teledyski i videoclipy o Wing Chun
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzięki za wypowiedź..
ja też nie chcę się wymądrzać....ale odpowiedź twoja nie za bardzo mnie satysfakcjonuje.
Ćwiczyłem ving tsun kilka ładnych lat i uważam że chi sao otwierające oczy to właśnie wolne chi sao.Mój nauczyciel można powiedzieć miał twardą rękę(ale miękką -tak na wszelki wypadek dopisuję aby uniknąć porównania twardości ze sztywnością).
Osobiście uważam że nie można powiedzieć po obejrzanym klipie że ktoś jest sztywny w chi sao bez skrzyżowania rąk.
To tylko twoje odczucie tak jak moim jest,że 'za miękki sposób szukania furtek i zamknięcia przeciwnika' może zająć kilka lat bez postępu.Miękkość przede wszystkim ,czucie i kontrola ale nie podsumuwujmy,że obejrzany klip zrobili sztywni jak drewniany manekin ludzie.
Dla mnie esencja to -Swobodne i dynamiczne wolne chisao,które w doskonały sposób można wykorzystać w sparringach grapplingowych.Na sztywnych i siłujących się w chisao po prostu szkoda czasu tak jak szkoda czasu na przesadnie miękkich.
Mówiąc "tak my robimy"wierzę,że mówisz sam za siebie bo przypuszczam,że albo dopiero z czasem nabierzesz umiejętności znalezienia się w bardziej ekremalnych sytuacjach chisao albo okres dynamicznych chisao masz już za sobą i ćwiczysz rekreacyjnie.pozdr
Paweł
sorry za przydługiego posta :?
Napisano Ponad rok temu
hej do Belora:
dzięki za wypowiedź..
ja też nie chcę się wymądrzać....ale odpowiedź twoja nie za bardzo mnie satysfakcjonuje.
Ćwiczyłem ving tsun kilka ładnych lat i uważam że chi sao otwierające oczy to właśnie wolne chi sao.Mój nauczyciel można powiedzieć miał twardą rękę(ale miękką -tak na wszelki wypadek dopisuję aby uniknąć porównania twardości ze sztywnością).
Osobiście uważam że nie można powiedzieć po obejrzanym klipie że ktoś jest sztywny w chi sao bez skrzyżowania rąk.
To tylko twoje odczucie tak jak moim jest,że 'za miękki sposób szukania furtek i zamknięcia przeciwnika' może zająć kilka lat bez postępu.Miękkość przede wszystkim ,czucie i kontrola ale nie podsumuwujmy,że obejrzany klip zrobili sztywni jak drewniany manekin ludzie.
Dla mnie esencja to -Swobodne i dynamiczne wolne chisao,które w doskonały sposób można wykorzystać w sparringach grapplingowych.Na sztywnych i siłujących się w chisao po prostu szkoda czasu tak jak szkoda czasu na przesadnie miękkich.
Mówiąc "tak my robimy"wierzę,że mówisz sam za siebie bo przypuszczam,że albo dopiero z czasem nabierzesz umiejętności znalezienia się w bardziej ekremalnych sytuacjach chisao albo okres dynamicznych chisao masz już za sobą i ćwiczysz rekreacyjnie.pozdr
Paweł
sorry za przydługiego posta :?
W zasadzie mogę się z tobą zgodzić, oczywiście pisałem o odczuciach i o tym jak na Chi-Sao robi sie "u nas". Oczywiście mówiąc "u nas" miałem na myśli rodzaj szkoły (WC) jakby w odróżnieniu do WT. Myslę, że pewna różnica w interpretacji bierze się także z tego, że podejście do Chi-Sao w WT i WC jest jednak trochę inne.
A co do mojego dynamicznego chi-sao to mam to raczej przed sobą, więc nie będe się mądrzył tym bardziej :wink:
Pisałem na podstawie obserwacji z treningów i sieci.
pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Shaolin Weng Chun 6 1/2 Look Dim Poon Kwun (fragment)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe to SLT
To uzmysławia na jak wiele sposobów można interpretować system.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe to SLT To uzmysławia na jak wiele sposobów można interpretować system.
wersja z tajwanu, swiadczy to o tym, ze nie tylko mozna na wiele sposobow interpretowac ale tez ile jest roznych zrodel systemu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Krotka prezentacja cwiczen i technik:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dju Su