA
- Ponad rok temu
-
Walka nożem Marines, US army, komandosów...
- Ponad rok temu
-
wiatrówka CZ wzor 47
- Ponad rok temu
-
kubotany
- Ponad rok temu
-
Czym sparujecie?
- Ponad rok temu
-
Muzyka w sztukach walki (FMA)