Ostrzałka Gerber- czy to ostrzy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zakup nie wart świeczki nawet za te 19zł - zasadniczo lepiej zakupić coś a-la Lansky Pocket Crock Stick, Gatco Micro-X (jeżeli chce się tanio, kieszonkowo i rozsądnie), albo inną ostrzałkę "prętową". Przy ostrzałce tego typu można spokojnie przeciągnąć całą krawędzią tnącą noża po pręcie i doprowadzić do stanu golenia
Kieszonkowo polecam osobiście zestaw Gatco TriStep Sharpener i Lansky Dog Bone.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
To nabyłem ją drogą kupna parę miesięcy temu.
Sprzedają toto jako Gerber ale o dziwo, na mojej stoi napisane jak wół: Fiskars. Ale wygląda dokładnie identycznie. Używam jej do ostrzenia tępych scyzoryków krewnym i znajomym królika, wyprowadzania ostrza w Leathermanie po użyciu krzesiwka, a nawet do podostrzenia SRK w lesie.
Efektu golenia nie udało się jak narazie uzyskać , ale za to można naprawdę szybko doprowadzić tępą krawędź do przyzwoitego stanu. Swobodnie wiszącą w powietrzu kartkę A4 potniesz na strzępy bez zadziorów na krawędzi cięcia.
Skrobaniem nie da się jednak zastąpić na dłuzszą metę porządnego ostrzenia, więc traktuję Fiskarsa jako kieszonkowy dodatek do EDC i miły gadżet
Napisano Ponad rok temu
postąpiono przy siekierkach i saperkach dawne Gerbery to dzisiaj
Fiskarsy). Jest to idealny produkt na "wyjazdy", gdzie nie ma warunków
do precyzyjnego ostrzenia. Ustalony fabrycznie kąt ostrzenia na 25 stopni
sprawdza się dobrze w wielu "folderach",a 2 niezależne gradacje "corose"
i "fine" dają możliwość łatwego doprowadzenia do stanu używalności
nawet bardzo stępionego noża. Jest to bardzo dobra ostrzałka dla osób
dopiero co zaczynających zabawę z ostrzeniem (brak możliwości zjechania
z kąta ostrzenia).
Ogólnie - najlepsza ostrzałka w swojej grupie cenowej.
Napisano Ponad rok temu
W moim przypadku od nowości ostrzałka prosiła się o krytykę:
* ostrze ślizgało się po krawędziach ścierających (było przygotowane do ostrzenia, odtłuszczone etc)
* przy "sporym" docisku (wówczas zaczynało się robic nieporęcznie), ostrzałka zaczynała zbierać, ale ostrze pozostawiało wiele do życzenia pod względem roboczym i estetycznym
Takie są moje odczucia ..... może było z nią coś nie tak (kupiona w "myśliwskim)
Napisano Ponad rok temu
A może jest sposób na otwarcie tego pudełka? Na razie nie ryzykowałem rozkładania, bo całość sprawia wrażenie solidnie zbudowanej kapsuły i szkoda by było to w cholerę połamać.
Napisano Ponad rok temu
Jak nóż ma inny kąt, to tylko podrapią głownię po bokach albo i nawt czasem przytępią nieco ostrze. Zależy od precyzji ostrzenia.
Zauważyłem, że nie wolno za bardzo dociskać, bo pręty zaczynają pracować, szczególnie w Gatco, gdzie są długie i mogą się wyginać w lekki łuk podczas naciśnięcia ostrzem.
Fiskarsa mile wspominam i chyba sobie odkupię, bo sprzedałem bratu. Gatco niechcący uszkodziłem w kieszeni (połamałem jeden pręcik o większym ziarnie ). Zapomniałem, że to ceramika ...
Sama konstrukcja jest bardzo solidna ... poza samymi prętami.
Osobiście na tych "X" i "V" ciągnę delikatnie od początku ostrza do czubeczka. Wtedy w większości przypadków udaje mi się odzyskać ostrość mało zużytego ostrza po kilkunastu lekkich przejazdach.
P.S. Gdzie w Polsce dostanę te "grubsze", ciemniejsze pręciki do małej MICRO-X Pocket-Sized Ceramic Sharpener. To chyba według producenta: 19008 gray, medium.
Ewentualnie kto coś niedługo kupuje za granicą i mógłby podłączyć ten drobiazg do swojego zamówinia ? (musi być w tym samym sklepie ofkors ...).
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Te ostrzałki typu "X" lub "V" służą raczej do podostrzania niezajeżdżonych ostrzy
Oj, nie... Lansky Tungsten Carbide potrafi bardzo ładnie "odnowić" ostrze...
A Fiskars naostrzył mojego Gerbera, tak, że mogłem się nim golić. Był tylko problem z czubkiem, którym musiał się zająć kamień.
Napisano Ponad rok temu
Świat Noży, a masz jakiś patent na czyszczenie prętów?
A może jest sposób na otwarcie tego pudełka?
Do czyszczenia najlepiej użyć starej szczoteczki do zębów.
Ja osobiście używam też pewnego fajnego wynalazku firmy A*F
(szwajcarski producent sprzętu dla zegarmistrzów) jest to
rodzaj długopisu w którym to "wkład" zrobiony jest z włókna
szklanego - bajer niesamowity, ale w Polsce niedostępny.
Obudowa ostrzałki jest sklejana, można ją otworzyć, ale tylko raz :roll:
Napisano Ponad rok temu
\ czy \/ ?
na fotkach zawsze widać jakby był tylko jeden pręt...
BTW na Allegro ktoś sprzedaje coś bardzo podobnego (to samo?) z logo firmy Lansky.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A jaki ten Gerber ma układ prętów:
\ czy \/ ?
X
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Arc-Lock a Axis Lock
- Ponad rok temu
-
154CM vs 440C
- Ponad rok temu
-
Allegro, oferty godne polecenia.
- Ponad rok temu
-
Do posiadaczy ColdSteel Peace Keeper- ow i nie tylko.
- Ponad rok temu
-
kupowanie za granicą
- Ponad rok temu
-
Cuda EDC czy Mini AFCK
- Ponad rok temu
-
FENOMEN SPYDERCO
- Ponad rok temu
-
italian stiletto (?)