KATORI SHINTO RYU/AIKIBUDO
Napisano Ponad rok temu
to mój debiucik na forum - zainspirował mnie do niego użytkownik Spajk, za co mu jestem wdzięczny
Chciałbym podzielić się z nim tu na forum swoimi opiniami na temat pana Pawła Kliglicha, jego sposobie nauczania, organizowanych przez niego stażach itp.
Jako, że jestem jego "adeptem" (głupie określenie), moje opinie mają podparcie, chociaż zdaję sobie sprawe, że są również odrobinę subiektywne.
Co do artykułu pana Śliwki. Czytałem, ale niestety nie wiele z niego zrozumiałem, jako, że nigdy wcześniej nie ćwiczyłem żadnej sztuki walki. Mogę powiedzieć tyle: obrzydzeniem napawa mnie fakt, uciekania się do tak czysto komercyjnych metod walki o klienta ("adepta" ???) w czymś takim jak sztuka walki. Tak właśnie odebrałem ten artykuł.
Co do postaci A. Floquet oraz Goro Hatakeyama:
nie wiem co pan Śliwka (a także natchniony jego artykułem Spajk) miał na myśli pisząc o "osobistym uczniu". Że treningi odbywają we dwoje? A może tak jak z Jedi w Gwiezdnych Wojnach - tylko jeden uczeń przez 20 lat itp. Nie znam się na tytułach i ceremoniałach związanych z japońskimi sztukami walki, ale ja za swojego mistrza uważałbym osobę, która najwięcej mnie nauczyła i dała mi najwięcej inspiracji do rozwoju. Tak więc jeśli niektóre (wymienione również w artykule p. Śliwki) osoby piszą tak o Sensei Hatakeyamie czy Sensei Floquet po dwóch stażach we Francji, to czemu nie robić ma tak p. Kliglich, który jeździ tam "trochę" dłużej?
Kolejną rzeczą do której chciałbym się ustosunkować są "śmieszne" plakaty p. Kliglicha. Niestety nie potrafię, ponieważ nic śmiesznego w nich nie odnalazłem. Proszę o wskazówki!
Dużo zabawniejsze natomiast są te 4 osoby na stażu o których pisze Spajk Z czystej ciekawości, czy zgłębiwszy sekrety ninjutsu, szpiegowałeś nas schowany w okolicznej roślinności?
Co do osób to było ich raczej 6. To chyba nie dużo, ale mnie to akurat
w zupełności odpowiada. Sensei więcej czasu mógł poświęcić mojej osobie, a co za tym idzie, dużo więcej się nauczyłem.
Staż kosztował mnie 200zł (3 dni). Zupełnie się nie orientuję czy to dużo czy mało w porównaniu z innymi. Wiem natomiast że to bardzo mało w stosunku do tego ile się nauczyłem.
Aha, pod pojęciem "sali lekcyjnej" Spajk rozumiał za pewne małą salę
gimnastyczną, wyłożoną matą. W przypadku gdy trenuje więcej osób zajęcia odbywają się na dużej sali gimnastycznej. To tylko tak żeby było jasne
Na koniec, już bardziej poważnie - chociaż trudno tą dyskusję tak traktować i nie zwariować - chciałbym ustosunkować się do "umiejętności dydaktycznych" pana Pawła Kliglicha.
Powiem krótko:
jestem członkiem jego krakowskiej sekcji nieco ponad 3 miesiące.
Stary, przyjdź zobaczyć czego Sensei Kliglich nauczył mnie za ten czas.
Serdecznie pozdrawiam: Łukasz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do nauki Katori Shinto Ryu przez pana Śliwkę to już nie mogę się doczekać aż zorganizuje jakiś staż albo wywiesi informacje gdzie takowe treningi przeprowadza...........
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
szermierce)..I jeszcze jedno,doswiadczenie to nie jest to co sie wynosi ze stazow,tam poznajesz technike a doswiadczenie zdobywa sie w realu!!Sam jestem nauczycielem z zawodu i wiekszych knotow nie slyszalem.
A co do wdziecznosci..stary,nie osmieszaj sie.Nauczyciela mozesz zmienic
w kazdej chwili i wcale nie musze byc wdzieczny.Kiedy kogos uczysz nie nastawiasz sie na wdziecznosc bo to nie na tym polega.Jesli juz to mowimy o szacunku..tylko..na to tez sobie trzeba zasluzyc... Z ciekawosci...I jeszcze jedno..byles kiedys na stazu we Francji??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nikt sie tu z nikim nie utozsamia,bronie tylko swojej opini.A o uprawnieniach wspomnialem na zarzut ze nie jest osobistym uczniem ale jak juz wczesniej mowilem latwo to sprawdzic.Nie wiem co jest w tym zlego ze ktos stal na bramce??Rownie dobrze mogl byc fighterem w klatce
albo wlczyc w inny podobny sposob.Mniemam iz albo stales z nim razem
ale kiedys Cie zmlocil jak sobie podpiles..Spajk?Przyznaj sie..jak to bylo?? A co do farsy..sam ja zaczales i sam ciagle atakujesz goscia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przeczytalam cala te dyskusje z dosyc duzym zainteresowaniem jako, ze od pewnego czasu wybieralalam sie na treningi wlasnie do sensei Klicha. Teraz juz bylam na kilku , troche sobie popatrzylam i pozwolcie ze wypowiem sie jako czlowiek niemal calkiem z boku wiec o zaslepieniu mowy byc raczej nie moze :
po pierwsze - podoba mi sie porzadek jaki panuje na zajeciach.
po drugie - nie zauwazylam zeby trener byl na zajeciach niegrzeczny zarozumialy , czy w jakikolwiek inny spososb uwlaczal godnosci kogokolwiek.
(Jak na razie partacze to co robie w sposob rozpaczliwy. I jestem wdzieczna za to ze mnie poprawia n-ty raz bez slowa, ani krytykujac, ani pocieszajac. )
po trzecie - atmosfera w dojo jest normalna. Zadnych popisow czy szpanerstwa. Odnosze raczej wrazenie ze sensei za spanerka nie przepada.
po czwarte - podoba mi sie sposob w jaki sensei wprowadzil mnie i kolezanke w grupe - bardzo zwyczajnie i normalnie.
po piąte - nie stosuje taryfy ulgowej, ( nie ma ze kobieta to niech odpocznie bo sie zmeczyla... )
Jako pedagog oceniam p.Klicha pozytywnie.
Jego wiedzy z zakresu Katori nie mam jak ocenic bom zielona jak pietruszka.
pozdrawiam
Atisza
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze to nie wiem czy by Cie bylo stac na choc jeden taki staz u Floqueta,po drugie za umieszczenie na stronie Floqueta sie placi a nie kazdy ma na to kase i nie jest to az takie wazne
off topic
tak dla pewnosci... jezdzi sie regularnie do Floqueta na staze i szkolenia, wydajac na to pewnie ciezka kase, w koncu dostaje sie jakies uprawnienia, ale jeszcze trzeba doplacic, zeby Floquet sie do tego przyznal?
8O
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pistolet
- Ponad rok temu
-
walka palką - trening
- Ponad rok temu
-