Aikido Nishio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powiem tylko, że skoro sie nie spotkałes to nie masz pojecia oczym piszesz(ze ja tego wczesniej nie widzialem).. Jeśli chodzi o chwyty to w Yoshinkan przewarznie stosuje się chwyty gyaku (lewa za prawą (ręka) i przeciwne nogi)) w nishio nie sptkałem się z uchwytem po przekątnej.
Napisano Ponad rok temu
Powiem tylko, że skoro sie nie spotkałes to nie masz pojecia oczym piszesz(ze ja tego wczesniej nie widzialem).. Jeśli chodzi o chwyty to w Yoshinkan przewarznie stosuje się chwyty gyaku (lewa za prawą (ręka) i przeciwne nogi)) w nishio nie sptkałem się z uchwytem po przekątnej.
A według mnie jeżeli się nie spotkał, tzn że nigdy podczas treningu Nishio nie ćwiczył takiego ataku, no i że mu tego nie prezentował żaden instruktor, ale wszystko zależy od interpretacji...
. Jeśli chodzi o chwyty to w Yoshinkan przewarznie stosuje się chwyty gyaku (lewa za prawą (ręka) i przeciwne nogi))
Napisano Ponad rok temu
Powiem tylko, że skoro sie nie spotkałes to nie masz pojecia oczym piszesz(ze ja tego wczesniej nie widzialem).
A ja powiem, że zgadzam się z eezme - również ćwiczę Nishio Aikido i nie spotkałem się podczas ćwiczeń z ustawieniem prawa noga i (jednocześnie) lewa ręka...
Może to wina mojego krótkiego treningu (4 m-ce), ale było nam tłumaczone, że takie ustawienie jest... nielogiczne (chodziło, zdaje się, o równowagę atakującego).
P.S. Zanshin - Ty trenujesz u braci Wodarczyków:?:
Napisano Ponad rok temu
tego sie chyba wogole nie stosujeprawa noga i (jednocześnie) lewa ręka
hmm skrot myslowy jakis? wogole jakies takie to zaplataneJeśli chodzi o chwyty to w Yoshinkan przewarznie stosuje się chwyty gyaku (lewa za prawą (ręka) i przeciwne nogi)) w nishio nie sptkałem się z uchwytem po przekątnej.
w gyaku hanmi jest prawa-prawa lub lewa-lewa i z nogami oczywiscie tak samo :roll:
Napisano Ponad rok temu
A i zaufaj mi ze wiem co mowie( nie powiem do kogo)
Napisano Ponad rok temu
1-eezme teraz dopiero napisales tk ze rozumiem oco Tobie chodzi
2-W Nishio Aikido sa ataki z ai-hanmi jak i z gyaku-hanmi
(na 6 kyu jest na egzaminie atak z ai hanmi katate tori: ikkyo, kote gaeshi, shiho nage, irimi nage)
Byc moze zle zrozumialem poprzednie napisane wiadomosci jesli tak to sorka.
Napisano Ponad rok temu
na pierwsze wykonanie shihonage (w yoshinkan nazywa sie shihonage ichi- czyli po prostu shihonage omote w nishio, z róznicą w krokach i uderzeniu oczywiście).
Tak po za wszystkim nasumneły mi sie takie jeszecze wnisoki:
Ludzie z yoshinkan nie zrozumieją intencji tori z nishio natomiast na odwrót bez problemu, miałem tego przykład całkiem niedawno, gubiac sie dlatego że w yoshinkan jak już napisałem wcześniej techniki są nieco krotsze. Gdy uke atakuje a tori zaczyna poruszać się do przodu ogólnie powstaje chaos i masa nie porozumien.
Napisano Ponad rok temu
Zeby bylo jasne:
1-eezme teraz dopiero napisales tk ze rozumiem oco Tobie chodzi
2-W Nishio Aikido sa ataki z ai-hanmi jak i z gyaku-hanmi
(na 6 kyu jest na egzaminie atak z ai hanmi katate tori: ikkyo, kote gaeshi, shiho nage, irimi nage)
Byc moze zle zrozumialem poprzednie napisane wiadomosci jesli tak to sorka.
Jak najbardziej się zgadzam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
P.S. Zanshin - Ty trenujesz u braci Wodarczyków:?:
Trenuję u Jacka, Krzysztof prowadzi w Tarnowskich Górach, dla mnie trochę za daleko.
Napisano Ponad rok temu
Khem - trenujesz może w Katowicach? Ja akurat odwiedzam dojo'a i w Katowicach i T-G, więc... może jakiś sparring? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Iciiiii....bo zaraz Szczepan powie, że w aikido nie ma sparingów.
Napisano Ponad rok temu
Ekhm...Steve, czyżbyśmy ćwiczyli razem na Giszowcu??
Ależ wszystko na to wskazuje, Zanshin!
Erm - może podaj jakieś namiary prywatne, bo coś mi się zdaje, że zaraz boski palec naszego moda na nas może się zatrzymać, a wtedy... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
tam w opisie stoi
Part one covers the complete series of gyakuhanmi katatedori techniques. The techniques demonstrated include: kaitennage, ikkyo, nikyo, sankyo, shihonage, yonkyo, iriminage, kotegaeshi, sotomakikomi.
Part two of the Nishio Aikido videotape collection covers the entire aihanmi katatedori series in great depth. The following techniques are demonstrated and explained: joho kaiten, ikkyo, shihonage, nikyo, iriminage, kotegaeshi, sankyo.
Napisano Ponad rok temu
Noooo... Oni mowili, Wodzu.... Ale to kalumnie i pomowienia bylyNo są z aihanmi, a kto mówił, że nie ma?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Dystans
2. Rozumienie prawidlowosci ataku
3. Zejscie z linii ataku
4. Rola atemi
5. Wychylenie przeciwnika
6. Oparcie ruchu na cieciach mieczem
7. Przelozenie technik recznych na jo i boken
8. Swoista praca mieczem i jo
9. Taktyka obrony
10. Praca uke
11. I wiele innych...
Kazda z tych roznic to osobny temat na kilka godzin :-)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czym dla was jest Aikido?
- Ponad rok temu
-
tango argentynskie
- Ponad rok temu
-
20 procent skuteczności wg Fiodora.