Czy ktoś orientuje się co to jest 'tenbo'

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po ksywceZostałem rozpoznany :-)
Czy ktoś orientuje się co to jest 'tenbo'
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze nie jestem wielki, 175 cm. Po drugie, zeby zbijac argumenty, to trzeba jeszcze zebys mial jakiekolwiek argumenty. To co piszesz to pustka, nic tam nie ma. Krytyka jest interesujaca, jesli masz cos do zaproponowania. Wtedy to jest intelektualnie stymulujace. A ty krytykujesz, a nic w zamian nie proponujesz. Jest to w pewnym sensie zrozumiale, biorac pod uwage poziom twego zaawansowania w aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyluzowany to jestem, takie teksty traktuje jak rozwiązywanie krzyżówki przy obiedzie, to tylko zabawa intelektualna.randall wyluzuj. papieros
nie musisz tlumaczyc tego co jest jasne.
Napisano Ponad rok temu
co do obszernego opisu na temat treningu z Jo to szczepanowi bardzo dziekuje. wiem oczym pisales. niestety ja tak dobrze Jo nie wladam dane mi bylo widziec i to nie jednokrotnie taka praktyke.
jesli Wy tak trenujecie to musze przyznac ze to dosc wysoki poziom.
w Polsce jest znikoma ilosc osob, ktorzy to potrafia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przewagą miecza jest to, że tnie, przewagą jo jest to, że jest lżejsze niż miecz i dłuższe.No tak zejscie albo wyprzedzenie ataku,tyle ze jo przeciw ken jakosc chyba slabo wyglada.....tzn. ten z ken na starcie ma duza przewage, co do
jakbyś nie ustawił miecza, zawsze jest możliwe uderzenie jego boku. Uderzenie z boku albo łamie, albo chociaż wygina miecz. Wbrew pozorom to bardzo delikatne narzędzie i kawał drewna może je uszkodzić."Dystans pozwalajacy na zgiecie(zlamanie miecza) jakies 30 cm wiekszy niz ten do nadgarstkow. " -to nie rozumiem jak chcesz złamac miecz drewnem - toc to szermierz musialbuy prawie ci miecz ulazyc sam bokiem co jest malo prawdopodobne....
Jo ma przewagę dystansu i też jest niebezpiecznym narzędziem."Dystans pozwaljacy zaatakowac glowe przeciwnika.
" -ciekawe cio mi sie wydaje ze nie bardzo ......ten z drugiej strony ma miecz i jak ty chcesz zaatakowc jego glowe ?????
Szczepan pisze o tym, że jak miecz jest w górze przed cięciem, to celem ataku jo są ręce od spodu, a gdy miecz jest w dole (po cięciu) to ręce atakuje się od góry"miecz spada w dol znad glowy " - ale kiedy ???? -jakie spadanie miecza ZNAD głowy
Napisano Ponad rok temu
Adam,No tak zejscie albo wyprzedzenie ataku,tyle ze jo przeciw ken jakosc chyba slabo wyglada.....tzn. ten z ken na starcie ma duza przewage, co do
"Dystans pozwalajacy na zgiecie(zlamanie miecza) jakies 30 cm wiekszy niz ten do nadgarstkow. " -to nie rozumiem jak chcesz złamac miecz drewnem - toc to szermierz musialbuy prawie ci miecz ulazyc sam bokiem co jest malo prawdopodobne....
"Dystans pozwaljacy zaatakowac glowe przeciwnika.
" -ciekawe cio mi sie wydaje ze nie bardzo ......ten z drugiej strony ma miecz i jak ty chcesz zaatakowc jego glowe ?????
"miecz spada w dol znad glowy " - ale kiedy ???? -jakie spadanie miecza ZNAD głowy
co to jo jakoś mnie nie przekonuje ........
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1 A skąd wiesz że złamanie miecza to pestka -złamałeś kiedyś? - to samo z czaszką. Ja uczę się już chwilę bo ale mieczy jakoś nie łamałem jeszcze :-)Jak sie umiesz poslugiwac jo to zlamanie miecza to fraszka.Miecz mozna lamac/zgiac uderzajac z boku lub z gory. Mozna wykonac uderzenia co lamia kosci, czaszke bez problemu. Studiowanie jo przeciwko mieczowi to cala, niezwykle bogata dziedzina nauki, niezwykle wazne jest studiowanie pod jakim katem jestes do linii ataku i jak to laczysz z timingiem i dystansem. Nawet miecz przeciw mieczowi, jak zejdziesz pod odpowiednim katem mozesz ciac w glowe, a przeciez jo ma przewage dlugosci. To sa dosc podstawowe sprawy.
Natomiast wyzsza szkola jazdy, to np. unikniecie ciecia nie schodzac z linii ciecia, tylko poprzez zmianie timingu.
Napisano Ponad rok temu
Cos sie zorganizuje.Szczepan zrob tym aparatewm numerycznym jakie filmy z waszych treningow z kijami i wrzuc tutaj
1 A skąd wiesz że złamanie miecza to pestka -złamałeś kiedyś? - to samo z czaszką. Ja uczę się już chwilę bo ale mieczy jakoś nie łamałem jeszcze
2. To że mieczem możesz ciąć w głowe jest przy dobrej technice całkiem naturalne - ale chodzi mi o ostrze które jest chyba bardziej groźne niż te 20-30 cm przewagi jo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie dogadamy się. Ja twierdzę, że dystans jo jest za maly i nie daje przewagi. Zaproponowany eksperyment nie jest miarodany , ja mając miecz moge go nieznacznie skrecic i udaremnic wszystkie pchnięca, a kto Ci powiedział że będe ciął na głowe, a paluszki bliziutko.Co do treningu to wystarczy mi bron którą trenuję w Katori (m.in. długi kij ) i nie mam potrzeby ćwiczenia krótkim kijem.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu