last-ditch selfdefense
Napisano Ponad rok temu
Może (mały) push dagger? Np.: Cold Steel Urban Pal
A może coś innego (proszę nie pisać o MT (otf) - cena musi zawierać się w granicach zdrowego rozsądku)?
Napisano Ponad rok temu
Pierw pomyśl jakie masz nawyki ruchowe, jaki uchwyt Ci pasuje do twojego stylu walki. Jak np. się kulasz, to może kerambit lepszy niż push dagger ?A może coś innego (proszę nie pisać o MT (otf) - cena musi zawierać się w granicach zdrowego rozsądku)?
No i składany, czy stały, czy ma być to coś ciężkiego, czym można przywalić "bezkrwawo" (np. duży folder) czy niewidoczne maleństwo do "mokrej roboty"
Napisano Ponad rok temu
2. Musi być mały, niewidoczny. Stąd push dagger. Nie jest on wielkich rozmiarów, a ma stałe ostrze. Co pozwala na szybsze użycie.
3. "Jaki uchwyt Ci pasuje do twojego stylu walki". Tu jeden minus. najbardziej pasuje mi chwyt "floretowy". Więc możeby tak folderek?
:?
4. Nie kulam się...
Napisano Ponad rok temu
Ten push dagger cold steela wyglada ok, radze tez zobaczyc neck knify i boot knify tej firmy, cena w miare umiarkowana a i wykonanie nie najgorsze.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Czemu?Niebezpiecznie kupowac cos z przeznaczeniem stricte do wpakowania komus w bebechy
Napisano Ponad rok temu
No chyba ze chcesz uzywac noza jako straszaka na wszelkich oszolomow, ale - jak juz zostalo wielokrotnie napisane wczesniej - to rowniez jest ryzykowne... Ale jak juz napisalem, nie mnie to oceniac.
Napisano Ponad rok temu
I jak dla mnie zmniejszaja się też szanse na nieprzyjemności o których przypomina Ci Vince, w razie wysłania kogoś do piachu. Zawsze to krótszy kawał stali... A fixed, łatwo nosić niezauważenie, szybko dobyć (wcale niekoniecznie na szyi np w zimie) i ciąć choćby w floretowym...
Cóż, mój faworyt to MOD Scorpion
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
albo jeśli cold steel, to mini culoden. tylko że ten ma tak ukształtowaną rękojeść że najwygodniej trzyma się ja w młotkowym
Napisano Ponad rok temu
Neck jest za duży. Chodzi o coś małego, a skutecznego.
I jeszcze jedno. W przypadku, gdybym zdecydował się na użycie noża. Nie liczyłbym już na efekt psychologiczny...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest płaski i nieduży, a mocny (i cholera drogi :? ). Czy jakaś firma ma w swojej ofercie coś o zbliżonym kształcie?
Napisano Ponad rok temu
O skuteczności bym nie wątpił...
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
za dużo tych "przypadków"A w przypadku Bear Claw i La Griffe... byłby problem w przypadku pchnięć... czy się mylę (niestety, nie miałem ich w ręce...)?
Napisano Ponad rok temu
Smith & Wesson HRT
stal 440
Napisano Ponad rok temu
Jak kiedys wdepnalem do sklepu z nozami i szukalem nie wiadomo czego az tu nagle pojawil sie Piter i po "krotkiej" rozmowie stwierdzil: bierz 350. I wiesz co? Nastepnego dnia pojechalem tam i kupilem. Noz jest naprawde swietny. Stal 154CM, stalowe linersy pod zytelem (mocny), nie wzbudza niezdrowych emocji u przypadkowej gawiedzi (dla mnie bardzo wazne!) a w przypadkach ostatecznych tez latwo przebije sie przez ubranie albo je przetnie. Jest maly, lekki i bardzo plaski wiec wygodnie sie go nosi w kieszeniach, nie niszczy ich i nie wypycha.
Do ciezszych prac ma TSEK-a ale na codzien wystarcza mi BM350.
Jedna wada: jesli dlugo nie byl wyjmowany z kieszeni spodni a na skutek noszenia tam rowniez innego zelastwa (klucze) moze zalapac troche takiego kurzu z tkaniny i jesli to wlezie w odpowiednie miejsce (nie wiem jak to nazwac) to ostrze nie otworzy sie do konca i liner-lock nie zalapie. Ale wystarczy dmuchnac mocno i jest ok.
Napisano Ponad rok temu
Ten tez moze byc Smith & Wesson HRT.
Pozdrawiam
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Benchmade model 46 - short review...
- Ponad rok temu
-
Nóż BUDO... ???
- Ponad rok temu
-
wybor noza
- Ponad rok temu
-
Microholics Knife
- Ponad rok temu
-
10 Przykazań Kościoła Prawd Taktycznych.
- Ponad rok temu
-
Jakie opinie o nożach MOD?
- Ponad rok temu
-
Problem z wyborem noza
- Ponad rok temu
-
CS SRK czy Fallkniven A1?
Guest_budo_wysz_* - Ponad rok temu
-
Rękojeść ze skóry...