Arc-Lock a Axis Lock
Napisano Ponad rok temu
pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrówka,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gdzieś czytałem że z axisem też można tak wyrzucaćostrze. zdaje sie że należy przesunać blokadę, machnać i w trakcie ruchu puścić dzyndzel... wtedy spręzynki troche napędzają ostrze... ale nie mam żadnych doświadczeńz tymi blokadami
oczywiście, że można i nic nie trzeba kombinować z puszczaniem dzyndzla - ostrze chodzi tak lekko, że otwiera się jak marzenie [trzeba raczej uważać,żeby nie robić tego za mocno]
BTW w axisie też przesunięcie blokady unosi lekko ostrze [jakieś 2-4 mm przy czubku, zależnie od długości ostrza]
Napisano Ponad rok temu
Co do arc-locka to wczoraj miałem okazję pobawić się jakimś 5" SOGiem, i rzeczywiście - wahadłowy ruch, wstępnie odchyla ostrze przy "odciągnięciu dzyndzla"
I tylko nie wiem czy to ta moja baba jest taka niefartowna, czy też może to coś nie tak z tą blokadą, ale otworzyła nóż "z nadgarstka" - a doświadczenie w tym pewne ma, bo otwiera tak swojego mini AFCK (co jest zadaniem dużo bardziej złożonym niż otwarcie 5" bydlęcia) - otworzyła ten nóż, i zacięła się w palec bo blokada nie załapała, i ostrze "wróciło" 8O :? Na szczęście powolutku i bez szczególnych atrakcji, skończyło się na najdalej trzech kroplach krwi
Arc tak ma?
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie jak w kazdym rodzaju noza trzeba nabrac wprawy :-) ale to kwestia czasu
jeszcze mala uwaga przy sogach zwalniajac arc locka w identyczny sposob mozna je zamykac a wiec plynnym ruchem nadgarstka jednakze w tym momencie trzeba go w odpowiednim czasie puscic bo noz zostanie nadal otwarty
ogolnie wydaje mi sie ze sa to blokady ktore dzialaja podobnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
kolo z bladeforum otwiera swojego 710 ... 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gkozi nie jestes cienki, a ten koles nic nie poluzowalmoże to ja jestem cienki ale podejrzewam,że ten kolo na filmie ma poluzowaną śrubkę albo wszytkie możliwe powierzchnie cierne polane jakimś super olejem
moze faktycznie cos mocno nasmarowal
a ta szybkosc to po prostu trening trening i jeszcze
raz trening :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no ja tez to robie troche bardziej zamaszyscienie chodzi o szybkość [sam tak potrafię ] tylko o minimalny ruch nadgarstka
ale pracuje nad tym pracuje
Napisano Ponad rok temu
Co do ruchu nadgarstka to jest wystarczający. Można otworzyć tak Aresa. Zwróćcie uwagę na ustawienie noża podczas wyrzucania ostrza. Ares pochylony odpowiednio sam się otwiera po odsunięciu kołka. Poza tym jest taki śmieszny efekt przyspieszenia dzięki kamerce internetowej, którą ten filmik nagrano.
CO do AFCK'a, to jak do mnie dojdzie to spróbuje...
gkozi słuszna uwaga łatwo jest otworzyć axisa "za mocno" w Aresie dość drażni mnie to stuknięcie o kołek stopujący (zagłusza kliknięcie blokady )
Dla mnie Axis RULES!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
154CM vs 440C
- Ponad rok temu
-
Allegro, oferty godne polecenia.
- Ponad rok temu
-
Do posiadaczy ColdSteel Peace Keeper- ow i nie tylko.
- Ponad rok temu
-
kupowanie za granicą
- Ponad rok temu
-
Cuda EDC czy Mini AFCK
- Ponad rok temu
-
FENOMEN SPYDERCO
- Ponad rok temu
-
italian stiletto (?)