teledyski i videoclipy o Wing Chun
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ponoc ten styl jest protoplasta dzisiejszych wersji wingchun
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Yong Chun Bai He Quan (Weng Chun Pak Hok Kuen) należy tłumaczyć nie 'wing chun białego żurawia', ale 'pięść białego żurawia z Yong Chun' (Weng Chun).
Yong Chun (Weng Chun), to nazwa miejscowości w prowincji Fujian, z której pochodzi ta odmiana stylu białego żurawia. To Yong Chun pisze się dokładnie tak, jak nazwę stylu Weng Chun - 永春 . Aż dziwne, że jakoś nie słyszy się, żeby w środowisku yongchunowym ktoś zwracał uwagę na tak prosty fakt, że może nazwa stylu pochodzi od nazwy miejscowości, z której wywodzi się pierwowzór - styl białego żurawia z Yong Chun (Weng Chun).
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
naprawdę fajne i widać jak gość z "niczego" generuje siłę..
Napisano Ponad rok temu
dzieki za sprostowanie, ja akurat o tym wiedzialem.Aż dziwne, że jakoś nie słyszy się, żeby w środowisku yongchunowym ktoś zwracał uwagę na tak prosty fakt, że może nazwa stylu pochodzi od nazwy miejscowości, z której wywodzi się pierwowzór - styl białego żurawia z Yong Chun (Weng Chun).
co do pochodzenia nazwy, to malo kto o tym wie, a jesli juz to nie naglasnia sie tego szeroko i stad wiele niejasnosci - zreszta wiadomo jakie jest srodowisko nowoczenych YongChun' ow, wiec jest jak jest.
Napisano Ponad rok temu
Nie żebym się czepiał, ale skoro wiedziałeś to dlaczego nic nie pisałeś ? Mam wrażenie że po prostu "musiałeś" przyznać racjedzieki za sprostowanie, ja akurat o tym wiedzialem.
Napisano Ponad rok temu
na temat bialego zurawia jest sporo dyskusji na amerykanskich forach, jeden z moich kolegow z bostonu wypowiada sie na ten temat jako ekspert, ja podalem tylko link do klipu z zupelnie innej szkoly majac na mysli porownanie do tego co ja robie. nie przyszlo mi nawet do glowy zeby wyjasniac tak szczegolowo jak to zrobil Andrzej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja patrze na ten klip przez pryzmat realnych zastosowan a nie tylko ze to fajnie wyglada. Owszem sa techniki przypominajace niektore sekwencje z form mojego stylu ale nic poza tym, dlatego nie wnikam w detale. Jesli jest jakis ekspert od Bialego Zurawia to niech sie wypowie.
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze raz podkreślę , że mi osobiście klip bardzo się podoba i poproszę o więcej takich
p.s
w naszych realiach (polskich, europeiskich?) ludzie nie zdają sobie sprawy co jest co i skąd pochodzi....niestety
Napisano Ponad rok temu
owszem, ale ta prawda czasem jest skrzywiona lub bardzo nieprzyjemna, bo tak jak napisales ponizejMyślę że ważne jest to aby pisać prawdę....
bo to jest prawda tak stara jak stara jest Chinska kultura. to wlasnie oni kreuja mity, mieszaja i powielaja w roznych wersjach cos co rozni sie pierwotnie od pierwowzoru, bo taka jest ich mentalnosc i my nie mamy na to wiekszego wplywu. im glebiej kopiesz tym wiecej niby wiesz, ale na koniec okazuje sie ze masz mentlik w glowie.za 10 lat usłyszymy że gość x uczył się od gościa y i z tego mamy dziś gościa z
Wlasnie dlatego lepiej jest pytac i podwazac, dyskutowac niz klaniac sie i poslusznie przyjmowac to co nam podaja. btw, eksperci tez sie myla :wink:
inna sprawa jest szowinizm wsrod ludzi cwiczacych wingchun, dla nich jak cos co nie ma siulimtao, chumkiu, biu chee i manekina w systemie to juz nie jest wingchun, stad ta ignorancja w srodowisku. poprostu ludzie nauczyli sie dostawac gotowe na talerzu i w takie danie wierza, ze jest najsmaczniejsze. czesto po latach okazuje sie to byc niestrawna zupa z lisci, od ktorej dostaje sie uczulenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dokladnie to mialem na mysli, zreszta... jakie to ma znaczenie i kto to udowodni, ze akurat nazwa Weng Chun pochodzi od wsi, miasta, czyjegos imienia lub nazwy budynku ?
Ja patrze na ten klip przez pryzmat realnych zastosowan a nie tylko ze to fajnie wyglada. Owszem sa techniki przypominajace niektore sekwencje z form mojego stylu ale nic poza tym, dlatego nie wnikam w detale. Jesli jest jakis ekspert od Bialego Zurawia to niech sie wypowie.
Nie jestem w żadnym wypadku ekspertem w Białym Żurawiu, ale widzę podobieństwa z tym czego się uczę. Zwłaszcza sposób generowania siły(przynajmniej na tyle na ile można to zobaczyć na takim małym filmiku), pozycja i bloki.
Napisano Ponad rok temu
ps, dzieki dla ryurayo za link :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
inna sprawa jest szowinizm wsrod ludzi cwiczacych wingchun, dla nich jak cos co nie ma siulimtao, chumkiu, biu chee i manekina w systemie to juz nie jest wingchun, stad ta ignorancja w srodowisku.
No chyba normalne, że jak w danym "stylu" nie ma bazowych jego składników to już nie jest ten "styl" tylko jakaś przeróbka lub hybryda.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dju Su
- Ponad rok temu
-
Czerwona jaszczurka incognito?
- Ponad rok temu
-
super rozciagniecie prezentuja zawodnicy wushu
- Ponad rok temu