Brutalnosc
Napisano Ponad rok temu
Cwicze aikdo od niedawna (6 miesiecy) i nie wiem jeszcze bardzo duzo rzeczy, dlatego chce was prosic o pomoc. Otoz calkiem nie tak dawno bylam na moim pierwszym stazu i na przed ostatnim treningu mialam okazje pocwiczyc z 1 dan.Cwiczylismy shiho nage, ta technika mi nie wychodzila i moj uke pokazal mi ( w sposob dosc brutalny) co sie moze stac jesli bede zle to wykonywac, calym swoim ciezarem nadepnal mi na stope ktora byla na skraju maty(Bogu dzieki, ze byla cienka).Efekt tego byl taki, ze mometalnie moja stopa spuchla.
Chcialabym wiedziec czy mam sie przygotowac na wiecej takich wypadkow?
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieję że po tym starciu nie zostanie Ci uraz do uke z 1 danem, ale na pewno będziesz wobec nich stosować zasadę ograniczonego zaufania :wink:
pozdro
nana
Napisano Ponad rok temu
Niestety głupota nawet wśród shodanów jest obecna. Szkoda gadać. Ai miałeś pecha ale nie przejmuj się następnym razem unikaj takich gości po pierwsze niczego się nie nauczysz po drugie szkoda żebyś sobie kontuzji narobił. A ja ze swojej strony gratuluję fantazji twoiemu uke nic tylko się w kącie ehh
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A tak powaznie, to jako poczatkujaca jestes w miare bezbronna wobec szalonych shodanow. Na drugi raz ma 2 wyjscia:
1. Jak gosciu bedzie ci cos tam chcial udowadniac a masz dobra pozycje i dystans to sprzedaj mu pozadnego kopa, albo prawidlowego haka w ryja i zapytaj sie czemu sie nie zaslonil.
2. Jak nie mozesz mu przywalic to grzecznie go popros zeby cwiczyl normalnie bo jestes poczatkujaca. Jak nie pomoze, to po prostu olej goscia i idz cwiczyc z kim innym natychmiast.
Ogolnie to wiesz , aikido to SW i czasem sie zdarzaja wypadki, przewaznie bez zlej woli. Ostatnio ja nie zdarzylem odklepac i gosciu mi zmasakrowal lokiec. Tez mlody, gniewny shodan. Ale nie ze zlej woli, po prostu brak doswiadczenia i wyczucia.
No co zrobic ... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
najlepiej w krocze, to ich dekoncentuje 8)sprzedaj mu pozadnego kopa
Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich,
Cwiczylismy shiho nage, ta technika mi nie wychodzila i moj uke pokazal mi ( w sposob dosc brutalny) co sie moze stac jesli bede zle to wykonywac, calym swoim ciezarem nadepnal mi na stope ktora byla na skraju maty(Bogu dzieki, ze byla cienka).Efekt tego byl taki, ze mometalnie moja stopa spuchla.
Hmmm ... i tak w stosunku do kobiety się zachował No dżentelmenem to chyba nie był.
Kop w jajka ? Jak widać i te mniej wyszukane techniki mają swoje zastosowanie - po takiej technice faceta czaka to : 8O , a potem : , po czym może nastapić : :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wychodzila i moj uke pokazal mi ( w sposob dosc brutalny) co sie moze stac jesli bede zle to wykonywac, calym swoim ciezarem nadepnal mi na stope ktora byla na skraju maty(Bogu dzieki, ze byla cienka).Efekt tego byl taki, ze mometalnie moja stopa spuchla.
Chcialabym wiedziec czy mam sie przygotowac na wiecej takich wypadkow?
wszystko wskazuje na to, że spotkałaś na swojej drodze tzw. "damskiego aikidokę". Przypomina on trochę "damskiego boksera", ale do gnębienia kobiet używa aikido a nie boksu.
Niestety zdarzają się tacy ludzie i trzeba stanowczo protestować przeciwko takiemu zachowaniu.
Właściwie to ten post powinien chyba trafić do SAMOOBRONA KOBIET, co?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A mi sie wydaje ze byc moze troche mijacie sie z prawdą. Jak widać Ai pochodzi ze Śląska, gdzie jest kilka klubów prowadzącuch zajęcia wg. przekazu Gozo Shioda sensei. Nie wiem czy oni normalnie to ćwiczą, ale na filmach z Shiodą widać że przygniatanie stopy było chyba jedną z jego sztandarowych technik. Btw. moglibyście chłopaki (Taisho, LM) na ten temat cos napisac, cwiczycie takie techniki, mają one jakąś nazwe or sth.?
hehe, nazwy nie znam, popytam s Nagano...
cwiczyc to nie cwiczymy (moze w PL sobie staja na stopach), ale raz mi s Muguruza na stopie stanal... nie zeby sie nie dalo wyjsc, bo da sie (w koncu to jeszcze nie s Shioda ) ale bol jest niezly. To na macie, gdzie jest "slisko", ciekawe jak by bylo np: na betonie, albo cos w tym stylu... Taktyka jest prosta - trzeba zgniesc stopa srodstopie uke 8) . Mozecie to i w Wawce pocwiczyc - im bardziej boli tym lepiej. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Tak ze trzeba odrozniac brutalnosc od ducha wojennego
Napisano Ponad rok temu
cwiczyc to nie cwiczymy (moze w PL sobie staja na stopach), ale raz mi s Muguruza na stopie stanal... nie zeby sie nie dalo wyjsc, bo da sie (w koncu to jeszcze nie s Shioda ) ale bol jest niezly. To na macie, gdzie jest "slisko", ciekawe jak by bylo np: na betonie, albo cos w tym stylu... Taktyka jest prosta - trzeba zgniesc stopa srodstopie uke 8) . Mozecie to i w Wawce pocwiczyc - im bardziej boli tym lepiej. :wink:
Śródstopie składa się z wielu małych kostek. Nieosłoniętą stopę łatwo zgnieść i coś tam połamać. Tylko że później coś tam może się niewłaściwie zrosnąć. Ale co Cię to obchodzi, prawda? :?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Czasem osoby które mają wyższe stopnie chcą się popisać przed mniej doświadczonymi pytanie tylko jak zdobyli te stopnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jA gO BrON!C N!E CHcE ale ... (niestety zdarzaja sie tacy ) mogl byc zly ze ma czarny pasek a cwiczy z toba... wkoncu moze przyjechal ostro trenowac a nie bawic sie ....
jak ty bys sie czula jakbys pojechal gdzies liczyla na wspaniale treningi i mosial ciwczyc z osoba ktora przyszla pierwszy raz na trening....
eeee A PRZEPROSIL??? jesli tak to moim zdaniem OK jesli nie to... zdegradowac go ....!!!!!!!!
bol jest najlepszym nauczycielem.....
wszyscy piszecie tak jakbyscie nigdy nie oberwali od starszego stopnia podczas zle wykonywanej techniki( .... wkoncu to podkladanie sie) lub nigdy nie zadali zbednego bulu uke :-P
NO DOSZLISMY dO ODWIECZNEGO PROBLEMU JAK CWICZYC Z PLCA PRZECIWNA????
hee znowu nie na temat???
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sztuka relaksacji w aikido
- Ponad rok temu
-
Mistrzowstwo w w technice
- Ponad rok temu
-
Oporowanie.....
- Ponad rok temu
-
Siła a aikido
- Ponad rok temu
-
Gdzie moge sciagnac Goze Shiode ale full 199 mb?
- Ponad rok temu
-
Samotne cwiczonka...
- Ponad rok temu
-
Zmiany w Shudokanie
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu aikido i aikitaiso Ińsko 23.07-03.08
- Ponad rok temu
-
Czy to naprawde jest H.Kobayashi sensei?
- Ponad rok temu
-
Zdrobnienia a szacunek
- Ponad rok temu