Długa historia poważnego problemu z kolanem.
Napisano Ponad rok temu
1. Czy takie operacje można przeprowadzać nie tylko w prywatniej klinice? Jestem np. ubezpieczony......
2. Jakie są inne metody operowania kolana (oprocz arytroskopowej(?) ). Ortopeda mowił ze operowanie kolana to tak jakby otwierać zahermetyzowaną puszkę - czy tyczy sie to stwierdzenie również do metody arytroskopowej(?) ?
Napisano Ponad rok temu
moja ukochana miala kiedys torbiela w kolanie, co prawda nie uniemozliwial robienia przysiadow ani aktywnosci fizycznej.. poprostu byl..
natomiast 'wchlonal sie samoczynnie' po wystrartowaniu w aikido.. nie wiem w jaki sposob sport na to dziala, moze jakis medyczny kolega wytlumaczy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mialem atroskopie jakis miesiac temu w szpitalu i oczywiscie nic nie placilem, takze sie nie przejmuj. Innego sposobu sobie raczej nie wyobrazam.Jak chcesz to moge sie troche rozpisac na ten temat okiem pacjenta.nie wiem jaki jest stan twojego kolana teraz ale jezeli w miare niezly to idz sie przeplyn w jeziorku-wtedy najlatwiej jest poczuc czy kolano "ucieka", chociaz to tylko dla siebie bo atroskopia i tak wszystko wykaze.
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzuiekuję.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
1) Idz do dobrego lekarza PRYWATNIE-najlepiej takiego ktory pracuje tez w publicznej sluzbie zdrowia
2) Nie zaczynaj treningu dopoki nie poczujesz ze noga ma juz normalna stabilnosc.Uwazaj na nią!!!
3) Jak czujesz ze to cos powazniejszego to sam wspomnij lekarzowi o atroskopii!!
4)Jezeli lekarze odesla cie z kwitkiem a ty bedziesz czul ze nadal jest niewporzadku, to nie odpuszczaj im i ciagle zawracaj im dupe.
Najwazniejsze to zebys tego nie zlekcewazyl,ja mimo to ze odpoczatku staralem sie to wyleczyc porzadnie to jednak korzystalem z uslug publicznej sluzby zdrowia co bylo moim najwiekszym bledem!!! Idz do lekarza prywatnie,jezeli lekarz ten pracuje w jakims szpitalu to niech ci odrazu wypisze skierowanie do tego szpitala na operacje,bedziesz ja mial za darmo a zaplacisz tylko za wizyte u tego lekarza.Jezeli chodzi o mnie to ja teraz powoli powracam do sprawnosci.Zaczynam jezdzic na rowerze,plywac i wykonywac prosciutkie cwiczenia na silowni.Mam na to jakis czas i jezeli to mi nie pomoze to czeka mnie niestety druga operacja I nie buj sie tej atroskopii, ja po paru miesiacach jebania sie z ta konyuzja bylem naprawde szczesiwy jak lekarz wypisal mi sierowanie na zabieg.Jak chcesz to ci moge napisac jak dokladnie taka operacja wyglada.Jak chcesz cos jeszcze wiedziec to pytaj.
PS: Aco tak wogole trenujesz,i ile masz lat,jezeli mozna wiedziec??
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mozesz sobie poczytac o wiezadlach ,rehabilitacji itp.
Napisano Ponad rok temu
lat 18. Chodzi o to ze właśnie miałem zacząć trenować w te wakacje - Taekwon-do, a tam bez kolan to ani rusz .
[quote]Idz do lekarza prywatnie[/quote]
jak juz pisałem - Fundacja Rozwoju Medycyny Sportowej -wizyta u ortopedy 100zł, operacja (arytroskopowa) 8-12 tyś zł. (chyba nie wchodzi w gre).
[quote]Zaczynam jezdzic na rowerze,plywac i wykonywac prosciutkie cwiczenia na silowni[/quote]
Zasadniczo to ja na rowerku popierdalam sobie równo. Nie pływam, bo nie umiem ( umiem ale bardziej tu chodzi o kondycje - czyli jak długo pływam).
quote]Jak chcesz to ci moge napisac jak dokladnie taka operacja wyglada[/quote]
Takie rurki ci wkładają do kolana z kamerami i patrzą co jest nie tak (z tego co sie orjentuje). Dobrze sie orientuje?
Jutro ide do ortopedy sportowego, zobaczymy co bedzie.
Pozdrawiam.
Dzieki Bushi za pomoc.[
Napisano Ponad rok temu
Co do lekarza to go zmien,ja za wizyte placilem 80 zł,ale ten lekarz pracowal w szpitalu miejskim i mi zalatwil operacje tam i wcale nie musialem dlugo czekac.Zmien lekarza na jakiegos konkretnego specjaliste ktory pracuje w jakims szpitalu i juz.Odrazu po 1 wizycie u niego mialem skierowanie na zabieg.Jak na rowerze jezdzisz na luzie to pewnie masz tylko naderwane wiezadla wiec sie nie przejmuj.Tylko tego nie lekcewarz !!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To był tylko jeden przykład. Nie mówiąc już o tym ze zaden z lekaży po zbadaniu ortopedycznym nie powiedział czegoś w stylu - nie wiem co tu jest źle - nie moge panu zapisać rezonansu (bo to kosztowne badanie i nie mogą zaiste lekarze karzdemu zapisywać), lub jakiegoś innego badania, ale niech pan sobie zrobi prywatnie. NIE - dowiedziałem sie ze mam absolutnie zdrowe kolano - zalecono mi (to było na ostrym dyżurze) kopres usztywniający na 5 dni - i miało być po wszystkim. super.
Myśle ze Słoaniaku nie powinieneś czuć się urażony bo sam zapewne wiesz jak wygląda służba zdrowia w polsce i jak traktowani są pacjęci (napewno lekarze też nie lepiej, ale to nie oni są poszkodowani) - na odwal sie. Wiem że napewno są w państwowej służbie zdrowia normalni lekarze, (nie przeczę że ty nim jesteś) ale jest to naprawdę wielka rzadkość.
może ine orientuje sie ilu jest dobrych lekarzy, ale wiem ilu jest złych - znacznie więcej niż tych dobrych.Wspolczucia Słoniak, ale Taxx chyba sie za bardzo nie orientuje ilu swietnych lekarzy pracuje w publicznej sluzbie zdrowia
Napisano Ponad rok temu
NSZOZ Chirurgia Endoskopowa Chwaliszewo 19A Poznań
lek.med. Spichalski Jacek specjalista chirurg urazowy i ortopeda.
Mi mowil ze artroskopia przynajmniej w moim przypadku za 1 kolanko to ok 1.5tys .
Napisano Ponad rok temu
Jesli koniecznie chcesz prywatnie to sprawdz :
NSZOZ Chirurgia Endoskopowa Chwaliszewo 19A Poznań
lek.med. Spichalski Jacek specjalista chirurg urazowy i ortopeda.
Mi mowil ze artroskopia przynajmniej w moim przypadku za 1 kolanko to ok 1.5tys .
no to bym musiał kawałek drogi przejechać sie do Poznania. (Z warszawy jestem prawie ), ale dzięki za kontakt.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
na czym powiesic worek?
- Ponad rok temu
-
Link - do posegregowanych ćwiczeń siłowych
- Ponad rok temu
-
Dwa rodzaje mięśni?