Aikido + Jo
Napisano Ponad rok temu
Interesuje mnie jak często na treningach wykonujecie techniki z Jo (czy wogóle wykonujecie ) ? A przy okazji (zaznaczam że nie jest to moje główne pytanie, gdyż zauważyłem że wywołuje ono sporo kontrowersji na forum !!!) czy nie wydaje wam się że Aikidoka ( posiadający już pewne doświadczenie ) nie obronił by się gdyby miał w łapkach Jo (albo jakiś inny kijaszek) ? :-)
Pozdrawiam całą załogę forum :-)
Napisano Ponad rok temu
czy nie wydaje wam się że Aikidoka ( posiadający już pewne doświadczenie ) nie obronił by się gdyby miał w łapkach Jo (albo jakiś inny kijaszek) ? :-)
Czegoś tu nie kumam czy ten Aikidoka ma się obronić czy nie,bo z pytania mozna wnioskować dwojako
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie brzmi czy często ćwiczycie z Jo i czy generalnie podoba się wam ta broń. Niech pytanie o aikidoce (który miał się obronić :-) ) odejdzie w zapomnienie to była tylko luźna sugestia :-)
Napisano Ponad rok temu
Pzd.
Napisano Ponad rok temu
jo? minimum 1x w tygodniu.. max? no limit
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie bardzo lubie cwiczyc jo. Suburi sa ok, ale tak naprawde to uwielbiam kumijo -- czyli cwiczenia z partnerem. Cwiczymy jo dosc roznorodne, czesc cwiczen jest od Kanai sensei, czesc od Chiby sensei, a ostatnio Claude rozwija wlasne cwiczenia.
Przewaznie sa to kombinacje z atakami na 3 poziomach(chudan, gedan jodan), czasem tylko na jednym poziomie. Nie da rady tego opisac, ale jest bosko, szczegolnie jak sie jedzie na duzej szybkosci.
Poczatkujacy zaczynaja od twardego blokowania kazdego ataku. Wazne jest ze przyzwyczajaja sie do bardzo mocnych atakow. To pozwala im wypracowac prawidlowy sposob trzymania jo(np zeby nie mozna bylo wybic jo z rak) Potem, zamiast blokowania, nastepuje przekierunkowanie ataku oraz jednoczesnie slizga sie wlasne jo po jo atakujacym, zeby zaatakowac rece + centrum napastnika... Wreszcie zaczna sie "omijac" atak, czy to poprzez zmiane dystansu czy poprzez zmiane rytmu.
Wlasnie to slizganie oraz "omijanie" pozwalaja na wytworzenie otwarc w pozycji i w ataku, ktore sie wykorzystuje do wejscia w sfere przeciwnika zeby zadac konczace uderzenie.
Ostatnio zaczalem tez cwiczyc Shindo Munen ryu --- tam maja niezwykle ciekawa prace jo przeciw bokkenowi. Odjazd totalny.
Napisano Ponad rok temu
No widzisz a odsądzany przez ciebie kierunek Kobayashi ma to od początku :wink:Potem, zamiast blokowania, nastepuje przekierunkowanie ataku oraz jednoczesnie slizga sie wlasne jo po jo atakujacym, zeby zaatakowac rece + centrum napastnika... Wreszcie zaczna sie "omijac" atak, czy to poprzez zmiane dystansu czy poprzez zmiane rytmu.
Napisano Ponad rok temu
O! Moze jakies szczegoly/namiary w sieci? Ja cwiczylem Shindo Munen Ryu jako szkole iaido. Wyglada na to, ze nie wiedzialem o pozostalych aspektach...Ostatnio zaczalem tez cwiczyc Shindo Munen ryu --- tam maja niezwykle ciekawa prace jo przeciw bokkenowi. Odjazd totalny.
Napisano Ponad rok temu
Co maja, slizganie, czy omijanie? :wink:No widzisz a odsądzany przez ciebie kierunek Kobayashi ma to od początku :wink:
ja nie odsadzam(pffff co za slowo, smieszne...), tylko ich metodologia nauczania przewiduje pisanie pracy doktorskiej z literatury romantycznej przez ludzi zaczynajacych nauke pisania
Napisano Ponad rok temu
OOuupps powinno byc Shindo Muso ryu. Ale oni tez cwicza iaido.O! Moze jakies szczegoly/namiary w sieci? Ja cwiczylem Shindo Munen Ryu jako szkole iaido. Wyglada na to, ze nie wiedzialem o pozostalych aspektach...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
co znaczy "odjazd totalny" albo "jest bosko, szczegolnie jak sie jedzie na duzej szybkosci".
ja cwicze jo i bokken ale jeszcze nie mialem odjazdu. raczej jestem skoncentrowany bo mozna niezle oberwac.
co to znaczy duza szybkosc.
nie pisze tego postu drwiac sobie z Ciebie ale naprawde nie wiem co miales na mysli.
Napisano Ponad rok temu
My cwiczymy albo codziennie, albo co drugi dzien, zalezy jak sensei zarzadzi. Ostatnie 15 min treningu jest poswiecone na kije.
Szczepan a gdzie ćwiczysz (nazwa klubu, jakieś namiary) ?
Napisano Ponad rok temu
My cwiczymy albo codziennie, albo co drugi dzien, zalezy jak sensei zarzadzi. Ostatnie 15 min treningu jest poswiecone na kije.
Szczepan a gdzie ćwiczysz (nazwa klubu, jakieś namiary) ?
Szczepan to chyba gdzieś niedaleko Warszawki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A może wiecie czy w Wawie można się gdzieś zapisać na samo 'kobudo' (mam na myśłi naukę walki bronią np jo, bo, tonfa...) Ja znalazłem tylko szkoły Karate które oferują to jako dodatek.
A przepraszam znalazłem jeszcze Hakko Ryu Ju Jutsu (dwa treningi w tygodniu na jednym tylko sprzęt). Co o tym myśłicie ?
Zaznaczam że nie jestem jakimś wymiataczem i w Aikido mam dopiero 5kyu (1,5 roku) ale tak żeby się dokształcić to chyba niezły pomysł ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Lojalnosc
- Ponad rok temu
-
Samoobrona
- Ponad rok temu
-
spisek!!! :)
- Ponad rok temu
-
Video ze stazu z Kanai sensei
- Ponad rok temu
-
za co sprawiedliwie mozna byc wyrzuconym z dojo?
- Ponad rok temu
-
wyrzucona z dojo (sprawiedliwie)
- Ponad rok temu
-
Polscy Mistrzowie Aikido w sieci
- Ponad rok temu
-
piękna sztuka dla sztuki - o to chodzi
- Ponad rok temu
-
Sylwester w BUDOJO - zaproszenie